Last Updated on 10.03.2024 by Илиян

Намюр е една от най-посещаваните дестинации в областта Валония (на френски: Wallonie), Белгия. Валонският регион е един от трите в страната, заедно с Фландрия и столичния регион Брюксел. Той заема южната част на Белгия, а столица на областта е именно Намюр. Поради близостта си с Брюксел – само на час и половина с влак – той е идеален вариант за еднодневно пътуване от столицата. Намюр е исторически град и в него ще откриете редица забележителности от живописните улички в централната част до величествената цитадела, извисяваща се над града. Но преди да започнем разходката нека разберем как да стигнем до Намюр.

Как да стигнем от Брюксел до Намюр?

Белгия притежава отлично развита инфраструктура и придвижването от Брюксел до Намюр става изключително лесно, бързо и удобно. Въпреки че има много начини за пътуване между двата града, то най-подходящият е с влак. Влаковете се движат на всеки 30 минути, а пътуването отнема около един час и тридесет минути. Билети можете да резервирате предварително на www.belgiantrain.be или на място на гарата, като за тези влакове не е необходима резервация на място. Веднага щом стигнете жп гарата в Намюр можете да се придвижите пеша до централната част на града за около 10-15 минути.

*Не забравяйте, че през уикендите считано от петък 19:00 ч., двупосочните билети са с 50% по-евтини за всички белгийски влакове.

Забележителности в Намюр

По време на еднодневната ни разходка в Намюр ще посетим всички най-популярни атракции и забележителности, които заслужават нашето внимание. Най-хубавото е, че градът е много пешеходен и по-голямата част от деня ще я прекараме в централната част.

Една от живописните улички в Намюр

Цитаделата на Намюр (Citadel of Namur)

Започваме обиколката с посещение на една от най-големите забележителности в Намюр – цитаделата. Цитаделата на Намюр е забележителен исторически обект, разположен на върха на живописен хълм, който се намира в близост до сливането на реките Самбре (Sambre) и Маас (Meuse). Поради стратегическото си местоположение на кръстопътя на няколко комуникационни маршрута в миналото цитаделата е била идеалното място за защита и наблюдение на града. Някога тя е представлявала укрепена резиденция на графовете на Намюр, като след това постепенно е превърната в истински замък. Между 1888 и 1892 г. са построени девет крепостни укрепления около Намюр, което на практика направило цитаделата абсолютно безполезна като защитна крепост. Вследствие на това тя е превърната в място за отдих и разходка.

Цитаделата на Намюр
Изглед към цитаделата на Намюр

В наши дни можете да посетите цитаделата по няколко начина – пеша, с кола или с кабинков лифт. Силно препоръчвам да използвате последния вариант до горе и да се върнете надолу пеша. Актуална информация за цените и работното време на лифта можете да намерите тук. След като се качите до цитаделата можете да се разходите около нея безплатно и да се насладите на прекрасните гледки, които се откриват от върха.

Намюр, Белгия
Гледка към Намюр

Ако пък искате да я разгледате подробно има три различни вида организирани посещения, които започват от посетителския център Тера Нова (Terra Nova Visitor Centre). Той се намира в бившите казарми Тера Нова, където можете да научите повече за историята на цитаделата, за нейното настояще и бъдеще, както и за миналото на Намюр. Много интересна и вълнуваща е подземната обиколка с впечатляваща мрежа от проходи и над 450 метра реставрирани галерии. Има богат набор от 3D анимации и звукови ефекти.

Можете също така да се качите на туристическия влак, който тръгва от посетителския център и обикаля из територията на цитаделата. Влакчето спира на по-важните места, откъдето можете да се насладите на прелестни панорамни гледки. Билети могат да бъдат закупени онлайн или на входа на посетителския център Terra Nova.

Статуята на златната костенурка (The Golden Turtle Statue)

Статуята на златната костенурка е също сред популярните забележителности в Намюр. Представлява блестяща златна статуя на мъж, яздещ голяма костенурка. Тя се намира в близост до цитаделата и можете да я видите на слизане от върха. Златната скулптура на костенурката се нарича „Търсене на утопия“ и е изваяна от белгийския художник Ян Фабр през март 2015 година.

Статуята на златната костенурка
Статуята на златната костенурка

Катедралата Св. Обен (St Aubin’s Cathedral)

Катедралата Св. Обен е една от най-великолепните забележителности в Намюр. Първоначално е построена като колегиална църква през 1047 г. от Алберт II (Намюр), но през 1559 г. е превърната в катедрала. През 1740 г. е разрушена от голямото наводнение в Намюр, но след това е възстановена в сегашната си форма между 1751 и 1767 г. в късен бароков стил по проект на тичинския архитект Гаетано Матео Пизони.

Катедралата Св. Обен
Катедралата Св. Обен

Не пропускайте да видите кулата в западния край на църквата, която е основната останала реликва 13-ти век.

Бившата фондова борса в Намюр (La Bourse)

Не пропускайте да видите великолепната сграда на бившата фондова борса в Намюр. Тя е построена в ренесансов стил Луи XIII и се намира в сърцето на валонската столица. През 2000 година сградата е преименувана на „La Bourse“ и се използва за различни събития, конференции, симпозиуми, семинари, работни срещи и т.н.

Забележителности в Намюр
Бившата фондова борса в Намюр

Камбанарията на Намюр (Belfry of Namur)

Камбанарията на Намюр, известна още като кулата на Свети Яков (Tour Saint-Jacques), е построена през 1388 г. като част от градската стена. Първоначално е издигната като кула, но през 1746 г. официално е превърната в камбанария. Тя е част от 56-те камбанарии във Белгия и Франция, класифицирани от ЮНЕСКО като обекти на световното наследство.

Камбанарията на Намюр
Камбанарията на Намюр

Църквата Сен Лу (The Saint Loup Church)

Ако обичате да посещавате църкви и катедрали, то непременно трябва да добавите и тази, когато сте в Намюр. Църквата Сен Лу, първоначално известна като Йезуитската църква Свети Игнас, е построена между 1621 и 1645 г. от Пиер Хюсенс в бароков стил. Тя впечатлява с елегантно резбовани дървени и мраморни декорации.

Кралският театър (The Royal Theater of Namur)

Почти невъзможно е да пропуснете красивата сграда на кралския театър. Тя е разположена в центъра на града на пешеходно разстояние от централния площад и камбанарията. Построен в неокласически стил през 1863 г., театърът е класифициран като една от най-големите забележителности в Намюр и част от културното гражданско наследство на Валония. Отвътре сградата също впечатлява с елегантно декорирани тераси, невероятно изрисуван таван и изискан полилей.

Забележителности в Намюр
Кралският театър

Къде да спим в Намюр?

Обикновено в рамките на един ден можете да посетите всички популярни атракции и забележителности в Намюр, но ако решите да останете повече време препоръчвам да потърсите хотел в централната част на града. Друго място, което бих препоръчал е хотел Шато дьо Намюр (Le Chateau de Namur), който е разположен на 150 метра от цитадела.

Хотел Шато дьо Намюр
Хотел Шато дьо Намюр

Колко дни да останем в Намюр?

Намюр е деветият по големина град в Белгия и както споменах по-рано можете да разгледате почти всички забележителности в рамките на един ден. Ако предпочитате по-спокойно да се разхождате из града най-добре да останете 2 дни, за да се насладите максимално много на Намюр.

Намюр забележителности
Живописна гледка към река Самбре от музейния мост

Заслужава ли си Намюр?

Да, определено Намюр заслужава да бъде посетен. Градът е страхотно място за тези, които биха искали да опознаят Белгия извън най-популярните градове във Фландрия – Антверпен, Гент, Брюж, Льовен, Мехелен и т.н. А и определено ще ви бъде предизвикателство, когато се уверите, че масово местните не говорят английски език.

Автор

Напиши коментар