Last Updated on 21.05.2020 by Илиян

Чували ли сте някога за Чунцин? Обзалагам се, че не сте. Когато стане въпрос за най-големите градове в света, повечето от вас ще споменат Токио, Делхи, Шанхай, Мексико Сити и т.н. Но в тази интересна класиция има един град, който с гръм и трясък си пропрява път към върха. Неговото име е Чунцин.

Кратки факти за Чунцин

Чунцин е мегаполис в югозападен Китай. Цялата административна община Чунцин официално има население от над 30 милиона души, което автоматично го прави един от най-населените градове в света, като прогнозите са в близко бъдеще да е на първо място в света по брой население. Чунцин е заобиколен от две реки, планини, хълмове и има много, ама наистина много небостъргачи. Градът е индустриално чудовище и привлича все повече хора, търсещи работа и реализация.

Как попаднахме в Чунцин?

Чунцин определено не влизаше в плановете ни за посещение. Първоначално идеята беше да посетим град Ченгду, където се намира изследователската база за отглеждане и размножаване на гигантски панди – Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Другата голяма забележителност, която трябваше да посетим, беше гигантската статуя на Буда в Лешан, разположена на около 150 км. от Ченгду. В крайна сметка решихме, че времето няма да ни стигне и от Сиан тръгнахме с влак към Чунцин.

Забележителности в Чунцин

Когато сте в Китай винаги планирайте добре своето време, защото то никога няма да ви стигне. Имахме само ден и половина на разположение, като основната ни цел беше да посетим скалните релефи в Дадзу. За наше огромно съжаление, загубихме изключително много време, докато намерим хотела и гарата след това, а така и никой не успя да ни обясни как може да стигнем дотам. Така, след много перипетии, решихме да останем и да разгледаме забележителностите в Чунцин.

Първите ни впечатления не бяха никак приятни. Смогът беше надвиснал над града и не се виждаше нищо в разстояние на повече от 100 метра. Като навсякъде в Китай и тук кипеше бурно строителство, което допълнително вдигаше прах и в без това замърсения въздух. Множество небостъргачи се виждаха на хоризонта, а в моментите, когато слънцето все пак се показваше, се виждаха скалистите очертания на планините.

Река Яндзъ в Чунцин
Река Яндзъ
Мостът Qiansimen в Чунцин
Мостът Qiansimen

Hongya Cave

Hongya Cave е разположена в крайречната зона на реките Яндзъ и Джиалинг. Това място вероятно е било историческа забележителност в миналото с история от над 2300 години, но сега е просто поредния оживен търговски комплекс. Тук ще намерите много магазини, ресторанти и места за хранене.

Гледка към Hongya Cave в Чунцин
Гледка към Hongya Cave в Чунцин
Гледка към Hongya Cave в Чунцин
Гледка към Hongya Cave

Мостът Chaotianmen

Разхождайки се в Чунцин ще забележите огромно количество мостове над реките Яндзъ и Джиалинг. Неслучайно градът е известен като „столицата на мостовете в Китай“. Поредният такъв е Chaotianmen. Той е официално открит на 29 април 2009 година и е най-големият мост в света с арковидна конструкция. Разположен е над река Яндзъ и се състои от три части, като обхваща 1741 м. дължина и 142 м. височина. Горната част на моста включва общо 6 ленти за движение – по 3 на посока и пешеходна зона от двете страни. На долния етаж има две ленти за движение от всяка страна, а по средата два коловоза за градското метро. За съвсем кратко време мостът се е превърнал в една от най-големите забележителности в Чунцин.

Chaotianmen Bridge
Мостът Chaotianmen в далечината

Древното селище Ciqikou

Ако искате да избягате от бетонната джунгла в Чунцин, определено трябва да отидете в Ciqikou. Намира само на 14 км. от центъра на града. Районът е бил известен с производството на порцелан и често наричан порцелановото пристанище. С история от преди 1700 години, тук ще видите типични традиционни сгради. Има много малки алеи и улички, където ще откриете кафенета, интересни сергии с местна храна, както и много павилиони за евтини сувенири.

Древното селище Ciqikou в Чунцин
Уличка в района Ciqikou

Древното селище Ciqikou Древното селище Ciqikou

Уличка храна в Ciqikou

Зоологическата градина в Чунцин

Един от акцентите на разходката ни в Чунцин беше посещението на Зоологическата градина. Построена е през 1953 година, но официално е открита две години по-късно. Има над 230 вида животни, които са над 4000 на брой. Могат да се срещнат тревопасни, амфибийни, диви животни, птици, риби и други. Отличителният дизайн на градините имитира естествената им среда – има хълмове, скали, пещери, потоци и водопади. Най-голям интерес привличаха пандите, а за една от тях е построена и типична пещера за панда. Прекарахме почти цялото си време тук, като ги наблюдавахме как се катерят, падат или ядат бамбук.

Панди в зоологическата градина
Панди
Животни в зоологическата градина в Чунцин
Животни в зоологическата градина
Автор

Напиши коментар