Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Кралските гробници на династията Чосон в Сеул са обекти с изключителна важност за  страната. Като признание за това те са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в съответствие с Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство. Уважението и поклонението на предците са смятани за много важни в конфуцианството и неслучайно гробовете на крале и кралици са много добре запазени.

От всички кралски гробници в Корея, тези на династията Чосон са в най-добро състояние. Нито една не е повредена или унищожена и всички са запазени в оригиналния си вид. Техните местоположения са избрани въз основа на геомантичните традиции и конфуцианските вярвания, т.е. мястото е считано за божествено пространство, изолирано от други области. Вярва се, че духът на кралете и кралиците продължава да оказва положително влияние върху династичната столица на нацията. В резултат на това голяма част от кралските гробници се намират в Сеул.

Има общо 122 гробници на кралското семейство Чосон, разделени според статуса: 42 neung, 14 won и 66 myo.

  • Neung – отнася се за гробовете на краля или кралицата;
  • Won – отнася се за гробовете за принца или принцесата, както и за родителите на краля;
  • Myo –  отнася се за по-малко важни членове на кралското семейство.

Сонлюн (Seolleung): кралските гробници на крал Сонджон (Seongjong) и кралица Джеонхьон (Jeonghyeon)

Тези гробници са може би най-лесно достъпните в Сеул. Разположени са много близо една до друга в огромен парков комплекс в района Гангнам. Поради стратегическото местоположение може да видите много офис служители, които използват обедната си почивката за спокойна разходка и чист въздух в парка.

Паркът на кралските гробници в Сеул
Паркът на кралските гробници в Сеул

Seolleung e кралската гробница на 9-ия владетел от династията Чосон крал Сонджон и за неговата трета съпруга – кралица Джеонхьон. Двете гробници се намират в погребални могили, всяка отделно разположена на съседни хълмове. На западния хълм е на краля, а на източния на кралицата.

Погребалната могила е там, където обитателят на гробницата почива в мир и се нарича „горна гробница“ поради своето местоположение. В далечината се виждат стените, които предпазват гробницата отзад и отстрани. Тук няма да получите достъп до вътрешността на гробниците, нито може да се разходите близо до тях.

Гробницата на крал Сонджон в Сеул
Гробницата на крал Сонджон

Пред гробницата се намират каменни фигури с различни форми – тигри, овце, коне, военни и граждански служители, стълбове, както и различни платформи.

Каменните фигури на военните служители на долната платформа, внушително и гордо подпрели ръце върху дълъг меч, служат за охрана на починалия. Точно до тях са фигурите на гражданските служители, които държат скиптър в двете си ръце, стоейки един срещу друг.

Каменни фигури на граждански служители
Каменни фигури на граждански служители

Т-образното светилище (The T-shaped shrine) е мястото, където е била обредната церемония и панахидата за покойника.

Т-образно светилище
Т-образно светилище
Кралските гробници в Сеул - гробницата на кралица Джеонхьон
Гробницата на кралица Джеонхьон

Джонгнюн (Jeongneung): кралската гробница на крал Джунгджон (Jungjong)

На върха на този хълм е разположена гробницата на 11-ия крал на династията Чосон – Джунгджон.

Кралските гробници в Сеул - гробницата на крал Джунгджон
Гробницата на крал Джунгджон

Пътят на поклонението свързва червената порта и Т-образното светилище. Пътеката има две платна на различни нива. По-високото ниво отляво е за духовниците,  а по-ниският (кралски път) отдясно е за краля.

Пътят на поклонението в кралските гробници в Сеул
Пътят на поклонението

Препоръчвам посещение на тази културна забележителност през пролетта или есента. Оставете си около час, за да се разходите и да видите паметниците и погребалните могили.

Входна такса за кралските гробници на династията Чосон в Сеул

  • за възрастни – 1000 ₩
  • за деца – 500 ₩

Как да стигнем до кралските гробници?

  • Seolleung Station, Subway Line № 2, Exit #10

Какво да видим в близост?

Автор

Напиши коментар