Last Updated on 03.04.2024 by Илиян

Ако планирате пътуване до Антверпен, но не сте сигурни къде да отидете, значи сте на правилното място. С население от малко над половин милион, Антверпен е вторият по големина град в Белгия (след Брюксел). Въпреки това градът не е от най-посещаваните дестинации в страната, за разлика от популярните Брюксел, Брюж, Гент, Льовен и т.н. Близостта му до столицата го прави идеален за еднодневна екскурзия от Брюксел, като в рамките на един ден ще може да се насладите на почти всички забележителности в Антверпен.

Забележителности в Антверпен

Ако пристигнете в града с влак, първото нещо, което ще ви очарова е страхотната жп гара. Знаете ли, че тя присъства в челните позиции на абсолютно всички класации за най-красиви гари в света? Наричана е катедралата на железопътните гари и е нещо повече от обикновена гара. Тя е символът и най-голямата забележителност в Антверпен.

Централната железопътна гара (Antwerpen-Centraal)

Централната железопътна гара, известна още и като Middenstatie (Средна станция), е построена между 1895 и 1905 г. Явява се като заместител на оригиналния терминал на жп линията Брюксел – Мехелен – Антверпен. Изградена е от стоманена платформа и тухлена сграда в еклектичен стил. Интериорът ѝ е богато оформен с над 20 различни вида мрамор и камък. Между 2000 и 2009 г. гарата беше напълно модернизирана и разширена. Доста често е арена на изложби, модни събития и други атракции.

Забележителности в Антверпен
Централната железопътна гара

Диамантеният квартал (Diamond District)

Веднага щом излезете от гарата ще попаднете на Диамантения квартал. Антверпен е известен като диамантената столица на света, като близо 85% от всички необработени и 50% от всички шлифовани диаманти на планетата се търгуват тук. В тази част на града се продават едни от най-скъпите скъпоценни камъни и бижута, които привличат хиляди посетители всеки ден.

Диамантеният квартал в Антверпен
Диамантеният квартал

Търговската улица Меир (Meir)

След като преминете през Диамантения квартал излезте на улица Де Кейзерлей (De Keyserlei), чието продължение Меир е главната търговска улица в Антверпен. Меир е мястото, което свързва централната железопътна гара с кметството в Антверпен. По протежението ѝ се намират редица внушителни и импозантни сгради, които незабавно ще приковат вниманието ви.

Търговската улица Меир
Търговската улица Меир

Освен с великолепната архитектура главната търговска улица се гордее с множество международни бутици, ресторанти и магазини за сувенири.

Търговската улица Меир
Търговската улица Меир

Градската фестивална зала (Stadsfeestzaal)

Градската фестивална зала е неокласическа сграда, разположена на търговската улица Меир. Построена е през 1908 г. като място за официални тържества, но през 2000 година е почти напълно унищожена вследствие на голям пожар. В продължение на седем години фестивалната зала е напълно реновирана с много от оригиналните си елементи, за да възвърне предишния си блясък. В момента се използва като търговски център с много магазини и кафенета. Не пропускайте да я посетите и да се насладите на великолепната архитектура и лукс.

Градската фестивална зала в Антверпен
Градската фестивална зала

Кралската опера в Антверпен (Royal Opera Antwerp)

Отклоняваме се за мъничко от главната улица Меир, за да посетим друга великолепна постройка в Антверпен – сградата на кралската опера. Тя е открита през 1907 година в необароков стил.

Кралската опера в Антверпен
Кралската опера в Антверпен

Фондовата борса в Антверпен (Bourse of Antwerp)

Освен всичко друго Антверпен е столицата на световната търговия с диаманти. Първата сграда в света, предназначена за борсов и търговски обмен, е построена именно тук през 1531 година. Впоследствие изгаря при пожар, но през 19 в. е реконструирана. От 1997 г. сградата е напълно изоставена в продължение на почти 20 години. След дълъг и продължителен ремонт тя отново е отворена за посетители, които могат да се насладят на зашеметяващия ѝ интериор. Днес сградата носи името Handelsbeurs и се използва за различни частни и публични събития.

Забележителности в Антверпен
Бившата фондова борса в Антверпен

Централният площад Гроте Маркт (Grote Markt)

Лека-полека и стигаме до централния площад на града. Това е мястото, където са разположени някои от най-популярните забележителности в Антверпен. Площадът е истинско архитектурно съкровище, разположен в сърцето на стария градски квартал. Тук се намират значителен брой изящни сгради, коя от коя по-красива и елегантна, наречени още „къщи на търговските гилдии“. Макар и опожарени през 1576 г., оригиналните сгради са били реконструирани в традиционен фламандски ренесансов стил.

Къщи на търговските гилдии в Антверпен
Къщи на търговските гилдии

До тях се намира внушителната ренесансова сграда на общината. Кметството е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1999 г. Сградата има дълга история и е ярък пример за ренесансовата архитектура в ниските страни.

Кметството в Антверпен
Кметството в Антверпен

Фонтанът Брабо (Brabo Fountain)

Друга от популярните забележителности в Антверпен е фонтанът Брабо в центъра на площад Гроте Маркт. Той изобразява статуя на римския войник Силвий Брабо след победата над гиганта Друон Антигон. Според легендата, Друон Антигон живял на брега на река Шелд (Scheldt River) и събирал такса от пресичащите реката. На тези, които отказвали да платят, той отсичал едната ръка и я хвърлял във водата. Един ден римският войник Брабо отказал да плати таксата, след което отсякъл и хвърлил в реката ръката на великана.

Фонтанът Брабо
Фонтанът Брабо

Катедралата на Антверпен (Cathedral of Our Lady)

Друга от популярните забележителности в Антверпен е голямата катедрала „Света Богородица“, която е на близко разстояние от главния площад. Това е най-голямата готическа църква в Белгия с височина 123 метра. Строителството и продължава 169 години преди да бъде завършена през 1521 г. Вътре ще намерите някои шедьоври на художника Петер Паул Рубенс. Посещението е безплатно за хора живеещи в провинция Антверпен и €12 за други.

Забележителности в Антверпен
Катедралата на Антверпен

Замъкът Хет Стийн (Het Steen Castle)

Историческият замък Хет Стийн е една от най-големите забележителности в Антверпен. Той е разположен на брега на река Схелд на кратко разстояние от площад Гроте Маркт. Счита се, че замъкът е най-старата запазена постройка в Антверпен. Първоначално през 9 век тук е построено укрепено селище, което впоследствие между 1200 и 1225 г. е преобразувано в замък с крепостни стени. През годините замъкът променя формата си няколко пъти, като е служил като затвор, дъскорезница, склад за риба и музей.

Замъкът Хет Стийн
Замъкът Хет Стийн

В момента сградата служи като център за посетители и музей, наречен „Историята на Антверпен“ (The Antwerp Story). Музеят е малък, но доста интерактивен и в него можете да научите повече за историята и идентичността на града. Освен това посетителите могат да се качат на терасата на покрива, откъдето да се насладят на гледката към реката и града.

Музей МАС (MAS Museum Aan de Stroom)

МАС е най-новият музей в Антверпен, който отваря врати през 2011 година. Той се помещава в нова импозантна сграда. Музеят съхранява колекция от над 470 000 експоната, повечето от които са складирани. Има значителен брой изложби както постоянни, така и временни. Тук можете да разгледате както различни колекции от белгийско художници, така и да се гмурнете в историята на Антверпен и световната търговия с диаманти. Тези от вас, които не проявяват интерес към музея, могат да се качат на терасата на покрива, която е със свободен достъп. От върха на сградата се откриват страхотни панорамни гледки към града.

Изглед от музея МАС

Зоологическата градина в Антверпен

Ако все още имате сили и искате да избягате от забързания начин на живот в града, то не препускайте да посетите зоологическата градина. Тя е една от най-големите забележителности в Антверпен, разположена точно до централната жп гара. Зоологическата градина е най-старата в Белгия и една от най-старите в света, открита на 21 юли 1843 година. Подходяща е за всички възрасти с голямото си разнообразие от животни.

Зоологическата градина в Антверпен

Повече информация за цените на билетите можете да намерите тук.

Виенското колело

Виенското колело (The View Antwerp) е сред популярните атракции в града. В момента е разположено точно до централната жп гара на Антверпен и зоопарка, но понякога бива премествано до замъка Хет Стийн. При хубаво време от него се откриват страхотни гледки към града, които не бива да пропускате.

Виенското колело в Антверпен
Виенското колело в Антверпен

Идеи за еднодневни разходки от Антверпен

Благодарение на отличното местоположение на Антверпен можете да направите няколко страхотни еднодневни екскурзии, които ще помните дълго. Започваме от най-популярната:

Мехелен

Мехелен е малко градче, разположено по средата на двата най-големи града в Белгия – Брюксел и Антверпен. Това е едно от най-подценяваните места в страната и доста често пренебрегвано като дестинация в полза на Брюж, Гент, Брюксел и Антверпен. Благодарение на отличното си местоположение и инфраструктура, Мехелен е чудесен вариант за еднодневна екскурзия. Тук ще откриете една от най-впечатляващите катедрали в Белгия, много църкви, музеи, очарователни площади, великолепна архитектура, пивоварни, кафенета и няколко обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Повече за Мехелен ще може да прочетете тук.

Брюксел

Брюксел се намира само на около 40 минути с влак от Антверпен. Столицата на Белгия е завладяващо място с пленителна архитектура, древна история, невероятни места за хранене, паркове, музеи, църкви и т.н. Основен бонус е, че най-популярните атракции и забележителности в Брюксел са разположени в централната част на града.

Бреда, Нидерландия

Бреда е разположена на около 35 минути с влак от Антверпен. Със своите калдъръмени улички, живописен исторически център, очарователни канали, зелени паркове, уютни кафенета и ресторанти, Бреда е един от най-оживените градове, които можете да посетите в Нидерландия. Основните туристически атракции и забележителности в Бреда са разположени в историческия център на града, начело с приказната готическа катедрала и едноименния замък. Освен това тук преди 600 години започва историята на нидерландското кралско семейство, като много от паметниците в града напомнят за този период.

Ротердам, Нидерландия

Ротердам е изключително важен пристанищен град и втори по големина в Нидерландия след Амстердам. Градът впечатлява с очарователна смесица от футуристична архитектура, великолепни музеи, културно разнообразие, богата история, модерни кафенета, ресторанти, паркове и много места за забавление. Дотам можете да стигнете както с автобус, така и с влак. Има регулярни автобуси, като билети можете да закупите предварително от FlixBus. Продължителността на пътуването до Ротердам е около 1 час и 45 минути. Повече подробности за пътуването ми до Ротердам можете да прочетете тук.

Колко дни да останем в Антверпен?

Най-популярните забележителности в Антверпен могат да бъдат разгледани за 1 ден, ако следвате поредността, по която съм ги описал. Разбира се най-добре би било да си предвидите поне 2 дни, за да можете спокойно да им се насладите. Освен това при повече време ще имате възможност да посетите и други не толкова известни забележителности. Ако решите да отидете до съседните градчета, за които споменах, то със сигурност ще трябва да добавите още няколко дни към вашата почивка.

Заслужава ли си да посетите Антверпен?

Да, Антверпен определено заслужава вашето внимание. Той е компактен град с живописен исторически център, страхотна жп гара, зашеметяваща катедрала и невероятна архитектура.

Автор

Напиши коментар