Last Updated on 12.06.2024 by Илиян

Ручейче свидно, ручейче мило, в тучна поляна, снага си извило, кончета жадни от паша поило, бягаш и скачаш под слънце жарливо… Това може да бъде началото на една детска песничка, а всъщност е реална картинка от пасторалния родопски пейзаж, който ни разкрива село Фотиново, след като слязохме и поехме по живописната пътека до Фотинските водопади. Те представляват 3 красиви и живописни водопада в близост един до друг, разположени в края на екопътека, която се движи успоредно на река Фотинска.

Къде се намират Фотинските водопади?

Фотинските водопади се намират в Западни Родопи, близо до село Фотиново, община Батак, област Пазарджик. От Пловдив до село Фотиново разстоянието е около 72 км., докато ако пътувате от София ще ви се наложи да изминете около 165 км. Стигнете ли селото най-добре е да паркирате в центъра на площада през кметството.

Как да стигнем до Фотинските водопади?

Преходът до Фотинските водопади е дълъг около 3 км. и се изминава за около 1 час. За начална точка на маршрута може да приемем именно площадчето пред кметството. Оттам се слиза само надолу по стълбите докато стигнем река Фотинска. На няколко места има указателни стрелки, но и местните ще ви упътят в случай, че се затрудните.

Село Фотиново
Стълбите в центъра на село Фотиново

Веднага щом стигнете до реката започва същинската екопътека, която се движи по протежението ѝ. Тя е много лека и приятна за преминаване, заради прекрасните горски пейзажи, нежния ромон на реката, песента на птичките и шепота на дърветата.

Екопътека Фотински водопади
Екопътека Фотински водопади

Още в началото на пътеката пък ще попаднете на стар очарователен мост, който ще ви се падне отдясно на вас. Вие обаче продължавате само направо без да го пресичате.

Мостчето, което пресича река Фотинска

След около 35-40 минути ще стигнете до голяма беседка, откъдето започва и най-интересната част от маршрута до Фотинските водопади.

Има няколко табели, на които е упоменато, че първият водопад е наляво, докато вторият и третият – надясно. Ние, разбира се, поемаме първо към първия водопад, който се намира на около 130 метра. Този участък от прехода е една идея по-стръмен и хлъзгав, така че трябва да бъдете с повишено внимание. Има изградени стъпала и спомагателно въже, които да ви помогнат да слезете до тясната панорамна площадка, откъдето се открива красива гледка към първия от трите водопада. При сухо време има възможност да слезете и до водопада, макар че по-хубавата гледка е отвисоко.

Фотински водопади
Първият водопад от прехода

След като се насладите на първия водопад трябва да се върнете обратно до разклонението, където са указателните табели и да поемете по пътеката надолу към следващите два водопада.

Пътеката към 2-ри и 3-ти водопад

Тя е по-дълга от предходната и далеч по-лесна за преминаване. В този етап от маршрута към Фотинските водопади пътеката се спуска надолу, което означава, че навръщане ще трябва да се изкачваме нагоре. Разстоянието от табелите до двата водопада е около 20 минути, като се минава през обаятелно дървено мостче.

Екопътека Фотински водопади
Мостчето над река Фотинска

Малко след като го преминете ще видите нови две табели – едната сочеща към водопадите, а другата към изгледа отвисоко. Ние решихме първо да се отбием до водопадите и след като преминахме през тясната пътечка покрай една огромна скала стигнахме до водопад #3, а малко над него се вижда и #2. Там някъде можете да седнете и да се насладите на гледката с двата водопада пред вас.

Фотинските водопади
Фотинските водопади

Оттам по-смелите пък могат да се качат по скалите и до втория водопад.

Фотинските водопади
Вторият от Фотинските водопади

Последната част от прехода до Фотинските водопади е пътечката до панорамната площадка, откъдето се виждат всичките накуп. За целта просто трябва да се върнете до табелата и оттам да поемете нагоре, като разстоянието е не повече от няколко минутки. Най-горе има изградена беседка за почивка и релакс.

Фотинските водопади
Фотинските водопади от панорамната площадка

Навръщане маршрутът е същият и отнема отново около един час.

Какво трябва да знаем за екопътеката до водопадите?

  • Къде може да паркираме във Фотиново?

Както вече споменах най-доброто място е на площада пред кметството. Ако сте с високопроходим автомобил може да слезете и до реката, но трябва да намерите удобно място за паркиране.

  • Подходяща ли е пътеката за хора от всички възрастови групи?

Смея да твърдя, че пътеката е подходяща за лица от всички възрастови групи. По-голямата част от прехода е равнинен и приятен. Най-много трябва да се внимава при спускането към първия водопад, както и при изкачването и слизането към втория.

  • Кога е най-подходящото време за посещение на Фотинските водопади?

Месеците май и юни са най-предпочитани, когато всичко наоколо е в зелено, а водопадите достатъчно пълноводни. Разбира се това има и своите недостатъци, защото е по-кално, по-хлъзгаво и има вероятност предпазните заграждения да са счупени вследствие на зимните условия.

  • Има ли чешмички по маршрута?

Аз лично не видях нито една чешмичка, така че най-добрият вариант е да си вземете с вас предварително.

Други забележителности до Фотинските водопади?

Една от най-популярните забележителности в района е екопътеката до местността Бекови скали. Тя се намира на около 60 минути пеша от центъра на с. Равногор. Разстоянието от село Фотиново до село Равногор е около 40 минути с автомобил, което означава, че при една добра и стройна програма може да посетите и двете места в рамките на един ден.

Автор

2 Коментара

Напиши коментар