Създателят на династията Чосон (Joseon) (1392-1910) и неин първи крал Таеджо, създава Сеул като столица преди повече от 600 години. Местоположението е смятано за идеално според геомантичната теория, с планини на север и река на юг. Градът също така е стратегически разположен около средата на Корейския полуостров. Красивата и оживена столица нараства бързо в съвременните времена, но традицията и модерността съжителстват хармонично. Традиционно служи като резиденция на краля и неговото семейство, както и като седалището на правителството. Поради това в столицата съществуват пет големи дворци: Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung и Gyeonghuigung. Кралските дворци в Сеул въплъщават идеологията на Чосон, която набляга на естествеността и благоприличието, целомъдрието и въздържаността.

Gyeongbokgung Palace

Построен е през 1395 година в сърцето на Сеул в началото на династията Чосон, заобиколен от планините Bugaksan и Namsan. Разположен е на север от площад Gwanghwamun и е една от най-емблематичните  забележителности в цяла Корея, благодарение на своята дълга история. Дворецът Gyeongbokgung е безспорно най-красивият и най-големият от всичките пет двореца.

Югоизточната стражарска кула
Югоизточната стражарска кула на двореца

Тук може да се насладите на фона на величествена архитектура и богата култура. Изумително е как Сеул е успял да запази това наследство. Този огромен комплекс прилича на малък град с много сгради, градинки и улички. По архитектура наподобява на Забранения град в Пекин.

По време на японската инвазия дворецът е бил напълно унищожен, но впоследствие е възстановен наново. В днешни дни реставрацията все още продължава, за да се върне бившата му слава.

Gwanghwamun Gate – това е внушителната главна порта на двореца Gyeongbokgung. Портата е възстановена многократно през годините, но остава икона на Сеул. По време на династията Чосон бързо е превърната в една от най-важните порти, защото е охранявала главния дворец.

Портата Gwanghwamun на двореца Gyeongbokgung
Gwanghwamun Gate

Heungnyemun Gate – тази порта е втората в двореца Gyeongbokgung. Намира се непосредствено след Gwanghwamun Gate.

Heungnyemun Gate
Heungnyemun Gate

Geunjeongjeon Hall е главната тронна зала. В превод означава, че „всички дела ще бъдат правилно управлявани, ако ваше величество покаже усърдие“.

Geunjeongjeon Hall
Geunjeongjeon Hall
Тронната зала отвътре
Тронната зала отвътре

Тронната зала отвътре

Geoncheonggung Residence
Geoncheonggung Residence

Една от най-красивите гледки в двореца се намира малко спокойно езеро. Павилионът някога е използван за развлечения на високопоставени чуждестранни посетители.

Gyeonghoeru Pavilion
Gyeonghoeru Pavilion

Национален фолклорен музей

В същия комплекс се намира и националния фолклорен музей. Той има две части – открита и закрита, но аз разгледах само откритата. Експозициите показват как са живеели обикновените хора и традициите по времето, когато страната е било селскостопанска.

National Folk Museum of Korea
Входът за националния фолклорен музей

Пагода

Стара къща в музея

Воденица във фолклорния музей в Корея

Стара къща във фолклорния музей в Корея

National Folk Museum of Korea

Корейски каменни статуи
Корейски каменни статуи
Дървени фигури
Дървени фигури, пазители от лоши неща

Не пропускайте да видите церемонията по смяната на охраната на комплекса. Изпълнява се в началото на всеки час от 11:00 до 15:00 часа.

Церемонията по смяна на охраната

Церемонията по смяна на охраната

Как да стигнем до Gyeongbokgung Palace

  • Gyeongbokgung Station, Subway Line № 3, Exit #5
  • Gwanghwamun Station, Subway Line № 5, Exit #2

Входна такса

  • Комбиниран билет за всички дворци: Changdeokgung Palace (включително Huwon Secret Garden), Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Gyeongbokgung Palace и Jongmyo Shrine: 10 000 ₩
  • Еднократен билет: 3000 ₩
Автор

Напиши коментар