Last Updated on 15.01.2023 by Илиян

Катания е един от най-живописните градове в Сицилия, Италия. Той е разположен на източния бряг на острова между Сиракуза и Месина. Пейзажът му е силно доминиран от най-високия действащ вулкан в Европа – Етна, една от най-големите природни забележителности в Катания. Въпреки че Катания не е много популярна туристическа дестинация в сравнение с други италиански градове, то определено си заслужава да посетите това място и да усетите хилядолетната му история. Освен всички забележителности в Катания, градът е основна отправна точка към други известни места в Сицилия. Но преди това нека да разберем как да стинем най-бързо до Катания.

Contents

Летище Катания

Летище Катания (Catania Fontanarossa Airport – IATA: CTA) е най-голямото и най-натоварено летище на остров Сицилия. Официалното му наименование е летище Винченцо Белини – Катания (Aeroporto Internazionale Vincenzo Bellini di Catania-Fontanarossa) и е кръстено на едноименния италиански оперен композитор. 

Как да стигнем до Катания?

Летище Катания е разположено на около 6-7 км. от града. Оттам до централната част на Катания може да стигнете по няколко начина.

Шатъл автобус + влак

ЖП гарата Catania Aeroporto Fontanarossa е свързана с летището посредством шатъл автобуси, които се движат на всеки 10 минути от 04.30 до 22.40 ч. Билетите за този превоз струват 1€. Оттам вече може да се качите на влак, който да ви закара до централната жп гара в Катания – Catania Centrale, като се заплаща отделно билет на цена от 1.90€. От сайта на италианските железници TrenItalia може да си купите предварително комбиниран билет.

Автобус

От летището до центъра на града и централната жп гара Catania Centrale има директен летищен трансфер с автобусите AMT ALIBUS. Разстоянието е около 25 минути като по пътя има още няколко спирки. Автобусите се движат на всеки 25 минути от 04.40 ч. до полунощ. Цената на еднопосочен билет е 4€, който е валиден в рамките на 90 минути след валидиране и може да се използва за всички други градски линии на AMT в Катания.

Такси

В случай, че бързате да стигнете до вашия хотел или апартамент най-добрата опция е да хванете такси. Разстоянието до централната част на града е приблизително 15 минути. Диапазонът на цените е между 25 – 30€ в зависимост от това дали пътувате през деня или нощта.

Градски транспорт в Катания

Катания има добре изградена инфраструктура с транспортна система, която покрива целия град. Освен наличието на автобусен транспорт, градът може да се похвали и с метро система, макар и само с една линия. На нас лично не ни се наложи да ползваме никакъв градски транспорт предвид факта, че всички туристически атракции и забележителности в Катания са разположени в централната част на града на сравнително близко пешеходно разстояние.

Забележителности в Катания

Подобно на други големи градове в Италия, така и в Катания ще откриете редица забележителности, които да посетите. В следващите редове ще прочетете за най-популярните места в града, както и предложения за еднодневни екскурзии около Катания. Започнете своята обиколка на града от историческия център на града, където се разположени основните забележителнисти в Катания.

Пиаца дел Дуомо в Катания (Piazza del Duomo)

Пиаца дел Дуомо е сърцето и душата на Катания. Това е главният площад на града, дом на много исторически сгради с прекрасна архитектура, включително и символът на града – статуята на слона. В наши дни площадът е предпочитано място за срещи на местните жители, а около него е пълно с магазини, кафенета и ресторанти.

Забележителности в Катания - Пиаца дел Дуомо
Пиаца дел Дуомо

Фонтанът на слона (Fontana dell’Elefante)

Слонът е една от най-големите забележителности в Катания. Той е построен от вулканична скала и поставен върху бял мраморен пиедестал с лице към катедралата Сант’Агата, разположен в центъра на мраморно корито с вода. В основата му две скулптури олицетворяват двете реки на Катания – Симето и Аменано.

Фонтанът на слона в Катания, Сицилия.
Фонтанът на слона

Катедралата на Сант’Агата (Cattedrale di Sant’Agata)

Катедралата Сант’Агата е друга историческа забележителност, разположена на централния площад Пиаца дел Дуомо. Посветена е на мъченицата покровителка на града Света Агата. Зданието е истински шедьовър на бароковата архитектура. Първоначално е построено върху руините на Римски бани през 1078 г., но през годините е разрушавано и възстановявано няколко пъти поради земетресения и изригвания на близкия вулкан Етна. В катедралата се намира гробът на италианския композитор Винченцо Белини.

Катедралата Сант’Агата
Катедралата Сант’Агата

Рибният пазар (La pescheria)

За да усетите духа, емоциите, ароматите и звуците на жителите на Катания непременно трябва да посетите рибния пазар, разположен в близост до Пиаца дел Дуомо. Това е един от най-интересните и живописните пазари в града. Най-натоварен и оживен е рано сутрин, когато търговците са изкарали своята стока. Всеки ден от понеделник до събота тук ще намерите най-разнообразни видове прясна риба и морски дарове.

Рибният пазар в Катания
Рибният пазар

В района на пазара има много ресторанти, където може да опитате свежа и прясна морска храна, купена именно от рибния пазар.

Римският театър и Одеонът (Teatro Greco-Romano e Odeon di Catania)

Руините на Римския театър и Одеона са една от най-популярните и посещавани забележителности в Катания. Предполага се, че театърът е построен през II век пр. н. е. на мястото на съществуващ гръцки театър. В най-добрите си дни театъра е побирал до 7000 души. Театърът е пресечен от подпочвените води на река Аменано, която доста често през зимата наводнява просцениума и се образува малко езерце.

Римският театър в Катания
Римският театър
Забележителности в Катания - Одеонът
Одеонът

Достъпът до римския театър се осъществява от улица Via Vittorio Emanuele 260 (само на няколко минути пеш от Пиаца дел Дуомо). Входната такса за обекта е 6€ за възрастни и 3€ за граждани на ЕС между 18 и 25 години. Всяка първа неделя на всеки месец е с безплатен вход.

Улица Етна (Via Etnea)

Via Etnea е главната търговска улица в Катания. Кръстена е на името на едноименния вулкан, поради гледката, която предлага към него в края на улицата. По протежението ѝ са разположени много магазини, кафенета и ресторанти.

Главната улица Етна
Главната улица Етна

Римският амфитеатър (Anfiteatro romano di Catania)

Една от най-популярните забележителности в Катания е римският амфитеатър. Разположен в самото сърце на историческия център в пределите на площад Стесикоро (Piazza Stesicoro), римският амфитеатър датира от II век сл. н. е. Театърът престава да функционира през V в., а през XII в. част от каменните блокове са използвани за изграждането на катедралата. В момента може да видите останалите руини частично, понеже по-голямата част от тях са под земята и служат като основа за редица сгради.

Забележителности в Катания - Римският амфитеатър
Римският амфитеатър

Градина Белини (Giardino Bellini)

Градина Белини е най-старият парк в Катания и чудесно място за разходка в хубаво време. Паркът е дом на десетки тропически и субтропични дървета, фонтани, статуи, алеи и пейки за почивка.

Градина Белини
Градина Белини

Фонтанът на богинята Церера (Fontana di Cerere)

Фонтанът на богинята Церера, известен още и като фонтанът на Борго, се намира на известния площад Кавур (Piazza Cavour). Красивата статуя в бароков стил датира от далечната 1757 година. Първоначално фонтанът е проектиран на площад Piazza dell’Università, но впоследствие е демонтиран и преместен на сегашното си местоположение.

Фонтанът на богинята Церера в Катания, Италия
Фонтанът на богинята Церера

Кастело Урсино (Castello Ursino)

Кастело Урсино е средновековен замък, построен между 1239 и 1250 г. като един от кралските замъци на император Фридрих II, крал на Сицилия. Замъкът е една от малкото сгради, устояли на опустошителното земетресение от 1693 г. Някога той е бил на много стратегическо място, разположен на нос с наблюдателница към достъпа до пристанището. Вследствие изригването на вулкана и образувалата се лава, замъкът е останал навътре в сушата.

Кастело Урсино
Кастело Урсино

През 30-те години на миналия век Кастело Урсино е реставриран в музей, който е отворен и днес. Музеят разполага с артефакти, експонати и произведения на изкуството от цялата му история и околността.

Манастирът Сан Николо л’Арена (Monastero dei Benedettini di San Nicolò l’Arena)

Манастирът Сан Николо л’Арена e бивш бенедиктински манастир, втори по големина в Европа и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Основан е през 1558 година и в течение на годините успешно интегрира комбинация от няколко архитектурни стила. Сградата претърпява различни промени поради потока от лава от 1669 г. и земетресението от 1693 година. Реконструкцията придава късен бароков отпечатък, особено видим по фасадите гледащи към вътрешния двор. В сутерена има интересни мозайки от римска вила от II в. сл. н. е.

В момента сградата е дом на катедрата по хуманитарни науки на университета в Катания.

Манастирът Сан Николо л'Арена в Катания
Манастирът Сан Николо л’Арена
Манастирът Сан Николо л'Арена
Единият от вътрешните дворове на манастира Сан Николо л’Арена
Манастирът Сан Николо л'Арена
Другият вътрешен двор на манастира Сан Николо л’Арена

От едната страна на манастира се намира църква със същото име, чието строителство започва през 1687 г., но е прекъснато поради голямото земетресение. Реконструкцията ѝ започва през 17-ти век при различни архитекти, но фасадата остава недовършена и до ден-днешен. Може да разгледате храма безплатно, но ако искате да се качите на покрива се заплаща такса. Билетът струва 3€, но приемат плащане само в брой. Отворено е за посещение от понеделник до събота от 9:00 до 18:30 ч. и в неделя от 9:00 до 12:30 ч.

Църквата Сан Николо л'Арена
Недовършената фасада на църквата Сан Николо л’Арена
Гледка от покрива на църквата Сан Николо л'Арена
Гледка от покрива на църквата Сан Николо л’Арена

Порта Гарибалди

Порта Гарибалди датира от 1768 г. като триумфална арка в самия център на Катания. Построена от бели камъни от Сиракуза и каменни блокове от лава от вулкана Етна. Сред декоративните елементи на портата се откроява надписа „Melior de cinere surgo“, или „От пепелта се прераждам по-красив“.

Забележителности в Катания - Порта Гарибалди
Порта Гарибалди

Забележителности около Катания

Основните и най-популярни забележителности в Катания могат да бъдат разгледани за около ден и половина. Ако разполагате с повече време може да посетите някои от близките забележителности и атракции, които определено заслужават внимание.

Еднодневна екскурзия до вулкана Етна

Както по-рано споменах, Катания е отправна точка към много други места в Сицилия. Едно такова място е национален парк Етна. Етна е най-високият активен вулкан в континентална Европа. Много туристически агенции предлагат екскурзии до Етна като цените зависят от избраната програма. До определена височина може и самoстоятелно да си организирате разходката, но след това може да продължите само с екскурзовод. Абсолютно забранено е да се качвате самостоятелно до върха, колкото и опитни планинари да сте.

Ние не разполагахме с достатъчно време да се качим до върха, но агенцията, която ни препоръчаха и която ще използваме следващия път е EtnaTribe.

Еднодневна екскурзия по следите на „Кръстника“

Екскурзията до местата, където са снимани част от сцените на филма „Кръстникът“ е задължителна за всеки любител на киното и фен на трилогията. По време на обиколката ще посетите някои от най-красивите и чаровни места в Сицилия, като ще научите повече информацията за филма, за фактите от реалния живот и за това, което е плод на художествена измислица. Някои от най-емблематичните места са градчето Савока (Savoca), където Майкъл и двамата му спътници се разхождат по един хълм и той за пръв път вижда Аполония; там и е все още съществуващия бар Вители, където Майкъл иска ръката от баща ѝ; пак в това градче се намира църквата Санта Лучия (Chiesa di Santa Lucia), в която Майкъл Корлеоне се жени за Аполония. Други знакови сцени са снимани в градчето Форца д’Агро (Forza D’Agró), както и в Кастело дели Скиави (Castello Degli Schiavi) близо Фиумефредо (Fiumefreddo di Sicilia), където е моментът с взривената кола на Майкъл и трагичната смърт на Аполония.

Еднодневна разходка до Таормина

Таормина е сред най-популярните дестинации в Сицилия и предпочитано място за разходка, заради чудесното си местоположение с изглед към Йонийско море и разбира се към вулкана Етна. Десетките културно-исторически забележителности в Таормина, красивите плажове и кулинарните изкушения привличат хиляди туристи целогодишно. Повече за пътуването ми дотам може да прочетете тук: 11 прекрасни забележителности в Таормина, Сицилия.

Забележителности в Таормина, Сицилия
Гледка към Етна от градините на вила Комунале

Шопинг в Сицилия аутлет вилидж (Sicilia Outlet Village)

Най-доброто място за пазаруване в Катания е селището Сицилия аутлет вилидж. То е разположено на около 70 км. от града в близост до магистралата A19 между Палермо – Катания. Дотам може да стигнете с автомобил или с една от двете автобусни компании, които предлагат всекидневно транспорт – ETNA или SAIS. Цената на двупосочен билет е 10€ като може да си купите билети онлайн или на място от автобусната гара.

Сицилия аутлет вилидж
Сицилия аутлет вилидж

Тук ще откриете около 140 магазина с най-добрите италиански и международни марки като Гучи, Армани, Долче и Габана, Майкъл Корс, Трусарди, Адидас, Найк, Пума, Прада и много други. Повечето магазини предлагат 30% по-ниски цени, а в определени периоди от годината цените достигат до 70% намаление.

Какво да ядем в Катания?

Освен със своите забележителности, Катания е известна и с разнообразната и вкусна храна. Свежите морски дарове и продуктите, огледани във вулканична почва, са предпоставка за истинско кулинарно изживяване. Двете най-популярни ястия тук са приготвени със сходни продукти, за които може да прочетете по-долу.

Паста ала норма (Pasta alla Norma)

Паста ала норма е най-характерното и обичано ястие в Катания. Този божествен местен специалитет е направен от паста (ригатони), пържени патладжани, овкусени с доматен сос и пресен босилек, и настъргано осолено сирене рикота.

Пица ала норма (Pizza alla Norma)

Коя е най-поръчваната пица в Катания? Да, риторичен въпрос. Пица ала норма е сред най-любимите пици на местните жители. Съставките са сходни като при пастата: домати, пържени патладжани, босилек и рикота.

Пица ала норма и Паста ала норма
Пица ала норма и Паста ала норма

Къде да спим в Катания?

Най-добрият район за спане е около историческия център, където се намират най-важните забележителности в Катания. Освен това на около 20 минути пешеходно разстояние са разположени автобусната и железопътна гара, като по този начин няма да ви се налага да ползвате градски транспорт. Ние наехме стая с включена закуска в частен апартамент Dimora Umberto на улица Via Umberto, като останахме изключително доволни от местоположението и гостоприемството на нашите домакини.

Автор

6 Коментара

   • Благодаря ви за полезната статия.Бихте ли споделили кой е най – удобния начин за стигане до летището от центъра на града и кой вариант използвахте Вие?Поздрави

    • Благодаря Ви! В статията съм описал различни варианти, но ние използвахме автобус. Според мен най-удобен и бърз начин е с такси, но и значително по-скъп.

 1. Здравейте,
  Изключително много ме заинтригувахте с еднодневната екскурзия по следите на „Кръстника“.
  Дали може да споделите малко повече информация за нея?
  Предварително Ви благодаря!

  • Здравейте,
   Най-удобният начин е да си наемете автомобил и да следвате местата с предварително начертана програма. Другият вариант е да се включите в някоя от туристическите обиколки, които се организират от определени агенции. В интернет можете да намерите подробна информация или да попитате във вашия хотел, където с радост ще ви съдействат.

Напиши коментар