Last Updated on 27.09.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Китай за първи път и се чудите какво трябва да знаете? Ако е така, значи сте на правилното място. Написах тази статия за всички необходими неща, които трябва да знаете преди да пътувате до Китай. Като много места по света и Китай е страна на контрастите. Това е необятна държава, почти цял един континент, и е необходимо много време, за да посетят всичките красиви кътчета, които предлага това място. Туризмът е синтез от великолепна природа и културни забележителности. Много от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Факти за Китай

Китайската народна република е наследник на една от най-старите цивилизации в света – китайската. Страната е основана на 1 октомври 1949 г. под ръководството на Мао Дзедун, който установява комунистически строй на управление под формата на движението маоизъм. По площ е на четвърто място в света след Русия, Канада и САЩ, а по население е първа. По оценка от 2015 г. населението е 1 376 049 000 души. Официален език е мандаринският китайски език, с изключение на Хонконг и Макао, където се използва и кантонския китайски език. Китайският е съофициален с английския в Хонконг и с португалския език в Макао.

Паспорт и виза

При пътуване до Китай е необходимо да притежавате виза. Страната позволява до 24, 72 или 144 часа безвизов престой за граждани от определени страни, които преминават през континенталната част на страната до трета международна дестинация. Паспортът трябва да е валиден най-малко шест месеца след датата на изтичане на вашата виза. Необходима е само 1 празна страница. Китай издава еднократна, двукратна и многократна виза. По време на вашете пребиваване в Китай трябва да носите паспорта си през цялото време, като дори е необходим при закупуване на билети за определени забележителности и музеи.

Виза при пътуване до Китай
Виза за Китай

Необходими документи за издаване на виза за пътуване до Китай

 • Коректно попълнен формуляр за кандидатстване;
 • Копие от паспорт с валидност шест месеца преди изтичането му;
 • Актуална снимка;
 • Маршрут по време на престоя ви и копие от резервации на хотели;
 • Копие от самолетен билет за отиване и връщане;
 • Документ за платена виза;
 • Здравна декларация.

Какви ваксини са необходими за пътуване до Китай? 

Няма задължителни изисквания за ваксинации за посетители и туристи при пътуване до Китай. Изисква се единствено ваксина за жълта треска в случай, че на пристигане от страна с висок риск. Препоръчват се следните ваксини: хепатит А, тиф, тетанус и дифтерия. За тези, които имат планове да пътуват до селските райони, трябва да помислят за допълнителни ваксинации срещу бяс, хепатит В, японски енцефалит и менингококов менингит.

Валута

Официалната валута на Китай е Renminbi (RMB или CNY). Нарича се още китайски юан, особено в международните стандарти. Технически, юанът е основната единица на Renminbi.

Къде да обменим пари в Китай?

В Китай има много места, където можете да обмените пари. Най-удобният и лесен вариант за туристите е на летището, когато пристигнат в страната, но валутният курс ще бъде поне с 10% по-лош, отколкото в банка. Най-доброто място, където можете да обмените пари, е в клоновете на банка Bank of China в големите градове. Също така можете да обмените американски долари или евро за китайски юани и в по-луксозните хотели.

Безопасно ли е да се пътува в Китай?

Като цяло Китай е безопасна страна за пътуване, като степента на престъпност варира в зависимост от района. Повечето големи градове като Пекин, Шанхай, Сиан, Гуанджоу и Чунцин са изключително безопасни за туристи. Те обикновено са по-често жертви на джебчии и крадци.

Една от най-често срещаните измами, която може да очаквате като турист в Китай, е, ако получите покана от непознат за „чаена дегустация“. Ще бъдете подканени да посетите чаена къща, за да участвате в чаена церемония, но когато поискате сметката ще ви струва стотици юани.

Транспорт в Китай

Tранспортната система в Китай включва огромна мрежа от самолети, високоскоростни влакове, междуселищни автобуси, мостове, магистрали и водни пътища, както и градски транспорт, като таксита, обществени автобуси, метро и велосипеди. Винаги бъдете поне 2 часа по-рано на летище, авто или жп гара! 

Как да пресичаме в Китай?

Пресичането на улица в Китай може да бъде изключително предизвикателство. Не очаквайте шофьорите да спрат, защото не го правят. Пешеходците винаги трябва да се оглеждат преди да преминат, дори когато светофарът свети зелено за тях.

Никога не пресичайте улицата сам! Направете го в група с местни, които пресичат в същата посока. Придържайте се плътно до тях, ако е възможно в средата и не спирайте.

Електричество в Китай

Китай използва електрически щепсели тип: A, C и I. Щепсел тип A има два плоски успоредни щифта, щепсел тип C е с два кръгли щифта, а тип I има три плоски щифта (със заземяване) във V-образна форма. Има и друга версия на щепсел тип I, който е само с два плоски щифта. Напрежението в електрическата мрежа е 220V и 50Hz.

Типове електрически контакти
Типове електрически контакти

Социални мрежи и забранени сайтове

Уебсайтове като Google, Twitter, Facebook, Instagram, YouTube и много други са блокирани в Китай. Ако искате да използвате тези ограничени сайтове ще ви трябва VPN (виртуална частна мрежа).

Без съмнение, ExpressVPN е най-популярният VPN в Китай. Той е много популярен сред потребителите в страната, както и от туристите. ExpressVPN е много лесен за използване и разполага с огромен набор от VPN сървъри. Разполага с отлично техническо обслужване, както и 24/7 чат поддръжка на живо.

Китайска кухня

Китайската кухня е важна част от тяхната култура. Тя включва голямо разнообразие от съставки. Оризът е основната част от повечето китайски ястия. Въпреки това, той преобладава повече в южен Китай, докато в северната част се срещат повече житните храни като спагети (нудъли) и хлебчета. Също така има много различни видове супи и те са едно от основните ястия за хранене.

Храната в южен Китай има голяма репутация сред почитателите на екзотични вкусове. Тя включва почти всички ядливи храни, както и консумацията на диви животни. Не случайно някои хора казват: „Китайците ядат всичко с четири крака, с изключение на столове, всичко, което лети, освен самолети и всичко, което плува, освен подводници“.

Различни видове китайски ястия
Различни видове китайски ястия
Различни видове китайски ястия
Различни видове китайски ястия

Бакшиши

Бакшишите в континентален Китай обикновено са рядкост, не се очакват и изискват. Ако се опитате да оставите бакшиш, дори може да се счита за обида при някои обстоятелства. Не го правете!

Пазарлък

Пазарлъкът се среща почти навсякъде в Китай. Той е приемлив в повечето магазини, с изключение на МОЛ-ове, супермаркети и ресторанти, където стоките са с ясно фиксирани цени. Освен за сувенири, за дрехи и обувки, на пазари, с таксиметрови шофьори, можете да се пазарите дори и в хотелите. Винаги се опитвайте да получите по-ниска цена и не се притеснявайте да я заявите. Преди да се пазарите в Китай, първо преценете колкото сте готови да платите и никога не приемайте първата предложена цена.

Любопитни факти

 • Китайците плюят изключително много и навсякъде – по улицата, в магазините, в тоалетните, дори видях и в самолета да го правят. Не се смята за вулгарно да плюеш на обществено място. Ето на какъв надпис попаднахме в ресторант в Хонконг:
Надпис: "Плюенето забранено"
Надпис: „Плюенето забранено“
 • В обществените тоалетни, дори и в много от търговските центрове, няма тоалетна хартия и сапун.
 • В Китай оригването след ядене е вид ласкателство – това означава, че храната е била много вкусна и сте останали удовлетворен.
 • Малките деца носят панталони с отворен кант на чатала (kaidangku). Така те са готови по всяко време за уриниране или дефекация, без да се налага да си свалят панталонките. Употребата им продължава докато децата придобият контрол върху телесните си функции и умения, необходими за използване на тоалетна.
Отворени панталонки
Отворени панталонки
 • Системата Хуку е един вид кастово разделение. Тя е създадена през 1958 година, за да класифицира жителите по местонахождение. Тя категоризира гражданите като земеделски (селски) притежатели или неземеделски (градски). Градските притежатели от големите градове са имали редица привилегии като достъп до жилища, образование, здравеопазване и работа в държавни институции. От друга страна, селските притежатели са имали право да обработват земя за препитание. Освен всичко това, системата Хуку е забранявала миграцията на населението от селата към градовете. Премахването на тази система позволило на младите китайци да пътуват по градовете. Въпреки това, те са живеели в натъпкани общежития при ужасни условия, защото са били много бедни. Членовете на семействата споделяли общи тоалетни, спални.. всичко. Понятията лично пространство и неприкосновеност били табу, като дори се стигало дотам, че на хората не им правило впечатления, ако се виждат голи един-другиго или ако някой външен човек ги види да уринират, или да ходят по голяма нужда. По този начин, когато китайците започнали да пътуват извън родината си, те не осъзнали, че техните маниери са чужди на различните цивилизации и действия като плюене, уриниране, говорене на висок глас, оригане и хвърляне на боклуци, където им падне, са присъщи само за тях.
Автор

Напиши коментар