Last Updated on 23.02.2020 by Илиян

Корон е третият по големина остров от групата на Каламианските острови в северен Палаван, Филипините. Освен това името се отнася и за едноименния град Корон. Това е най-големият град на остров Бусуанга, където се намира летището. Самият град обаче не е много голям и обикновено се използва като отправна точка за популярните екскурзии Island Hopping. Корон често е класифициран като едно от най-хубавите туристически места не само във Филипините, но и в света. Той е нещо повече от обикновена тропическа дестинация, като е известен с потъналите кораби от времето на Втората световна война, както и със зашеметяващите варовикови скали, заобиколени от девствени бели плажове и бистри нефритени води.

Malwawey Coral Garden

Как да стигнем до Корон, Палаван?

Корон е лесно достъпен по два начина: със самолет и с ферибот.

  • Със самолет

Летището, което обслужва Корон, е Francisco B. Reyes Airport, бивше Busuanga Airport (IATA: USU). Основните местни компании са Philippine Airlines, Skyjet, Air Juan и Cebu Pacific, които предлагат ежедневни полети до Бусуанга. Летището е само на 40 минути с кола от главния град Корон. Има много микробуси, с които можете да се придвижите до града. Цената на билета е PHP 150 (€ 2.73) на човек.

  • С ферибот

Можете да хванете ферибот до главното пристанище Uson Island Public Pier. Има ежедневни фериботи от Ел Нидо до Корон. Продължителността на пътуването е около 4.30 часа, а цената на билета е PHP 1815 (€ 32.43).
2Go Travel предлага пътувания от Пуерто Принсеса и Манила до Корон. Фериботът от Манила тръгва всеки петък в 19:00 ч. и пристига в 06.00 ч. на следващия ден. Пътуването от Пуерто Принсеса до Корон отнема 11 часа, а фериботът тръгва всяка неделя.
Има и кораб, който няколко пъти в седмицата се движи по маршрута Сан Хосе, Миндоро – Корон. Продължителността е около 5 часа.

Как да се придвижим в Корон?

Тъй като градът е много малък, основното транспортно средство е трисайкъл. Цената на едно пътуване обикновено е PHP 10 (≈ € 0.20) на човек в централната част. Таксата може да бъде по-скъпа, когато пътувате до пристанището или до по-далечна част от града. Друг вариант е да наемете скутер.
Ако искате да посетите островите наблизо, можете да наемете частна лодка или да се присъедините към групова обиколка.

Какво да правим и видим в Корон?

Екскурзиите Coron Island Hopping са невероятно популярни. Те включват редица красиви места, които ще ви оставят без дъх. Ще имате възможност да се присъедините към други туристи или да организирате частна екскурзия. Туровете A и B са еднакво предпочитани, включващи свободно гмуркане, шнорхелинг и посещение на приказни лагуни. И двата тура предлагат обяд, включен към цената. Има и други различни обиколки, но не са толкова вълнуващи.

Някои острови и островчета имат великолепни плажове, където можете да се гмуркате в кристално чистите води. Ако разполагате само с един ден в Корон, то изберете Coron Super Ultimate Tour, който ще ви предложи изумителни гледки. Посетете красивите Kayangan Lake, Barracuda Lake, Twin Lagoon и Banol Beach. Цената на тази обиколка с група е между PHP 1200-1500 (≈ € 22-28) на човек. Можете да си наемете частна лодка за PHP 2700 (≈ € 50.00), за да избегнете тълпите и да организирате тур по свой вкус. Имайте предвид, че има входна такса за всяко място, което посещавате.

Kayangan Lake

Езерото Каянган и близката платформа за наблюдение са едни от най-невероятните места в цялата страна. То е известно с разкошните си изумрудени води, заобиколени от извисяващи се карстови образувания и носи титлата „най-чисто езеро във Филипините“. За да стигнете до него ще трябва да извървите около 300 стъпала. Походът до върха води до платформа за наблюдение, откъдето се разкрива красива и спираща дъха гледка към пристанището с лодките. От друга страна, гледката към самото езеро също е приказна. Не забравяйте да вземете със себе си маска и шнорхел, тъй като ще видите някои невероятни скални образувания от подземния свят.

Kayangan Lake

Twin Lagoon

Тази забележителност е една от най-популярните, част от всеки Coron Island Hopping тур и всяка лодка отива там. Без съмнение Twin Lagoon е едно от най-хубавите места, които можете да видите, заради умопомрачителната природа.

Twin Lagoon

Barracuda Lake

Езерото Barracuda е толкова живописно и бистро, че можете да видите подводните планини. Заобиколено е от варовикови скали, разположени в северния край на остров Корон. Когато стигнете до него, трябва да изкачите няколко дървени стъпала, за да преминете през скалите, преди да стигнете до самото езеро. То е чудесно за плуване и гмуркане, но понякога може да бъде твърде пренаселено.

Barracuda Lake

Mt. Tapyas

С височина от 210 метра, планината Tapyas е най-популярното място в Корон, откъдето можете да се насладите на зашеметяваща гледка. За да стигнете до върха ще трябва да изкачите 721 стъпала. Можете да посетите планината по всяка време, като няма входна такса.

Malcapuya Beach

На около 90 минути плаване с лодка от града се намира един от най-идиличните острови край Корон – Малкапуя. Невероятният плаж там е истински рай за онези, които искат да се насладят на ярко сините води и бял пясък.

Малкапуя, Корон

Къде да спим?

Висок клас

Хотелът е истински оазис в Корон. От него може да насладите на красиви гледки към морето. Предлага просторни стаи и апартаменти.

Този 4-звезден комплекс включва фитнес център и открит басейн. Намира се на 1.8 км. от Mount Tapyas и на 2.5 км от града.

Среден клас

Намира се в сърцето на град Корон. Хотелът разполага с открит басейн, ресторант и денонощна рецепция.

Бюджетен клас

Този хостел е с отлично местоположение на главната улица в Корон. Стаите са изключително чисти. Собственикът е страхотен и винаги ще ви помогне и ще отговори на въпросите ви с усмивка.

Кога да посетим Корон?

Палаван има два сезона – сух (от декември до май) и дъждовен (от юни до ноември). Най-доброто време за посещение на Палаван е през сухия сезон. Идвайки през февруари и март означава, че почти няма никакъв шанс за дъжд. Можете да очаквате повече дъждове от юли до ноември, но дори и през тези месеци ще има по няколко дни слънце.

Автор

Напиши коментар