Last Updated on 09.07.2020 by Илиян

Вулканът Бромо и национален парк Бромо-Тангер-Семеру са едни от най-популярните и известни туристически забележителности на остров Източна Ява в Индонезия. Благодарение на смайващите и спиращи дъха гледки, вулканът Бромо е една от най-завладяващите атракции в света, привличащ хиляди туристи всяка година.

Вулканът Бромо

Активният димящ вулкан Бромо (2329 м.) е най-разпознаваем, заради постоянно излизащия от кратера бял серен дим. Той е част от национален парк Бромо-Тангер-Семеру. Разположен е в масивната калдера Тенгер, заобиколен от пясъчно море с фин вулканичен пясък.

Със своите 3676 м. Семеру е най-високият вулкан на остров Ява. Той се вижда внушително на заден план. Към живописния пейзаж на района трябва да добавим и планината Баток с височина 2470 м. Това е единственият връх, който вече не е активен и е покрит със зелена растителност.

Екскурзия до вулкана Бромо

Бях настроил алармата за 02.45 ч., но така и нямах нужда от нея, защото петелът в съседната къща беше решил да събуди всички навреме за тръгване. Точно в 03.00 ч. във фоайето на хотела Ъруин ме посрещна с чаша горещ чай и ме представи на друг шофьор на туристически джип 4х4. Ъруин нямаше да пътува с нас, но беше станал, за да ми пожелае лек път към Бромо. Колко мило от негова страна само! 

Посрещане на изгрева

Най-хубавата част от обиколката е посрещането на изгрева над вулкана Бромо. Потеглихме към планината Пенанджакан, откъдето се открива най-добра гледка. Улиците изглеждаха като място за конкурс на джипове 4х4 – стотици черни, червени, сини и др. возиха туристи от цял свят. Освен това, за да е пълна картинката, мотори циркулираха напред-назад проправяйки си път между колите. След около 30-40 минути шофьорът паркира колата, откъдето продължих пеш. Като някоя балерина извършвах пируети и странни движения, за избегна всичките коли и мотори, които фучаха покрай мен. Липсваше организация и всеки спираше където намери за добре, образувайки пълен хаос.

Туристически джипове
Туристически джипове по пътя към планината Пенанджакан

По пътя към върха, естествено, не липсваха и търговци, които главно продаваха сувенири, якета и шапки за такива като мен, които не вярваха, че сутрин може да е толкова студено. А температурата пада до нула през сухия и рядко е по-висока от 5°C през влажния сезон. Стигайки до площадката за наблюдение имаше толкова много туристи, че едва успях да си намеря добра бойна позиция. Стоически издържах на студа, чакайки изгрева, но определено гледката си заслужаваше.

Планината Пенанджакан
Изгрев от планината Пенанджакан

Поход до върха на вулкана

След това потеглихме към вулкана. Шофьорът ме остави в подножието, а аз трябваше да се изкача до горе. Картината пред очите ми представляваше пост апокалиптично място. Безкрайна пустиня, черен пясък, вулканична пепел и красиви земни формирования. Около мен препускаха коне и хора, които приличаха на керван от времето на Дивия Запад.

Бромо и калдерата Тангер
Вулканът Бромо и калдерата Тангер
По пътя към върха на вулкана Бромо
По пътя към върха на вулкана
Въздух нямаше. Усещах само прахоляка, който безмилостно попадаше в мен. За щастие и тук не липсваха търговци, които продаваха маски за 5000 IDR (€ 0.31). Купих си една и продължих напред. Изкачих 250-те стълби и се озовах на върха на вулкана.
Стълби на вулкана Бромо
Пътеката в горната част на вулкана е едва 1 метър и трябва да се внимава при разминаването с други туристи. От кратера се носеха изпарения и силен тътен от бълбукането на вулкана. Гледката беше спираща дъха. Накъдето и да погледнеш, виждаш неземна красота. Никой не е в състояние да опише това, което е създала майката природа. Разходих се по върха, направих няколко снимки и седнах, за да се насладя на величествената и грандиозна гледка.
Кратерът на вулкана Бромо
Кратерът на вулкана

Кратерът на вулкана

Гледка от Бромо
Спираща дъха гледка от вулкана Бромо
Слизането бе значително по-лесно, тъй като хората бяха започнали да се разотиват. В 08.30 ч. вече бях до джипа. Направихме си по една снимка за спомен със шофьора и емоционално зареден потеглихме към хотела. Имаше достатъчно време за закуска и душ, защото предстоеше поредно дълго пътуване до следващия хотел в близост до вулкана Иджен.

Какво да носим със себе си при посещението на вулкана Бромо

  • Маратонки или туристически обувки. Не ходете с джапанки!
  • Удобни и топли дрехи – по възможност дълги панталони;
  • Вода;
  • Слънцезащитен крем (30-50 фактор) – абсолютно задължителен!
  • Слънчеви очила – за да предпазите очите си от UV лъчите;
  • Шал или маска;
  • Пари в брой.
Автор

Напиши коментар