Last Updated on 22.07.2023 by Илиян

Създателят на династията Чосон (Joseon) (1392-1910) и неин първи крал Таеджо, създава Сеул като столица преди повече от 600 години. Местоположението е смятано за идеално според геомантичната теория, с планини на север и река на юг. Градът също така е стратегически разположен около средата на Корейския полуостров. Красивата и оживена столица нараства бързо в съвременните времена, но традицията и модерността съжителстват хармонично. Традиционно служи като резиденция на краля и неговото семейство, както и като седалище на правителството. Поради това в столицата съществуват пет големи дворци: Кьонбоккун, Чандоккун, Ченгьонгун, Токсугун и Кьонгуйгун (Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung and Gyeonghuigung). Кралските дворци в Сеул въплъщават идеологията на Чосон, която набляга на естествеността и благоприличието, целомъдрието и въздържаността. Дворецът Кьонбоккун в Сеул е първият, който успях да посетя по време на пътуването ми в Южна Корея. По-долу в публикацията ще прочетете всичко, което е необходимо да знаете преди да го посетите.

Дворецът Кьонбоккун (Gyeongbokgung Palace)

Дворецът Кьонбоккун е построен през 1395 година в сърцето на Сеул и в началото на династията Чосон, заобиколен от планините Бугаксан и Намсан (Bugaksan and Namsan). Разположен е на север от площад Гуангамун (Gwanghwamun) и е една от най-емблематичните  забележителности в цяла Корея, благодарение на своята дълга история. Дворецът Кьонбоккун е безспорно най-красивият и най-големият от всичките пет двореца.

Югоизточната стражарска кула на двореца Кьонбоккун
Югоизточната стражарска кула на двореца Кьонбоккун

Тук може да се насладите на фона на величествена архитектура и богата култура. Изумително е как Сеул е успял да запази това наследство. Този огромен комплекс прилича на малък град с много сгради, градинки и улички. По архитектура наподобява на Забранения град в Пекин.

По време на японската инвазия дворецът е бил напълно унищожен, но впоследствие е възстановен наново. В днешни дни реставрацията все още продължава, за да се върне бившата му слава.

Портата Гуангамун (Gwanghwamun Gate)

Портата Гуангамун е внушителната главна порта на двореца Кьонбоккун. Тя е възстановена многократно през годините, но остава икона и една от най-големите забележителности в  Сеул. По време на династията Чосон бързо е превърната в една от най-важните порти, защото е охранявала главния дворец.

Портата Гуангамун на двореца Кьонбоккун
Портата Гуангамун на двореца Кьонбоккун

Портата Хунгнемун (Heungnyemun Gate)

Портата Хунгнемун е втората в двореца Кьонбоккун. Намира се непосредствено след главната порта Гуангамун.

Портата Хунгнемун
Портата Хунгнемун

Гънчонгчон (Geunjeongjeon Hall)

Гънчончон е главната тронна зала. В превод означава, че „всички дела ще бъдат правилно управлявани, ако ваше величество покаже усърдие“.

Тронната зала Гънчонгчон на двореца Кьонбоккун
Тронната зала Гънчонгчон
Тронната зала на двореца Кьонбоккун
Тронната зала Гънчонгчон

Резиденция Гончонгунг (Geoncheonggung Residence)

Резиденция Гончонгунг е лична резиденция, построена от крал Коджон (King Gojong) през 1873 година. Той е пребивавал в нея от 1888 и едновременно с това я е разширявал до 8 октомври 1895 година, когато съпругата му – императрица Мьонсонг (Empress Myeongseong) – е брутално убита от японски агенти в сградата. Нейното мъртво тяло е било изгорено и заровено до резиденцията. Така кралят напуска двореца и повече никога не се завръща.

Резиденция Гончонгунг
Резиденция Гончонгунг

Павилионът Гьонхору (Gyeonghoeru Pavilion)

Една от най-красивите гледки в двореца се намира малко спокойно езеро. Павилионът Гьонхору някога е използван за развлечения на високопоставени чуждестранни посетители. Павилионът Гьонхору е построен през 1412 година по време на управлението на крал Теджон, но през 1592 година е опожарен по време на японските нашествия в Корея. Сегашното здание е построено през 1867 г. на изкуствен остров, заобиколен от правоъгълно езеро.

Павилионът Гьонхору
Павилионът Гьонхору

Национален фолклорен музей

В същия комплекс се намира и националния фолклорен музей. Той има две части – открита и закрита, но аз разгледах само откритата. Експозициите показват как са живеели обикновените хора и традициите по времето, когато страната е било селскостопанска.

Забележителности в Сеул - дворец Кьонбоккун
Входът за националния фолклорен музей и 5-етажната пагода в двореца в Кьонбоккун
5-етажна пагода в двореца в Кьонбоккун
5-етажна пагода в двореца в Кьонбоккун
Възстановка на воденица в националния фолклорен музей
Възстановка на воденица в националния фолклорен музей
Националният фолклорен музей в Сеул
Националният фолклорен музей
Корейски каменни статуи
Корейски каменни статуи
Дървени фигури
Дървени фигури, пазители от лоши неща

Не пропускайте да видите церемонията по смяната на охраната на комплекса. Изпълнява се в началото на всеки час от 11:00 до 15:00 часа.

Церемония по смяна на охраната в двореца Кьонбоккун
Церемония по смяна на охраната в двореца Кьонбоккун

Как да стигнем до двореца Кьонбоккун?

  • Gyeongbokgung Station, Subway Line № 3, Exit #5
  • Gwanghwamun Station, Subway Line № 5, Exit #2

Входна такса за двореца Кьонбоккун

  • Комбиниран билет за дворците Кьонбоккун, Чандоккун, Ченгьонгун, Токсугун и Кьонгуйгун: 10 000 ₩
  • Еднократен билет: 3000 ₩
Автор

Напиши коментар