Кралските гробници на династията Чосон са обекти с изключителна важност за  страната. Като признание за това те са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в съответствие с Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство. Уважението и поклонението на предците са смятани за много важни в конфуцианството и неслучайно гробовете на крале и кралици са много добре запазени.

От всички кралски гробници в Корея, тези на династията Чосон са в най-добро състояние. Нито една не е повредена или унищожена и всички са запазени в оригиналния си вид. Техните местоположения са избрани въз основа на геомантичните традиции и конфуцианските вярвания, т.е. мястото е считано за божествено пространство, изолирано от други области. Вярва се, че духът на кралете и кралиците продължава да оказва положително влияние върху династичната столица на нацията. В резултат на това голяма част от кралските гробници се намират в Сеул.

Има общо 122 гробници на кралското семейство Чосон, разделени според статуса: 42 neung, 14 won и 66 myo.

  • Neung – отнася се за гробовете на краля или кралицата;
  • Won – отнася се за гробовете за принца или принцесата, както и за родителите на краля;
  • Myo –  отнася се за по-малко важни членове на кралското семейство.

Seolleung (кралските гробници на крал Seongjong и кралица Jeonghyeon) и Jeongneung (кралската гробница на крал Jungjong)

Тези гробници са може би най-лесно достъпните в Сеул. Разположени са много близо една до друга в огромен парков комплекс в района Гангнам. Поради стратегическото местоположение може да видите много офис служители, които използват обедната си почивката за спокойна разходка и чист въздух в парка.

Паркът на кралските гробници

Seolleung e кралската гробница на 9-ия владетел от династията Чосон крал Seongjong и за неговата трета съпруга – кралица Jeonghyeon. Двете гробници се намират в погребални могили, всяка отделно разположена на съседни хълмове. На западния хълм е на краля, а на източния на кралицата.

Погребалната могила е там, където обитателят на гробницата почива в мир и се нарича „горна гробница“ поради своето местоположение. В далечината се виждат стените, които предпазват гробницата отзад и отстрани. Тук няма да получите достъп до вътрешността на гробниците, нито може да се разходите близо до тях.

Гробницата на крал Seongjong
Гробницата на крал Seongjong

Пред гробницата се намират каменни фигури с различни форми – тигри, овце, коне, военни и граждански служители, стълбове, както и различни платформи.

Каменните фигури на военните служители на долната платформа, внушително и гордо подпрели ръце върху дълъг меч, служат за охрана на починалия. Точно до тях са фигурите на гражданските служители, които държат скиптър в двете си ръце, стоейки един срещу друг.

Каменни фигури на граждански служители
Каменни фигури на граждански служители

Т-образното светилище (The T-shaped shrine) е мястото, където е била обредната церемония и панахидата за покойника.

Т-образно светилище
Т-образно светилище
Гробницата на кралица Jeonghyeon
Гробницата на кралица Jeonghyeon

На върха на този хълм е разположена гробницата на 11-ия крал на династията Чосон – Jungjong.

Гробницата на крал Jungjong
Гробницата на крал Jungjong

Пътят на поклонението свързва червената порта и Т-образното светилище. Пътеката има две платна на различни нива. По-високото ниво отляво е за духовниците,  а по-ниският (кралски път) отдясно е за краля.

Incense Road
Пътят на поклонението

Препоръчвам посещение на тази културна забележителност през пролетта или есента. Оставете си около час, за да се разходите и да видите паметниците и погребалните могили.

Входна такса

  • за възрастни – 1000 ₩
  • за деца – 500 ₩

Как да стигнем

  • Seolleung Station, Subway Line № 2, Exit #10

Какво да видим в близост

Автор

Напиши коментар