Last Updated on 17.05.2020 by Илиян

Сиан е един от най-старите градове в Китай на повече от 3000 години. Градът е първата от великите 4 древни столици на Китай и играе много важна роля в историята на държавата. Голям брой забележителности в Сиан са с историческа и културна насоченост. За него китайците казват: „Ако не си бил в Сиан, значи не си бил в Китай“.

Забележителности в Сиан

Като един от най-смайващите древни градове в Китай, Сиан има своите уникални културни ценности и традиции. В града има изобилие от исторически атракции като теракотената армия, градската стена, кулата с камбанарията, кулата с барабана и пагодата на голямата дива гъска. За природолюбителите най-добрите места за посещение са планината Хуа и горещите минерални извори Хуакинг.

Забележителности в Пекин: как да прекараме 3 дни

Теракотената армия

Теракотената армия е една от най-известните забележителности в Сиан, ако не и в Китай. Тя е основната туристическа атракция и предпочитано място за всички, които посещават града. Намира се само на около 30 км. от центъра на града, като можете да хванете автобус или да я посетите с организирана екскурзия.

Теракотената армия в Сиан, Китай
Теракотената армия в Сиан

Теракотената армия в Сиан

Теракотената армия в Сиан, Китай
Теракотената армия в Сиан

Теракотената армия в Сиан, Китай

Теракотената армия e най-значимата археологическа находка на XX-век. Обектът е открит съвсем случайно през 1974 година от селяни, които копаели кладенец и се натъкнали на това историческо съкровище. Има репутацията на „осмото чудо на света“. Това е най-големият подземен военен музей в света. Датира от преди 2200 години от обединението на Китай. Там е погребан и първият император на страната. Открити са около 1800 различни статуи в реален размер, част от армия, която придружавала своя император по пътя към безсмъртието. Обектът е под егидата на ЮНЕСКО от 1987 г. като част от световното културно наследство.

Теракотената армия в Сиан

Бронзова колесница с коне
Бронзова колесница с коне

Кулата с камбанарията в Сиан

След теракотената армия се отправихме към центъра на града, за да посетим кулата с камбанарията. Тази величествена сграда бележи географския център на старата столица в пресечна точка на четирите посоки – изток, запад, север и юг. Кулата е построена през 1384 г. от император Хуну от династията Мин с цел да доминира в околността и като предпазна мярка от нападение на съперниците.

Кулата с камбанарията в Сиан
Кулата с камбанарията

Кулата с барабана в Сиан

На кратко разстояние от кулата с камбанарията се намира друга кула – тази с барабана. Те са едни от най-важните забележителности в Сиан, Китай. Двете сгради често са наричани като сестри или „сутрешната камбана и мрачния барабан“.

Кулата с барабана е построена през 1380 г. по време на управлението на император Хуну и реновирана на по-късен етап от династията Цин. Интересното е, че в древен Китай, особено от династия Юан (1271-1368), барабаните са били използвани, за да сигнализират като аларма при извънредни ситуации.
В нея ще откриете селекция от барабани и малък музей. Можете да посетите и двете с комбиниран билет.

Кулата с барабана в Сиан
Кулата с барабана

Мюсюлманският квартал

На един хвърлей разстояние от кулата с барабана се намира мюсюлманския квартал. Това е центърът на мюсюлманската общност в Сиан. Всичко започва от преди хиляди години, когато хората са посещавали старата столица, минавайки по древния търговски път на коприната. Има около 10 джамии в района, но най-голямата и популярна е голямата джамия. Тя е добавена в листата на ЮНЕСКО за Ислямско културно наследство през 1985 г. Кварталът обхваща няколко пресечки, където може да намерите пазар за сувенири, храна и всякакви малки магазинчета и сергии.

Мюсюлманският квартал в Сиан
Главната улица в мюсюлманския квартал
Мюсюлманският квартал
Сергии в мюсюлманския квартал
Мюсюлманският квартал
Мюсюлманският квартал

Пагодата на голямата дива гъска

Следващата забележителност в Сиан, която посетихме, беше Пагодата на голямата дива гъска. Построена е през 652 г. по време на династията Тан и реновирана от династията Мин. Тя е запазена старинна сграда и свято място за будистите. През 2014 г. е добавена в Списъка на световното наследство, заедно с други обекти по протежение на древния Път на коприната.

Пагодата на голямата дива гъска
Пагодата на голямата дива гъска

Градската стена в Сиан

За финал оставихме градската стена в Сиан. Построена е преди повече от 600 години по време на династията Мин и е единствената напълно запазена градска стена в Китай. Тя символизира укреплението на града с древна отбранителна система. Горната част на стената е напълно достъпна, като има широка пешеходна пътека, на която можете да се качите и да се разходите. От 2008 година градската стена е обект на световно наследство на ЮНЕСКО.

Автор

Напиши коментар