Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Посещението на Салар де Уюни в Боливия винаги е заемало челно място в списъка ми с мечтани дестинации. Тънкият слой вода и получаващото се огледално отражение е абсолютно зашеметяващo. Пейзажът тук е толкова странен и нереален, изглеждайки, че е друга планета. Начинът, по който кристално синьото небе контрастира с ослепително бялата солена земя, пресъздавайки една от най-впечатляващите картини в света, е невероятен. Смята се, че това е една от най-забележителните гледки не само в Южна Америка, а в целия свят. Салар де Уюни заема повече от 10 000 кв. км. площ от Алтиплано и е най-голямата солена равнина в света.

Как да стигнем до Салар де Уюни?

Има няколко варианта да стигнете до Салар де Уюни в зависимост откъде идвате.

 • От Уюни, Боливия

Малкото градче Уюни е отправна точка за соленото езеро в случай, че идвате от Перу през столицата Ла Пас (La Paz) или от Кочабамба (Cochabamba). В централната част на града ще намерите много туристически агенции, които предлагат еднодневни или тридневни екскурзии и такива, които приключват в Сан Педро де Атакама в Чили.

 • От Сан Педро де Атакама, Чили

Екскурзиите от Сан Педро де Атакама са с продължителност 3 или 4 дни според това дали искате да се върнете обратно в Чили. Най-масови са тридневните, които приключват в ранния следобед в Уюни, Боливия. Те преминават през едни от най-красивите места на планетата, включващи лагуни, гейзери, горещи извори, каньони, пустини, планини и вулкани.

 • От Туписа, Боливия

За идващите от Аржентина най-удачният вариант е да започнат от Туписа. От това място екскурзиите са с продължителност 4 дни и завършват в Уюни.

Близо до границата между Боливия и Чили
Близо до границата между Боливия и Чили

Кога да посетим Салар де Уюни?

Посещението на Салар де Уюни е подходящо през цялата година. В тази част на света има два сезон – сух и дъждовен.

 • Сухият сезон започва от май до ноември. По време на зимата от юни до август соленото езеро представлява огромна бяла пустиня и температурите са доста ниски. По това време ще имате възможност да направите различни креативни снимки с перспектива.
 • Дъждовният сезон трае между декември и април. Именно тогава ще можете да видите най-голямото естествено огледало в света. По това време обаче някои от местата за посещение могат да бъдат недостъпни, поради съображения за сигурност. Това е периодът, в който има изключително много туристи. Имайте все пак едно наум, че през последните години поради изменението на климата валежите се забавят.

Най-доброто време за посещение на Салар де Уюни е в края на април и началото на май, когато ще имате възможност да видите както пресъхналата солена пустиня, така и спиращия дъха огледален ефект.

Как да изберем подходяща компания за тур Салар де Уюни?

Много компании на място предлагат екскурзии до Салар де Уюни, така че няма за какво да се тревожите, ако не сте си резервирали предварително. От съществено значение е да го направите с фирма, която е надеждна и с добра репутация. Преди да резервирам с Estrella del Sur Expeditions чух, че в доста други компании имат голям проблем с шофьорите, които управляват 4WD в нетрезво състояние, а това може да бъде много опасно. Освен това не всички превозни средства са в отлично състояние. Друга агенция, която също се ползва с висок рейтинг е Cruz Andina Travel.

Също така имате възможност да изберете споделена или частна екскурзия. В първия вариант се движите по установен маршрут в превозно средство за 6 човека и испаноговорящ шофьор. Ако изберете частна обиколка маршрута може да бъде персонализирана според предпочитанията на клиента, но с одобрението на агенцията. Разбира се цената е по-висока.

Какво да носим със себе си при посещението на Салар де Уюни?

 • Удобни и топли дрехи – по възможност устойчиви на вятър и вода;
 • Удобни обувки – по възможност туристически;
 • Бански костюм и кърпа – ще са ви необходими за горещите извори;
 • Шапка, шал и ръкавици – особено ако пътувате през зимата;
 • Тоалетни принадлежности – шампоан, сапун и тоалетна хартия – хотелите не осигуряват нито едно от тези неща. Дезинфектант за ръце и балсам за устни също могат да ви бъдат полезни;
 • Слънцезащитен крем (30-50 фактор) – абсолютно задължителен! На места ще достигнете до почти 5000 метра надморска височина и слънцето може да бъде много опасно;
 • Слънчеви очила – за да предпазите очите си от UV лъчите;
 • Спален чувал – всъщност осигуряват напълно безплатно, но се ползват от всички и не се знае кога за последно са прани;
 • Фотоапарат и резервни батерии – електричество в местата за спане е ограничено. Имат генератори, които функционират в определен интервал от време;
 • Аксесоари за нестандартни снимки; (props for perspective shots.)
 • Вода (около 6 литра на човек) и лека закуска;
 • Джапанки – особено ако посещавате по време на дъждовния сезон;
 • Пари в брой;
 • Медикаменти за височинна болест – хапчета или листа от кока;

Какво включва тридневния тур?

Атракциите и местата за посещения могат да бъдат различни в зависимост от агенцията и мястото на тръгване. Аз осъществих обиколката започвайки от Сан Педро де Атакама и завършвайки в Уюни.

 • Ден 1:

Пътуването започва в 06:30 ч., когато ще бъдете взети от хотела с минибус, който ще ви откара до границата Hito Cajón. След това ще бъдете настанени в 7-местен джип 4х4.През първия ден ще преминете през няколко лагуни, пустиня, горещи извори и гейзери.

 1. White Lagoon / Laguna Blanca
 2. Green Lagoon
 3. Salvador Dalí Desert
 4. Thermal springs Polque
 5. Morning Sun Geysers (Géiser Sol de Mañana)
 6. Red Lagoon / Laguna Colorada

Първата вечер ще я прекарате в Huayllajara в скромно общежитие без душ.

Лагуна Бланка
Laguna Blanca
Laguna Verde
Laguna Verde

Лагуна Верде

Salvador Dalí Desert
Salvador Dalí Desert
Géiser Sol de Mañana
Géiser Sol de Mañana
Géiser Sol de Mañana
Géiser Sol de Mañana
Laguna Colorada
Laguna Colorada
Laguna Colorada
Laguna Colorada
 • Ден 2:

Във втория ден се преминава през зрелищни места в долината на скалите (Camello, Copa del Mundo). Мястото е известно с големия брой скали с причудливи форми. След това отново посетихме други лагуни, каньони и други смайващи места. Освен това имахме възможност и да видим диви стада с лама и викуня. Последната точка беше изоставената железопътна гара Julaca train station.

 1. Camello, Copa del Mundo
 2. Laguna Catal
 3. Laguna Turquiri
 4. Canyon Anaconda
 5. Lost Italy in Eduardo Avaroa National Park
 6. Sora Bofedal
 7. Julaca train station

Втората нощувка беше в хотел, направен сол. Тук ще имате възможност да се изкъпите, въпреки че топлата вода е дефицит.

Laguna Capina
Laguna Capina
Copa del Mundo
Световната купа
Camello
Скалата, която прилича на камила

View from the rock

Laguna Catal
Laguna Catal
Canyon Anaconda
Canyon Anaconda
 • Ден 3:

Третият ден безспорно е черешката на тортата в това пътуване. Това е денят, в който ще видите изгрева на слънцето и магическия огледален ефект. Тръгва се около 04.30-05.00 ч. и се посреща изгрева. След това ще посетите един малък хълм, наречен Isla Incahuasi, който се намира по средата на Салар де Уюни и е населен с огромни гигантски кактуси. Турът завършва с посещение на гробището на влаковете в близост до Уюни.

 1. Sunrise in Salar de Uyuni – посрещане на изгрева в Салар де Уюни;
 2. Isla Incahuasi – Хълмът с кактуси;
 3. Salt Hills – Солените хълмчета;
 4. Colchani – малко градче, откъдето можете да купите ръчно изработени сувенири от сол;
 5. Train Cemetery – гробището на влаковете;
 6. Uyuni
Изгрев в Салар де Уюни
Посрещане на изгрева

Салар де Уюни

Салар де Уюни
Огледалният ефект в Салар де Уюни
Хълмът с кактуси в Салар де Уюни
Хълмът с кактуси

Хълмът с кактуси в Салар де Уюни

Снимка с перспектива Салар де Уюни Салар де Уюни перспектива

Флагове в Салар де Уюни

Гробището за влакове край Уюни
Гробището за влакове край Уюни

Гробището за влакове край Уюни

Храна по време на тура

Храна и напитки са осигурени по време на пътуването. Имате включени закуска, обяд и вечеря. Ако сте вегетарианци трябва да кажете предварително в агенцията и на шофьора, за да приготвят специално меню.

Колко струва организираната обиколка на Салар де Уюни?

Това е може би най-важният въпрос, който вълнува всички. За тридневният тур платих CLP 115 000 (≈ €147). Пакетът включваше закуска, обяд и вечеря, настаняване и транспорт. В допълнение в Боливия ще ви трябват още около Bs 250.

 • Входна такса национален парк Едуардо Авароа (Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserve) – 150 Bs (≈ €20)
 • Входна такса горещите извори (Thermal springs Polque) – 6 Bs (≈ €0.80)
 • Входна такса Isla Incahuasi – 30 Bs (≈ €4)
 • Такса за напускане на страната – 15 Bs (≈ €2)
Автор

Напиши коментар