Last Updated on 24.01.2023 by Илиян

Дворец Евксиноград е едно от най-красивите места, които някога съм виждал в България. Красивата архитектура и очарователните градини ме накараха да се пренеса в една отминала епоха по времето на дворцовия живот в страната. Дворецът е истинско произведение на изкуството, което непременно трябва да посетите поне веднъж.

Как да стигнем до дворец Евксиноград?

Дворец Евксиноград се намира само на 8 км. северно от град Варна. Разположен е край брега на морето върху приблизително 900 декара земя. Най-удобният начин да стигнете до него е с автомобил, като точно до входа има голям безплатен паркинг. Можете да стигнете и с автобуси 9, 31А или 409 от градски транспорт Варна. 

Booking.com

Посещения, цени и контакти на двореца Евксиноград

Дълго време посещенията на дворец Евксиноград са били забранени за външни лица. За щастие в днешно време можете да го посетите с предварителна заявка за възможна дата и час за посещение, като се изпраща e-mail с телефонен номер и имената на всички, които желаят да го посетят. Това се прави, защото дворецът е недвижима културна ценност от национално значение със специален пропускателен режим. След това ще получите отговор с общите условия и информация за посещението на обекта. Продължителността на обиколката е 1 час и 30 минути и се осъществява с екскурзовод. Тя включва посещение на парка, двореца, царската конюшня „Щала“ (от немски – Stall), оранжериите, слънчевия часовник и винарната. 

 • Адрес: гр. Варна, Св. Св. Константин и Елена
 • Телефон за контакти: 052 393 140
 • Цени на обиколката:
 1. Индивидуално посещение – 12 лв.;
 2. Групов билет (група от 10 човека) – 10 лв.;
 3. Вход за ученици и пенсионери – 3 лв.
 • Повече информация можете да намерите на официалния сайт: www.euxinograd.bg

Обиколка на комплекса

Първото място, през което ще преминете, е алеята на липите. Още там, на стълбовете за осветление, ще забележите първия символ на царската власт. На върха на всеки един стълб прави впечатление красивата корона, която можете да видите и отстрани над герба с лъвчето. 

Стълб за осветление в двореца Евксиноград
Короната върху стълба за осветление

След това ще стигнете до прочутата царска конюшня, която впоследствие е била преобразува в царски автомобилен парк. Близо до нея се намират още френската и нидерландската оранжерия.

Царската конюшня Щала
Бившата царска конюшня
Нидерландска оранжерия
Нидерландската оранжерия
Френската оранжерия в дворец Евксиноград
Френската оранжерия

Дворец Евксиноград

Дворецът Евксиноград е построен като лятна резиденция за княз Александър I Батенберг по проект на австрийски архитект през 1881-1885 г. В началото тя е била нaрeчeнa Caндрoвo по името Сандро, с което Александър І е известен сред близките си, но през 1893 г. княгиня Мaрия Луизa Бурбoн-Пaрмcкa я прeимeнувa нa Eвкcинoгрaд (Гocтoприeмния грaд).

Дворец Евксиноград
Дворец Евксиноград

Дворец Евксиноград е истински пример за изящна и грациозна архитектура. Първоначалният проект е във френски шато-стил „Луи XIII“ с фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула. Главната сграда има 3 етажа. На първия са приемните зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж са разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. 

Интериорът на стаите е автентичен, което ни дава допълнително усещане за бляскавия дворцов живот. Стаите и залите са просторни с красива декорация, камини, полилеи,  картини и т.н. Всички орнаменти и детайли са реставрирани в оригинален вид.

Мебелировка в една от стаите
Част от красивата мебелировка

Парк Евксиноград

Освен с красивия дворец, комплексът е популярен и с великолепните си градини. Паркът заема около 550 декара площ, като е деклариран като паметник на градинското парково изкуство. Той притежава богата колекция от растителни видове с голяма научна и ботаническа стойност. Парк Евксиноград е разделен на две части с френска градина и английски парк.

Френската градина се простира пред главната фасада на двореца и около него. Там се откроява бронзовата скулптура на Нептун, а около него пъстър цветен партер с рози, рододендрони, азалии, както и красиво малко езеро с лилии. Това е и най-елегантната и красива част от парка. 

Статуята на Нептун
Езерцето с лилиите и статуята на Нептун

Друга изящна забележителност е фронтонът под главната тераса на двореца. Той е пренесен от покрива на френския замък Сен Клу (от фр. – Château de Saint-Cloud), след като е бил разрушен през 1870 г. по време на Френско-Пруската война. 

Фронтонът в двореца Евксиноград
Фронтонът под главната тераса

Слизайки по стълбите отстрани ще стигнете до долното ниво с красивата алея между подрязаните чемшири и цветни лехи. Английският парк е с подчертана пейзажна композиция и богато разнообразие от иглолистните и храстови видове.

Гледка към морето
Гледка към морето от главната тераса
Поглед към двореца Евксиноград
Поглед към двореца

Разхождайки се по главната алея ще стигнете до крайбрежната алея, от която се открива прекрасна гледка към морето. Там се намира и уникалния слънчев часовник, подарен на Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски моряци от корабокрушение във Варненския залив.

Слънчевият часовник в Евксиноград
Слънчевият часовник
Гледка към Черно море
Гледка към плажа и частния басейн

Винарска изба Евксиноград

Освен със смайващата си архитектура и възхитителни градини в двореца има винарска изба с лозя, в която и до днес се произвеждат вина и прочутия коняк Евксиняк, който се смята за един от най-добрите в България. Сградата на винарната се откроява във възрожденски стил. След приключването на обиколката ще имате възможност да посетите специализиран магазин за продажба на алкохолни напитки от избата, който се намира извън комплекса. 

Винарната в Евксиноград
Сградата на винарната

Посещението на двореца Евксиноград беше истинска наслада за очите и огромно удовлетворение за появилата се възможност да го посетя. Ако имате свободно време и сте във Варна, горещо препоръчвам да посетите това произведение на изкуството. Няма да останете разочаровани!

Автор

10 Коментара

 1. Людмила Стоянова Отговори

  Бихме искали да посетим и разгледаме Евксиновград от 08 до 11.09 2020г. в който и да е ден от споменатите но да бъде от 9 най ранния час сутрин. Касае се за 6 човека. трима сме пенсионери един ученик на 15 и двама възрастни.

  • Здравейте! Ако искате да си запазите час за обиколка на двореца Евксиноград, то трябва да пишете на мейла на комплекса или да се обадите по телефона им.

   • Славейко Михайлов Отговори

    В кой от дните от05.03.2021г до 08.03.2021г
    без значение на часа ,.може да посетим двореца . Един пенсионер и един възрастен.

 2. Бихме искали да посетим и разгледаме Евксиновград на 03.10.2020. от 12:00 на обяд,как можем да се запишем?

  • Можете да се запишете предварително по телефона или да изпратите e-mail на резиденцията.

  • Сайтът го има по-горе в публикацията. Изпратих Ви e-mail за свързване с резиденция Евксиноград.

 3. Днес посетих резиденция Евксиноград и бях безкрайно разочарована от това, което видях – един недобре поддържан парк и изключително нагло държание от страна на обслужващия персонал.

  • Съжалявам, че сте останали с неприятни впечатления. Когато посетих обекта всичко беше много добре поддържано с любезен персонал.

Напиши коментар