Last Updated on 03.04.2024 by Илиян

Със своите калдъръмени улички, живописен исторически център, очарователни канали, зелени паркове, уютни кафенета и ресторанти, Бреда е един от най-оживените градове, които можете да посетите в Нидерландия. Той се намира в южната част на страната в провинция Северен Брабант и е известен като „Перлата на юга“. Основните туристически атракции и забележителности в Бреда са разположени в историческия център на града, начело с приказната готическа катедрала и едноименния замък. Освен това тук преди 600 години започва историята на нидерландското кралско семейство, като много от паметниците в града напомнят за този период.

Как да стигнем до Бреда?

Нидерландия е една от държавите с изключително развита пътна мрежа и стигането до Бреда става лесно и бързо. Въпреки че най-близките летища до Бреда се намират в Ротердам и Айндховен, то има голям брой автобуси и влакове, с които можете да се придвижите. Освен от Нидерландия има директна влакова връзка от Брюксел и Антверпен в Белгия, като билети можете да закупите от сайта на белгийските железници SNCB.

Забележителности в Бреда, Нидерландия

Бреда не е от най-популярните места за посещение в Нидерландия, но е идеалната дестинация, ако искате да избягате от шума и суетата в големите градове като Амстердам и Ротердам. В този пътеводител ще откриете полезна информация за всички интересни атракции и забележителности в Бреда, които имах възможност да посетя по време на моето еднодневно пътуване дотам.

Старият град в Бреда (The Breda Old Town)

Старият град е сърцето и душата на Бреда. Той е заобиколен от река Марк, замъка Бреда, парка Валкенберг, улиците Оуде Вест и Власак. В неговите предели са разположени най-популярните атракции и забележителности, включително живописния площад Гроте Маркт и впечатляващата църква Гроте Керк. В центъра на площада се намира и кметство (Stadhuis), което се състои от четири къщи, скрити зад една фасада. В наши дни се използва само за срещи на общинския съвет, официални приеми и сватби.

Забележителности в Бреда
Кметството в Бреда

Замъкът на Бреда (Kasteel van Breda)

Замъкът на Бреда е едно от историческите богатства в този живописен град. Разположен е на север от центъра на града и някога е бил седалище на предците на семейство Насау, предшественици на холандското кралско семейство. Най-ранният му произход датира от 12 век, когато на неговото място се е издигала крепост. През вековете на няколко пъти е разрушаван и възстановяван отново. По време на Ренесанса Хайнрих III фон Насау-Бреда реновира стария укрепен военен замък в модерен дворец. През 1826 г. семейство Оранж-Насау го предоставя на разположение на Кралската военна академия, макар че по време на ремонта през 1826-1828 г. много от оригиналните възрожденски орнаменти изчезват.

Замъкът на Бреда
Замъкът на Бреда

Днес замъкът на Бреда се използва от Нидерландската академия по отбрана и поради това сградата е с ограничен достъп. Все пак понякога от Кралската военна академия (КВА) отварят вратите си по време на публични събития.

Парк Валкенберг (Valkenberg Park)

Паркът Валкенберг е една от първите забележителности в Бреда, които ще видите. Той се намира на метри от централната жп гара и замъка на Бреда. Първоначално е бил част от него и е служил като частна градина за домакините и техните гости. Паркът Валкенберг носи името си от къщата за соколи, която някога се е намирала в пределите му. Соколите (valken на нидерландски език) са били използвани за лов от благородниците и тяхната свита.

Парк Валкенберг
Парк Валкенберг

От началото на 19 век паркът е отворен за обществеността, а днес представлява истински оазис с многобройните си пейки, статуи, фонтан, езерце с патици и т.н.

Гроте Керк (Grote Kerk)

Гроте Керк, известна още и като църквата на Дева Мария (Onze Lieve Vrouwekerk), е една от най-популярните забележителности в Бреда. Сградата е завършена през 16-ти век в брабантински готически стил, разположена в сърцето на Стария град. Първоначално е била католическа църква, но през 1637 г. е преобразувана в протестантска. По време на иконоборството от 1566 г. много предмети и вещи, свързани с католицизма, са премахнати или унищожени.

Забележителности в Бреда
Гроте Керк

Една от най-големите атракции в Бреда е изкачването на 97-метровата кула на църквата. Преминаването на 287-те стъпала става само със служител на църквата в определени часови пояси. По време на обиколката ще научите интересни факти както за църквата, така и за кулата. Входната такса е €7,50.

Гроте Керк

Бегинажът в Бреда (Begijnhof)

Бегинажът в Бреда има абсолютно същата концепция както тези в Льовен и Мехелен, за които ви разказах в отделни публикации. Представляват исторически места, подобни на манастири селища, в които самотни жени водят монашески живот, само че с по-либерални правила от обикновените манастири. Бегинажът на Бреда е един от най-старите в Нидерландия, основан през 1267 г. Първоначално е бил разположен по-близо до замъка на Бреда, но през 1535 г. е преместен на сегашното си място от граф Хайнрих III фон Насау-Бреда, който искал да разшири градината си. Именно поради това, че е бил под личната защита на семейство Насау, Бегинажът е продължил да съществува дълги години.

Бегинажът в Бреда
Бегинажът в Бреда

В наши дни бегините вече не съществуват, но къщите все още се обитават от самотни жени или вдовици, като по този начин се запазва тази вековна традиция.

Гроте Маркт (Grote Markt)

Гроте Маркт е туптящото сърце на Бреда, което свързва много от околните търговски улици. Някога на това място е бил главният пазар в града, където се е търгувало основно зърно.

Гроте Маркт

Днес Гроте Маркт е страхотно място за релакс с хубава традиционна холандска бира на някое от многобройните кафенета. Площадът е заобиколен от красиви сгради, зашеметяващата църква Гроте Керк, историческото кметство (Stadhuis), както и много кафенета, ресторанти и барове.

Гроте Маркт в Бреда
Гроте Марк Бреда

Спанярсхат или испанската дупка (Spanjaardsgat)

Спанярсхат (испанската дупка) е водна порта, разположена между двете отбранителни кули на замъка Бреда, първоначално построена от граф Хайнрих III фон Насау-Бреда. Лявата кула се нарича кулата на гранатите (The Granaattoren), а дясната – кулата на гълъбите (The Duiventoren). Спанярсхат е построен през 1610 г. или 20 години след като торфената лодка със скритите войници на принц Морис влиза зад стените на замъка и го освобождава от испанците. Всъщност години след това се установява, че това не е истинската испанска дупка. Някои рисунки показват, че торфената лодка е влязла в рова от северната страна.

Забележителности в Бреда
Спанярсхат

Въпреки това и до ден-днешен това място остава известно така и се е превърнало в една от популярните забележителности в Бреда.

Градски музей Бреда (Stedelijk Museum Breda)

Градският музей в Бреда представлява музей за визуална култура. Той съдържа колекция от повече от 75 000 експоната, фокусирани главно върху модерното изкуство, филми, дизайн, мода, фотография, наука и т.н. Това е едно от местата, където можете да научите повече за Бреда и околността.

Забележителности в Бреда
Градският музей в Бреда

Заслужава ли си да посетим Бреда?

Да, абсолютно! Бреда е изключително живописен град, който може да се похвали със завладяващ Бегинаж, красиви паркове, впечатляващи исторически сгради, очарователни калдъръмени улички, оживени ресторанти и кафенета. Освен всичко това тук ще откриете много търговски улички с разнообразни местни и чуждестранни брандове.

Търговската улица Хинекенстраат

Колко време да останем в Бреда?

Помоему 1 ден е напълно достатъчен, за да разгледате всички популярни забележителности в Бреда. Ако сте от хората, които обичат по-бавно да се разхождат и да се наслаждават без да бързат, то 2 дни с една нощувка е абсолютният максимум, който да отделите за града.

Автор

Напиши коментар