Last Updated on 03.07.2024 by Илиян

Ако се намирате в Пловдив или Асеновград и имате желание да отидете в планината, за да изкачите някой връх, но нямате достатъчно време, то със сигурност най-добрият вариант е да се разходите по екопътеката до връх Кутра. Той се намира югозападно от Асеновград на височина 503 м. В интерес на истината до преди да отида там никога не бях чувал за него, но след препоръката на мои приятели решихме да го посетим. Още повече, че не разполагахме с много време, нямахме време за по-сериозна подготовка, но имахме голямо желание да отидем някъде за няколко часа.

Маршрут до връх Кутра

Преди да тръгнете към върха първо трябва да стигнете до Асеновград. Като ориентир може да зададете ул. Рилска или ул. Захарий Зограф, като и двете са близо една до друга. Ако сте с автомобил можете да паркирате някъде към края на една от двете улици или малко преди това. Ние оставихме колата в близост до едно малко площадче и потеглихме по очарователните стълбички на ул. Рилска. След като изкачите стълбичките се продължава за кратко по равен път, докато не видите една утъпкана пътечка нагоре към планината. Поемате по нея и малко след това ще видите огромна дървена табела указваща началото на екопътека връх Кутра.

Екопътека връх Кутра
Начало на екопътека до връх Кутра

Първите 15-20 минути се върви на открито по стръмна пътека, но това не бива да ви притеснява или отчайва. След като преминете стръмната част пътят става равен, а малко след това ще достигнете до параклиса Свети Нестор.

Параклис Свети Нестор
Параклис Свети Нестор

Подминавате параклиса и продължавате по пътя като след няколко минутки ще видите указателна стрелка, която сочи наляво, т.е. пътеката продължава само на юг. В тази част от маршрута екопътеката преминава през гориста местност като от двете страни на пътя ще видите няколко изоставени вили. След около 20 минути ще достигнете до една малка полянка, където има няколко информационни табели и аптечка. Там ще можете да научите повече за редките и защитени животни и растения в биосферен парк „Червената стена“. Тук пътя се разделя на две, но вие продължавате наляво. 

Екопътека връх Кутра
Екопътека връх Кутра

Оттам след по-малко от 5 минутки ще излезете на открито на скалите. Продължавате още малко покрай тях и ще видите един голям кръст, който е поставен на постамент. Това е мястото, което маркира връх Кутра.

Изкачване на връх Кутра
Връх Кутра

От върха се откриват прелестни гледки към Асеновград, Добростанския рид, Асеновата крепост, дори голяма част от Пловдив.

Изглед към Асеновград отвисоко
Изглед към Асеновград отвисоко
Изглед към Асеновата крепост от връх Кутра
Изглед към Асеновата крепост от връх Кутра

Целият маршрут (отиване и връщане) се преминава за около 2 часа с нормално ходене. Навигацията ми изчисли изминаването на 3.5 км. с обща денивелация от 273 метра. Въпреки че връх Кутра не е сред най-популярните върхове за изкачване, то определено е чудесен вариант за разходка от Пловдив и околността, ако не разполагате с много време. За хората, които имат възможност да отделят още няколко часа могат да се отбият до небезизвестния водопад Сливодолско падало. Той е един от най-високите водопади в Родопите, като водата пада от височина 49 метра. Намира се в резерват Червената стена и е на по-малко от 15 км. от Асеновград. Пътеката е добре поддържана с табели и маркировка, дървени мостчета и стълби. Времето необходимо за преминаването ѝ е приблизително 1 час и 40 минути.

Автор

Напиши коментар