Last Updated on 06.06.2024 by Илиян

Планинският дял Сърнена Средна гора е едно от любимите ми места в България. В тази част на страната има толкова много интересни забележителности, които далеч не са от най-посещаваните и именно заради това обичам да изследвам всяко кътче от региона. В предишните си пътувания тук, успях да посетя внушителния Долмен Плочата, който е най-голямото мегалитно съоръжение от този тип в България и един от най-големите долмени на Балканите. Освен този долмен се изкачих и до най-високия връх в Сърнена Средна гора – Братан, който се издига на височина 1235,8 метра. Сега отново сме в тази област, за да посетим мегалита Правите камъни, известен още с наименованията Братята и Изправените камъни.

Как да стигнем до Правите камъни?

Мегалитът Правите камъни е разположен в близост до село Розовец в Сърнена Средна гора. Той се намира на около 50 километра от Пловдив в североизточна посока и на около 190 км. от София, което го прави идеална дестинация за еднодневно посещение.

Маршрут до мегалита

Началото на маршрута до Правите камъни започва малко след края на село Розовец по стар коларски път в посока северозапад към язовир Капливец, макар че ако разполагате с високопроходим автомобил можете да стигнете и до водоема. В противен случай препоръчвам да паркирате малко след като излезете от селото и оттам да продължите пеша. Така направихме и ние.

Екопътека Правите камъни
Началото на пътеката до Правите камъни

До язовир Капливец се стига за около 25 минути пеша като по протежението на пътя има информационни табели на няколко места. Няма никакъв шанс да се объркате, а след като достигнете до него ще видите една голяма оградена постройка на ловно-рибарско дружество – село Розовец. Това е мястото откъдето се откриват прекрасни гледки към хълмовете с накацалите десетки причудливи камъни.

Язовир Капливец
Язовир Капливец

Оттам продължавате по пътеката вдясно като след около 10 минути ще видите дърво, на което има поставена табела сочеща към Правите камъни. Това е знак, че сте на прав път. След още няколко минутки ще достигнете до два големи вертикални камъка на около 4 метра височина с пролука помежду си, които приличат на входна порта.

Входната порта по пътя към Правите камъни
Входната порта

Подминавате портата и продължавате по пътеката, която нагоре става стръмна и тясна. Самото катерене не е страшно, а и на няколко места има табели и синя маркировка, която трябва да следвате. Така лека-полека ще достигнете до Правите камъни, като цялото разстояние от портата до камъните е около 30 минути.

Правите камъни
Правите камъни

Правите камъни представляват два внушителни исполина, издигащи се на около 5 метра височина. Между тях има проход с ширина около 80-90 см, откъдето спокойно може да мине човек. По-любопитното е, че двата камъка са изправени върху изкуствено заравнена каменна платформа. Според учените всеки от двата камъка тежи около 60 тона, макар че до ден-днешен няма отговор на въпроса кога и как са се озовали там тези мегалити и дали е дело на човешка ръка.

Изглед от Правите камъни
Изглед от Правите камъни

От едната страна на Правите камъни и друг огромен камък, на който внимателно можете да се качите и да се насладите на великолепната гледка към хълмовете и язовир Капливец в далечината. Ако се вгледате малко по-внимателно с известна доза въображение ще видите един камък под формата на огромно сърце.

Скалата-сърце
Скалата-сърце

Дължината на целия маршрут е около 5 км., а разстоянието се изминава за приблизително един час и петнадесет минути на посока. Преходът е доста приятен и не изисква значителни планински познания.

Въпреки че Правите камъни не са от най-посещаваните и популярните места, то не пропускайте да ги посетите, ако сте някъде наблизо. Определено няма да останете разочаровани от разходката.

Автор

Напиши коментар