Last Updated on 09.07.2024 by Илиян

Потънали в гъстата буйна растителност край село Арковна и обречени на разруха, гният два от царските вагони на България. Безценните реликви са част от т. нар. „Царска композиция“ от 40-те години на миналия век. Някога е имало идея да се превърнат в музей на открито, който да радва мало и голямо, но вместо това намираме едно запустяло и занемарено място, а самите вагони в окаяно състояние. Друга легенда от близкото минало гласи, че царските вагони край село Арковна са предвидени за стационарна почивна станция на жп ръководство Варна, но дали са използвани по предназначение историята мълчи.

Изоставените царски вагони край село Арковна
Изоставените царски вагони край село Арковна

Царските вагони край село Арковна, община Дългопол, област Варна, се намират на страничен коловоз в близост до едноименната жп гара. Дотам се стига с автомобил по тесен коларски път, като разстоянието от главната улица е малко повече от километър. Няма никаква опасност да сбъркате мястото още повече, че можете да използвате Google Maps.

Царските вагони са докарани тук преди повече от 50 години, а някога цялото пространство около тях е било облагородено с беседки, чешмичка, барбекю и зона за отдих.

Зоната за отдих до царските вагони

За съжаление към днешна дата почти никакви архиви не са останали оттогава, а от някогашното царско великолепие на вагоните няма и помен. С течение на годините абсолютно всичко е разграбено и изпочупено.

Изоставените царски вагони край село Арковна
Изоставените царски вагони край село Арковна

Въпреки лошото им състояние вагоните все още носят аристократичния дух от една отминала епоха. На места дори все още може да се види оригиналната махагонова тапицерия.

Царските вагони край село Арковна
Царските вагони край село Арковна
Царските вагони край село Арковна
Царските вагони отвътре
Царските вагони край Арковна
Царските вагони отвътре

БДЖ, от своя страна, отричат царските вагони край село Арковна да са част от царска композиция. Те твърдят, че както цар Фердинанд, така и цар Борис III са разполагали със свои лични вагони и композиции, които са поръчани, произведени и доставени за тях. Така например вагоните от композицията „Корона Експрес“ на цар Борис III се намират в специализирано депо „Ремиз“ до Централна гара в София, където се грижат за тяхната поддръжка, съхранение и експлоатация. В националния музей на транспорта в Русе пък се намират вагоните от царската композиция на цар Фердинанд.

Вагоните край Арковна
Царските вагони край Арковна

В допълнение към това, БДЖ отбелязва, че двата вагона са произведени през 1925 г. и 1928 г. Първият представлява спален вагон с кухня, произведен в Германия и закупен през 1941 г. от БДЖ. След това в железопътната работилница в София е преустроен за служебен салон-вагон със спални, кухня и столова. Вторият представлява вагон-ресторант, произведен в Германия и впоследствие закупен от държавните железници. По същото подобие е преустроен в служебен вагон за правителствена служба. И двата вагона са били в движение около 30 години и са използвани за превоз на служители от Министерски съвет. С годините активите на БДЖ са прехвърляни многократно, разделяни и преструктурирани, за да се стигне дотам, че никой не е наясно чия собственост са царските вагони край село Арковна и кой е отговорен за стопанисването им. За съжаление реликви с такава историческа стойност тънат в забвение по подобие на редица изоставени обекти като вила Момина в Хисаря, училището в село Свежен, белодробната болница в Радунци, лятната вила на Пенчо Семов, която за щастие в момента се реставрира и т.н.

Автор

Напиши коментар