Една по-различна страна на модата в Южна Корея

Започвам своя разказ за Южна Корея малко нетрадиционно. В тази част няма да пиша за културно-историческото наследство на страната или за природни забележителности, а за събитието, на което станах свидетел в първите часове след пристигането ми в Сеул. Неведомите пътища ме отведоха към Dongdaemun Design Plaza (DDP), където се провеждаше Седмицата на модата.

Южна Корея е уникална страна със специфична мода като никоя друга по света. Тя е много подобна на японската, но има свои собствени характеристики. Тук е родното място на известната K-pop (кей-поп) музика, характеризираща се с голямо разнообразие от аудиовизуални елементи. Благодарение на музиката и корейските драми са въведени нови тенденции в модната индустрията. K-pop е известен със своите странни и модерни аутфити. Може да се каже, че уличният стил на обличане сред младите е вдъхновен от известните корейски звезди от музиката и киното. Основният стил е смесица от разнообразни цветове и несъответстващи дрехи, които не са непременно допълващи се. Стиловете са свободни, но винаги се поддържат чисти и спретнати.

Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модели по време на седмицата на модата в Сеул

И за двата пола промяната на цвета на косата е нещо нормално и може да срещнете мъже с шарени коси в различни нюанси. Аутфитите могат да бъдат ексцентрични и дръзки.

Модели по време на седмицата на модата в Сеул

Модели по време на седмицата на модата в Сеул

Модели по време на седмицата на модата в Сеул

Традиционно един от основните принципи на жените е да не ходят с голи рамене, защото се счита за провокативно. Именно заради това ще забележите много от тях да носят жилетка или пуловер в комбинация с къси поли, рокли и шорти. Токчетата са неизменна част и модна необходимост. Друг неписан закон е гримирането. Счита се за грубовато, ако жената не е гримирана.

Модели по време на седмицата на модата в Сеул

Мъжете, от своя страна, трябва да бъдат избръснати, защото в противен случай оставят лошо впечатление. Неприемливо за тях е да си бръснат главата или да ходят много късо подстригани. Плешивостта също не е добър знак, поради което в Корея присаждането на коса е често използвана процедура.

Модел по време на седмицата на модата в Сеул

В общи линии корейската модна култура се развива изключително бързо и много от корейците се опитват да изразят собствената си индивидуалност чрез дрехите. Така например може да обобщим, че след K-pop вниманието се насочва към K-fashion (Кей-модата).

Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модел по време на седмицата на модата в Сеул

Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модел по време на седмицата на модата в Сеул Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модел по време на седмицата на модата в Сеул Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модел по време на седмицата на модата в Сеул Модел по време на седмицата на модата в Сеул Модели по време на седмицата на модата в Сеул Модел по време на седмицата на модата в Сеул Модели по време на седмицата на модата в Сеул

А тук може да научите малко повече за бумът на корейската козметика – клик

Автор

3 Коментара

  1. Модата наистина ги прави различни. Аз бях в Сеул 10 дена но в 1999г. В нормален ден всички хора са еднакви. Мъжете прилично подстригани , тъмно сини костюми , бели ризи. Всички еднакви като с униформи. Жените – младите момичета с дълги коси , женените с коси до раменете , възрастните – късо подстригани. Горните дрехи -тъмни , обувки с токчета. много вежливи хора.

    • Да, абсолютен късмет! Беше страхотно преживяване, въпреки че не съм специалист по модата.

Напиши коментар