Last Updated on 03.03.2024 by Илиян

Представете си над 300 слънчеви дни годишно с топло и сухо лято, мека и влажна зима, но в същото време част от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Странно, нали? В днешната публикация ви отвеждам до едно точно такова място. Гибралтар е малка отвъдморска британска територия, разположена на най-южния край на Иберийския полуостров, точно до Испания. Заради стратегическото местоположение на Гибралтар са водени войни в продължение на стотици години, но в крайна сметка през 1713 г. – според Утрехтския мирен договор – става владение на Великобритания. Впоследствие британците го превръщат в силно укрепена въздушна и военноморска база, която охранява Гибралтарския пролив, осигурявайки безопасно преминаване на търговските кораби. За щастие в наши дни не се налага да се водят войни и затова директно се впускаме в обиколката на най-популярните атракции и забележителности в Гибралтар.

Contents

Как да стигнем от Малага до Гибралтар?

Най-удобният вариант да стигнете от Малага до Гибралтар е с автомобил. Пътуването отнема около 1 час и 50 минути в зависимост от трафика. Имайте предвид, че ако пътувате по магистрала AP-7 (Autopista AP-7) ще трябва да платите магистрални такси, но ще стигнете по-бързо, отколкото ако пътувате по път A-7 (Autovía A-7), който е безплатен. Можете да оставите автомобила на паркинг в Ла Линеа (La Linea) и оттам да продължите пеша или да минете границата с колата и да търсите място в Гибралтар. За разлика от Великобритания, движението в Гибралтар се осъществява отдясно, заради сухопътната граница с Испания.

Друг популярен вариант е да пътувате с автобус, така както направихме ние. От Малага до Гибралтар има всекидневни автобусни превози, които ще ви закарат до гарата в Ла Линеа – La Línea Estación Autobuses. Пътуването отнема около 2 часа и 15 минути, но отново зависи от трафика. Компанията, която извършва превози е Avanza и могат да бъдат закупени онлайн или на място от автогарата в Малага (Málaga Estación Autobuses). Аз лично препоръчвам да си вземете предварително билети, защото през силния летен сезон свършват бързо.

Без съмнение най-лесната опция да стигнете до Гибралтар е с организирана еднодневна екскурзия от Малага. Предимството при този вид пътуване е, че няма да се тревожите за абсолютно нищо, а освен това с вас ще има опитен екскурзовод, който да ви разкаже повече подробности за историята на Гибралтар.

Как да се придвижим в Гибралтар?

Общата площ на Гибралтар е само 6.8 km² и макар че изглежда малка страна не е напълно пешеходна. Ако се съсредоточите върху централната част на града и природния резерват няма да имате никакъв проблем да обикаляте пеша, но за някои места ще ви е необходим автомобил или градски автобус. Има няколко автобуса, които се движат по оста север-юг. Тук е мястото да отбележа, че билети за градския транспорт могат да се купят само в автобусите и само с точно приготвена сума. В противен случай няма да ви качат на борда и ще ви помолят да изтеглете пари от банкомат или да развалите, ако имате банкнота с по-голяма стойност. Цените започват от £1,80 за еднопосочен билет.

Цени на автобусните билети в Гибралтар
Цени на автобусните билети в Гибралтар

Каква е валутата в Гибралтар?

Като част от Обединеното кралство официалната парична единица в Гибралтар е британската лира. Гибралтарският паунд (съкратено GIP) е фиксиран по номинална стойност към британския паунд и е законно платежно средство само в Гибралтар. Това на практика означава, че не можете да го използвате никъде другаде извън страната и ако ви остане местна валута трябва да я обмените преди да напуснете страната.

Забележителности в Гибралтар

Голяма част от основните забележителности в Гибралтар са разположени на върха на скалата, но с добра организация и при хубаво време можете да ги посетите в рамките на 1 ден.

Летището в Гибралтар (Gibraltar International Airport)

Първата забележителност, с която ще се сблъскате в Гибралтар е летището. Да, точно така! След като преминете през граничния контрол ще трябва да преминете през пистата на летището. Интересното е, че ако има кацащи или излитащи полети ще трябва да изчакате, защото го затварят. Тук е мястото да отбележа, че летището в Гибралтар е категоризирано като едно от най-страшните за кацане/излитане, заради стръмния наклон и късата писта. Именно това е причината само най-опитни пилоти да извършват полети дотук.

Летището в Гибралтар
Летището в Гибралтар

Гибралтарската скала (Rock of Gibraltar)

А коя е най-голямата забележителност в Гибралтар? Разбира се, че Гибралтарската скала. Представлява монолитна варовикова скала с височина 426 метра, разположена в южната част на Пиренейския полуостров, в Гибралтарския пролив. Гибралтарската скала е един от двата Херкулесови стълба (название, използвано в Античността) за означение на височините от европейската и африканската страна на входа на Гибралтарския пролив.

Главната улица и площад Каземати (Main Street and Grand Casemates Square)

След като преминете летището и продължите пеша към центъра на града след около 15-20 минути ще достигнете до една от най-популярните забележителности в Гибралтар – площад Каземати. Тук са разположени много кафенета, пъбове и ресторанти, макар не винаги да е било така. Площадът носи името си от построените от британците големи каземати и бомбоустойчиви казарми. Любопитното е, че до 1864 година на площад Каземати са извършвани публични екзекуции. Освен това площадът е служил и като място за военни паради и маршове.

Забележителности в Гибралтар
Големият площад Каземати

Големият площад Кезамати е свързан с главната търговска улица. По нейното протежение ще видите голям брой магазини и бутици, както и легендарните червени пощенски кутии. Тук е мястото, където хората обичат да се разхождат и да се социализират.

Главната улица в Гибралтар

Ботаническа градина Аламеда (Gibraltar Botanic Gardens – The Alameda)

Ботаническата градина Аламеда е една от най-популярните забележителности в Гибралтар. Тя е създадена през 1816 година от лейтенант-губернатора сър Джордж Дон, за да осигури достатъчно зелено пространство, на което войниците да се наслаждават.

Ботаническа градина Аламеда
Ботаническа градина Аламеда

Градината не е голяма, но е изключително добре поддържана с много интересна и разнообразна флора и фауна с тропически дървета, храсти, растения, кактуси, драконови дървета, палми и т.н. Ботаническата градина е отворена всеки ден от 08:00 до 21:00 ч. като входът е безплатен.

Забележителности в Гибралтар
Ботаническа градина Аламеда

Пътуване с кабинков лифт до върха на скалата

Една от най-големите атракции и забележителности в Гибралтар е пътуването с кабинков лифт до върха на скалата. Пътуването е с продължителност от 6 минути, като най-горната станция на лифта е разположена на 412 м. надморска височина. На върха са позиционирани 3 тераси за наблюдение, откъдето се откриват зрелищни и неповторими гледки към двата континента – Африка и Европа.

Най-долната станция се намира буквално на една минута от Ботаническата градина, откъдето можете да си закупите билети за природния резерват Гибралтар (Nature Reserve). Можете да избирате няколко вида билети, но аз препоръчвам пълния пакет, който включва достъп до пещерата на Свети Михаил, небесната пътека, висящият мост Уиндзор, мавританският замък и много други. 

За съжаление по време на моето пътуване имаше силни ветрове придружени с дъжд и поради тази причина лифтът беше затворен. В такива случаи можете да се качите на някой от многобройните бусчета, които ще ви отведат с група по определен маршрут. Можете да избирате между безплатните места за посещение и тези, които са включени в природния резерват.

Монументът на Херкулесовите стълбове (The Pillars of He­rcules)

Монументът на Херкулесовите стълбове е сред най-посещаваните туристически забележителности в Гибралтар. Носи названието си от Античността, когато е служило за означение на височините от европейската и африканската страна на входа на Гибралтарския пролив.

Монументът на Херкулесовите стълбове
Монументът на Херкулесовите стълбове

Двете латински наименования на стълбовете са Монсе Абила (планината Джебел Муса) и Монс Калпе (Гибралтар). Според гръцката митология Херкулес си пробива път през двете планини, свързвайки Европа с Африка, за да създаде протока, като по този начин се образували стълбовете. Според древните гърци това място означавало Non Plus Ultra, известно като края на познатия свят.

Висящият мост Уиндзор (Windsor Suspension Bridge)

Висящият мост Уиндзор е една от най-новите забележителности в Гибралтар. С дължина от 71 метра той пресича 50-метрово дефиле, откъдето се откриват прекрасни гледки към протока и града. За съжаление мостът Уиндзор също беше затворен за посещение, заради лошото време, но поне успях да го видя от по-ниската част.

Пещерата Свети Михаил (St. Michael’s Cave)

Пещерата Свети Михаил е една от най-посещаваните забележителности в Гибралтар. Вътре ще се насладите на сталагмити и сталактити, образувани в продължение на милиони години. Легендата гласи, че пещерата е единият край на подземен тунел дълъг над 24 км., който минава под Гибралтарския проток и стига до Мароко. Според някои именно по този начин маймуните са дошли в Гибралтар. В днешно време пещерата е отворена за посещение всеки ден, а за осветлението ѝ се използват цветни светлини.

Берберските макаци в Гибралтар (Barbary macaques in Gibraltar)

Едни от най-известните обитатели на Гибралтарската скала са популярните маймуни-маготи, наричени още берберски макаци. Предполага се, че има около 300 индивида, като това е единственото място в Европа, където се срещат в диво състояние. Поради малкия си брой берберските макаци са под закрилата на закона. Освен това има една любопитна легенда, която твърди, че британците ще стоят на полуострова, докато там има поне една дива маймуна.

Берберските макак в Гибралтар
Берберските макак

Небесната пътека (Gibraltar Skywalk)

Небесната пътека е една от най-посещаваните атракции в Гибралтар. Както може да си представите представлява стъклена платформа, от която се откриват превъзходни гледки. Платформата е изградена върху основите на съществуваща структура от Втората световна война на височина 340 метра над морското равнище. Проектирана е да издържи вятър със скорост над 150 км/час и до 340 души стоящи едновременно.

Батареята на принцеса Каролина (Princess Caroline’s Battery)

Това място всъщност е било военен център, кръстен на третата дъщеря на крал Джордж II. Отличава с великолепни гледки към летището, испанския град Ла Линеа, залива и града.

Забележителности в Гибралтар
Изглед към летище и испанския град Ла Линеа
Изглед към града

Мавритански замък (Moorish Castle)

Мавританският замък играе важна роля в историята на Гибралтар. Има сведения, които доказват, че строителството на замъка е започнало през 711 г. сл.н.е. по време на мавританската окупация. Представлява средновековно укрепление, включващо различни сгради, порти и крепостни стени, макар че в наши дни са останали само някои фрагменти от замъка. Основните атракции са почетната кула и къщата на портата.

Мавританският замък
Мавританският замък

Големите обсадни тунели (The Great Siege Tunnels)

Големите обсадни тунели се намират в северния край на Гибралтарската скала. Те са прокопани от британците по време на Голямата обсада на Гибралтар в края на 18 век, когато Франция и Испания се опитват да го отвоюват от британците. Вътре може да видите огромните оръдия, които използвани по време на защитата, както и да научите за историята им.

Точката на Европа (Europa Point)

Точката на Европа е най-южният край на Гибралтар. Тук е разположен стар 20-метров фар с класически британски дизайн от 19 век, известен още и като фара на Тринити. Оттук също се откриват прекрасни гледки към Гибралтарската скала и крайбрежието на Мароко, което се намира само на 21 км през пролива. Понеже това е най-далечната точка до острова най-лесно дотук се стига с автобус №2.

Гибралтар - забележителности
Точката на Европа

Джамията Ибрахим-ал-Ибрахим (Ibrahim-al-Ibrahim Mosque)

Джамията Ибрахим-ал-Ибрахим, известна още като джамията на крал Фахд бин Абдул Азис, е сред най-новите забележителности в Гибралтар. Разположена е на точката на Европа в близост до легендарния фар Тринити. Тя е най-южната джамия в континентална Европа, обърната на юг към Гибралтарския пролив и Мароко. Построена е през 1997 година и е подарък от тогавашния крал на Саудитска Арабия Фахд бин Абдул Азис.

Джамията Ибрахим-ал-Ибрахим в Гибралтар
Джамията Ибрахим-ал-Ибрахим

Заслужава ли си Гибралтар?

Ако се намирате в Андалусия със сигурност си заслужава да посетите Гибралтар. В противен случай не бих препоръчал пътуване конкретно до тази дестинация. Както вече споменах Гибралтар е много малка държава и няма чак толкова много интересни неща, които да ангажират вниманието ви.

Колко време да останем в Гибралтар?

Един ден е напълно достатъчен да посетите основните и най-популярни забележителности в Гибралтар. Ако обаче предпочитате по-бавните и лежерни разходки, то можете да добавите една нощувка и така спокойно да се насладите на всички атракции без да ви се налага да бързате да се прибирате към Испания.

Автор

Напиши коментар