Last Updated on 21.07.2023 by Илиян

Едно от местата, които най-много исках да посетя в Сеул беше историческото селище Букчон Ханок (Bukchon Hanok Village) с древните корейски къщи. Именно заради това реших да го направя възможно най-рано, за да избегна наплива на туристи, така характерен за тази зона. Всъщност това не е туристическа атракция, а нормален жилищен район, така че е препоръчително да се пази тишина. На много места има табели, които приканват туристите да пазят чистота и да не говорят на висок глас. Разхождайки се по тесните и закътани улички ще усетите как шумът от забързания градски живот постепенно изчезва. В района, също така, има няколко места, където може да бъде наето традиционно корейско облекло ханбок. Много млади момичета от различни страни идват тук специално, за да се снимат на фона на романтичните улички и къщи.

Тясна уличка в района Букчон Ханок в Сеул
Тясна уличка в района Букчон
Историческото селище Букчон Ханок в Сеул
Историческото селище Букчон Ханок в Сеул

Историческото селище Букчон Ханок в Сеул

Букчон Ханок е историческо селище, датиращо от почти 600 години по време на династията Чосон (Joseon). Името Букчон буквално се превежда като „северното село“, защото се намира в хълмист квартал на север от две значими забележителности, между двата кралски дворци Кьонбоккун (Gyeongbokgung) и Чандоккун (Changdeokgung).

Гледка над традиционните корейски къщи ханоки
Гледка над традиционните корейски къщи ханоки
Туристи в района Букчон в Сеул
Туристи в района Букчон в Сеул

То е дом на стотици традиционни къщи, наречени ханоки. Тези жилища са построени в специфичен корейски архитектурен стил, предназначени да поддържат баланс с обкръжаващата топография и обикновено са изградени с дълги извити покриви и типичния стил за подово отопление ондол, който спомага да се запази топлината в домовете през зимата. Всъщност дори посоката за построяване на къща е трябвало да бъде в хармония с околната среда. С други думи ханок олицетворява съюза между природата, дома и хората. Според много експерти, въпреки че тези къщи изглеждат много стари, всички те са 100% устойчиви на земетресения.

Старинни къщи в района Букчон
Старинни къщи в района Букчон
Туристи в района Букчон в Сеул
Туристи в района Букчон в Сеул

Днес много от тези ханоки са превърнати в културни центрове, музеи, къщи за гости, ресторанти и заведения, което дава възможност на посетителите да се потопят в традиционната култура на Корея. Заради непосредствената си близост до дворците, първоначално района е обитаван от аристократи и високопоставени правителствени служители и техните семейства.

Традиционна стара корейска порта
Традиционна стара корейска порта

Днес Сеул може да се гордее с това изключително културно наследство. Може да се каже, че разходката тук е като пътуване назад във времето.

Как да стигнем до Букчон Ханок?

  • Anguk Station, Subway Line № 3, Exit #2 (и след това около 300 метра до селището).
Автор

Напиши коментар