Last Updated on 14.11.2022 by Илиян

Киргизстан е идеалната дестинация за всеки природолюбител и търсач на приключения. Страната разполага с величествени планински масиви, прелестни алпийски езера, хилядолетна култура и интересни традиции. Въпреки всичко това Киргизстан все още е далеч от радара на масовия турист, което я прави изключително апетитна хапка за всички пътешественици, които искат да излязат извън отъпканите пътеки. По-долу в статията ще прочетете всичко необходимо, което трябва да знаете преди да организирате своето пътувате до Киргизстан.

Факти за Киргизстан

Киргизстан е разположена в Централна Азия, заемаща западните и централни части на планинския масив Тяншан, който обхваща над 80% от страната. В резултат на това много често Киргизстан е наричана като „Швейцария на Централна Азия“. Страната граничи на север с Казахстан, на запад с Узбекистан, на югозапад с Таджикистан и на югоизток и изток с Китай. Столица и най-голям град е Бишкек.

Националното знаме на Киргизстан е съставено от 40 слънчеви лъча, които се отнасят до четиридесет племена, обединени от националния герой Манас. В центъра на слънцето има графично изображение на дървена корона на юрта, наречена тундук, която се намира в центъра на покрива на юртите.

Тундук
Тундук – снимка www.pixabay.com

Език

Официалните езици в Киргизстан са киргизки и руски. Много голяма част от население говори руски и затова е препоръчително да научите някои основни фрази. В района на втория по големина град в страната Ош може да чуете и узбекски език, заради близостта с Узбекистан.

Религия

Доминиращата религия в страната е Ислям, изповядвана от повече от 80% от населението. Втората най-силна религиозна група е Християнството, следвана от други религии.

Паспорт и виза

От лятото на 2021 години всички български граждани с валиден международен паспорт могат да пътуват свободно в Киргизстан без виза. Паспортът Ви трябва да е валиден най-малко шест месеца от датата на пътуването.

Валута

Официалната валута на Киргизстан е сом (KGS). Към днешна дата 1 € = 87.40 KGS.

Booking.com

Къде да обмените пари в Киргизстан?

В големите градове Бишкек и Ош на много места ще откриете банкомати, може да плащате и с карта в хипермаркети или по-луксозни ресторанти и хотели, но е препоръчително винаги да имате и пари в брой. В по-малките градове плащането в брой е единствен вариант. В Бишкек ще откриете много обменни бюра като изненадващо немалка част се намират в аптеките.

Безопасно ли е да се пътува в Киргизстан?

Генерално може да се каже, че Киргизстан е безопасна страна за пътуване. Препоръчително е да се избягват крайните квартали на големите градове в късните часове на денонощието. Хората са приятелски настроени и много гостоприемни, въпреки езиковата бариера.

Транспорт в Киргизстан

Най-популярният начин за пътуване в Киргизстан е с маршрутка, като дори далечните превози от Бишкек до Каракол стават по този начин. Вторият най-изявен начин на пътуване е със споделено такси. Практически всеки шофьор с автомобил може да бъде в ролята на „таксиметров шофьор“. За целта просто трябва да вдигнете палец нагоре и след минута някой ще спре до вас. Между двата най-големи града Бишкек и Ош има и самолетни превози, чиято цена варира около 25 – 30 €. В столицата Бишкек можете да използвате и приложението Yandex, което е аналог на Uber. Цялата програма от нашете пътуване до Киргизстан и Узбекистан може да видите тук.

Пътуване до Киргизстан
Маршрутки в Киргизстан

Ресторанти и места за хапване в Киргизстан

В Бишкек и Ош има голямо разнообразие както от ресторанти с местна кухня, така и с интернационална. В по-малките градове и по-отдалечените части на страната киргизската ще намерите типична местна кухня. В Бишкек, като във всяка столица по света, може да откриете висок, среден и нисък клас ресторанти.

Пътуване до Киргизстан
Ресторант Пишпек в Бишкек
Типична чайхана в Киргизстан - Чайхана Нават в Ош
Типична чайхана в Киргизстан – Чайхана Нават в Ош
Пътуване до Киргизстан
Богато украсена трапеза в юрта

Храна

Обикновено храната в Киргизстан е много обилна и засищаща. Повечето ястия се състоят от овче, телешко и пилешко месо, ориз, картофи, пшенични нудли, дъмплинги и др. Консумира се доста хляб и тестени изделия. Също така има голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, особено през топлите месеци. Основните специалитети, които непременно трябва да опитате са:

  • Плов (Plov) – пържен ориз с овче или агнешко месо, моркови, лук. В зависимост от региона може да се добавят още продукти като яйце, чесън и т.н.;
Плов с узгенски ориз в Киргизстан
Плов с узгенски ориз
  • Бортсог (Baursak; Boortsog) – представляват малки парченца пържено тесто;
  • Манти (Manti) – това са типични дъмплинги, които се състоят от овкусено агнешко или телешко месо, лук или други зеленчуци;
  • Бешбармак (Beshbarmak) – ситно нарязано варено месо, смесено с нудъли и лук, като обикновено се яде с ръце;
Бешбармак в Киргизстан
Бешбармак в Киргизстан
  • Шашлик (Shashlik) – представлява нарязано месо на шишчета, обикновено телешко или агнешко и по желание малко зеленчуци, приготвени и печени на скара;
  • Куурдак (Kuurdak) – обикновено се приготвя от овче месо, мазнина и лук;
  • Лагман (Laghman) – това е специалитет от месо, зеленчуци и дърпани нудъли, така популярно в китайската кухня;
  • Ашлан Фу (Ashlan Fu) – това е едно от най-популярните дунгански ястия в Каракол. Представлява студена пикантна супа с нудъли, лентички картофено нишесте с различна гарнитура от яйце, месо, краставички и специален оцетен сос;
  • Самса (Samsa) – това е закуска тип за „бързо хранене“. Най-често може да опитате самса около големите пазари и пекарни. Обикновено се запълва с малко месо, лук, зеленчуци или картофи. Могат да бъдат както печени, така и пържени.
  • Кумис (Kumis) – ферментирало мляко от кобила. Вкусът му е доста кисел, като местните слагат кубчета захар в чашката.
Азу по татарски в Киргизстан
Азу по татарски

Бакшиши

Бакшишите в Киргизстан обикновено са рядкост и не се изискват. В повечето ресторанти към сметката има включена такса обслужване в размер на 10-15%.

Алкохол

Консумацията на алкохол е позволена за всички лица над 18 години. Най-предпочитаните алкохолни напитки са бира, водка и коняк. Почти във всеки ресторант можете да консумирате алкохол. В търговската мрежа ще откриете голямо разнообразие от всякакъв местен и вносен алкохол.

Пътуване до Киргизстан
Различни видове бира в магазин в Бишкек

Най-добро време за пътуване до Киргизстан

Най-доброто време за пътуване до Киргизстан е от май до края на септември. През летните месеци юли и август можете да направите различни преходи във високопланинските райони, някои от които са почти недостъпни през останалата част от годината. През лятото извън градовете ще видите много юрти пълни със семейства и приятели. Местните туристически агенции предлагат юрти и за престой на туристи. Освен през летните месеци Киргизстан е популярна дестинация и през зимата. Има няколко популярни ски курорта, които привличат почитатели на зимните спортове. Температурите през лятото могат да достигнат до 43 градуса, докато през зимата до минус 30.

Автор

Напиши коментар