Last Updated on 28.08.2023 by Илиян

Шанхай е един от най-бързо развиващите се градове в света. Това е най-големият град в Китай, важен икономически, търговски и финансов център. Мултикултурната атмосфера на града го дарява с уникален блясък, място, където можете да намерите перфектната комбинация между модерното и традиционното, между Изтока и Запада. Градината Ю Юан, историческият район Бунд с колониалните сгради и финансовият център Пудонг с огромните небостъргачи са само малка част от всички атракции и забележителности в Шанхай.

Забележителности в Шанхай: ден 1

Като един от най-космополитните градове и тук има от всичко: небостъргачи, старинна архитектура, храмове, класни ресторанти и клубове, паркове и градини, магазини и мултикултурно общество. Има толкова много забележителности в Шанхай, че два дни определено не биха ви били достатъчни, но поне ще имате възможност да се докоснете до основните места и атракции.

Храмът на градските богове / Temple of the Town Gods (Chenghuang Miao)

Представлява даоистки храм, построен по времето на император Юнлъ от династията Мин през 1403 година. Впоследствие комплексът е превърнат в оживен пазар. В близост е и красивата градина на радостта. Храмът, градината и заобикалящите ги улички са част от голяма пешеходна зона с много магазини и ресторанти.

Храмът на градските богове в Шанхай
Храмът на градските богове

Градината Ю Юан (Yuyuan Garden)

Градината е построена преди повече от 400 години и е една от най-изящните в страната. Разположена е в центъра на старата част на Шанхай само на няколко пресечки на юг от Бунд. Завършена е през 1577 г. от държавния служител от династията Мин Пан Юндуан (Pan Yunduan). „Yu“ на китайски означава приятен и удовлетворяващ, а тази градина е специално построена за родителите на Пан, за да се наслаждават на спокойствие и щастие в напредналата си възраст. Известна е още и като градината на радостта. Днес градината е обособена на шест основни зони, като всяка е много живописна и очарователна. Може да се каже, че градината е образец на изкуството.

Градината Ю Юан в Шанхай
Градината Ю Юан
Градината Ю Юан
Градината Ю Юан

Площадът на героите

Площадът на героите се явява сърцето на Шанхай. Районът привлича хиляди туристи от цял свят, заради близостта си до Бунд. Тук се намира известният музей на Шанхай (Shanghai Museum), както и шанхайският гранд театър (Shanghai Grand Theatre).

Бунд

Без съмнението това е една от най-популярните забележителности в Шанхай. Тази крайбрежна зона е символ на града от стотици години. В началото на 20 век Бунд (Bund) е превърнат във финансов и политически център на международната общност в Китай, известен като „Китайския Уолстрийт“. Най-известната и атрактивна гледка е от западната страна, където има 26 различни сгради от различни архитектурни стилове, включително от направленията Готика, Барок, Романика, Класицизъм и Ренесанс.

Западноевропейска архитектура в Шанхай
Западноевропейска архитектура по протежението на района Бунд

От другата страна на реката ще видите новия финансов център Пудонг с редица небостъргачи, между които и внушителната кула в Шанхай, която със своите 632 метра е втората най-висока сграда в света. Там са още кулата Джин Мао, Шанхайският световен търговски център, както и телевизионната кула.

Финансовият квартал на Шанхай
Зашеметяваща гледка към три от най-високите сгради в Китай – най-вляво – Шанхайската телевизионна кула с височина 468 метра; предпоследната вдясно – Шанхайският световен търговски център (492 метра) и най-вдясно втората най-висока сграда в света – Shanghai Tower (632 метра).

Посетете Бунд както през деня, така и вечерта. Когато падне здрач ще имате възможност да се насладите на прекрасна гледка, когато хиляди неонови светлини с различни цветове правят сградите още по-великолепни.

Разходете се по Nanjing Road

След края на Първата опиумна война (1839-1842 г.) британците печелят победа и окупират Шанхай,  с което пристанището на  града се отваря за външна търговия. Така улицата се превърнала в най-ранната търговска улица на града.

Започва от края на Бунд на изток и завършва до Площада на хората (People’s Square). В наши дни Nanjing Road е най-атрактивната търговска улица в Шанхай и в по-голямата си част е пешеходна. Улицата е много оживена по всяко време със стотици модни бутици на известни брандове. Разбира се, можете да намерите и множество магазини и заведения на достъпни цени.

Забележителности в Шанхай: ден 2

Район Пудонг

Река Хуанпу разделя града на две части – източна и западна. Западната носи името Пуси, а източната част – Пудонг която е финансов и търговски център на града. Строителството в Пудонг се отличава с уникален стил. По-голямата част от новите здания са високи и модерни – бизнес сгради и офиси на международни компании и хотелски комплекси. Тук се намират 3 от най-високите сгради в света.

Кулата в Шанхай

Това е втората най-висока сграда в света. Тя е с двойна фасада, осигуряваща изолация срещу ветровете през лятото и зимата. Разположена в непосредствена близост до кулата Джин Мао (Jin Mao Tower) и Шанхайския световен търговски център (Shanghai World Financial Center), новата кула се издига високо над хоризонта, а нейната извита фасада и спираловидна форма символизира динамичната поява на съвременен Китай. Усуканата форма на сградата не просто придава уникален външен вид, но тестовете в аеродинамичен тунел потвърждават 24% по-малко натоварването от вятъра в сравнение с правоъгълна сграда на една и съща височина. Кулата не е просто поредната от многото забележителности в Шанхай. Тя предлага устойчив начин на живот в един вертикален град с уникален микс от ресторанти, магазини, офиси и хотели, разположени в цялата сграда. Кулата е под формата на девет цилиндрични сгради подредени един над друг с общо 128 етажа. Посетителите ще могат да се наслаждават на концерти в атриума на 125-ия и 126-ия етаж, като може да побере публика от 200 до 300 души. Между вътрешната и външната фасада има девет вътрешни зони, осигуряващи обществено пространство за посетители. Всяка една от тези зони има свой собствен атриум с много градини, кафенета, ресторанти и търговски площи, както и предоставяне на 360-градусова гледка към града.

Гледка от кулата в Шанхай
Гледка от кулата в Шанхай

Шанхайският световен търговски център

Непосредствено до кулата в Шанхай с височина 492 метра е Шанхайският световен търговски център. Строителството на 101-етажната сграда започва през 1997 г., но поради финансовата криза е завършена през 2008 г. С цел да бъде най-високата сграда са добавени още 7 етажа от първоначалния проект. Днес, центърът обхваща офиси, хотел, конферентни зали, тераси за наблюдение и търговски центрове.

Кулата в Шанхай
Shanghai Tower (632 м.), Shanghai World Financial Center (492 м.) и Jin Mao Tower (420 м.)

Шанхайската телевизионна кула

В същия район се намира и прословутата телевизионна кула в Шанхай. Тя е с височина от 468 м. и е наричана „Перлата на Изтока“. Телевизионната кула е петата най-висока кула в света и на второ място в Китай. Притежава уникален архитектурен дизайн и е една от най-посещаваните в света. Конструкцията включва 11 различни по размер сфери. Има три големи сфери, включително най-горна, известна като space module. Там е и наблюдателната площадка с прозрачен под.

Древният воден град Джуджаджао

Джуджаджао се намира само на 55 км. от Шанхай. Известен е още като „шанхайската Венеция“, заради многото си каменни пътеки, мостове и лодки. В днешно време можете да се качите на някоя от многобройните лодки, които подобно на венецианските са управлявани от гондолиер. Най-голямата атракция в Джуджаджао са античните мостове. Много от тях датират още от времената на династията Мин. Най-емблематичен е 70-метровият Fangsheng Bridge.

Fangsheng Bridge
Fangsheng Bridge

Повече информация за древния воден град Джуджаджао може да прочетете тук.

Как да се придвижваме в Шанхай?

Придвижването в града е изключително лесно. Докато някои забележителности в Шанхай са на пешеходно разстояние, то за други ще трябва да използвате градски транспорт или такси. Има отлично развита транспорта мрежа с метростанции и автобусни спирки. Метрото е много модерно и удобно за ползване. Ако ще пребивавате по-дълго време в Шанхай е препоръчително да си вземата карта за метрото. Винаги можете да я зареждате допълнително, а когато решите да я върнете ще ви възстановят цялата сума.

Къде да отседнем в Шанхай?

Шанхай е разделен на много различни квартали, всеки от които със собствен стил и атмосфера. Два от най-хубавите района, където можете да отседнете са Площада на героите (People’s Square) и Бунд (The Bund). Първият е разположен в централната част на града, откъдето можете бързо да стигнете до някоя от основните атракциите и забележителности в Шанхай. Има безброй места за хранене и пазаруване, както и еклектичен нощен живот. На близко разстояние оттук се намира друга известна и популярна зона – Бунд. В тази част на града ще откриета редица модерни барове, клубове и пъбове. И двата района са подходящи, ако посещавате за пръв път Шанхай.

Booking.com

Заслужава ли си да посетим Шанхай?

О, да, разбира се! Шанхай е един от най-посещаваните градове в Китай, заедно с Пекин и Сиан. Със своята смайваща архитектура, богата история и вкусна кухня, Шанхай привлича туристи от цял свят. Тук определено има за всекиго по нещо и няма да ви се наложи да скучаете нито за миг.

Автор

Напиши коментар