Last Updated on 25.08.2023 by Илиян

Ако планирате пътуване до Антверпен, но не сте сигурни къде да отидете, значи сте на правилното място. С население от малко над половин милион, Антверпен е вторият по големина град в Белгия (след Брюксел). Въпреки това градът не е от най-посещаваните дестинации в страната, за разлика от популярните Брюксел, Брюж, Гент, Льовен и т.н. Близостта му до столицата го прави идеален за еднодневна екскурзия от Брюксел, като в рамките на един ден ще може да се насладите на всички забележителности в Антверпен.

Забележителности в Антверпен

Ако пристигнете в града с влак, първото нещо, което ще ви очарова е страхотната жп гара. Знаете ли, че тя присъства в челните позиции на абсолютно всички класации за най-красиви гари в света? Наричана е катедралата на железопътните гари и е нещо повече от обикновена гара. Тя е символът и най-голямата забележителност в Антверпен.

Централната железопътна гара (Antwerpen-Centraal)

Централната железопътна гара, известна още и като Middenstatie (Средна станция), е построена между 1895 и 1905 г. Явява се като заместител на оригиналния терминал на жп линията Брюксел – Мехелен – Антверпен. Изградена е от стоманена платформа и тухлена сграда в еклектичен стил. Интериорът ѝ е богато оформен с над 20 различни вида мрамор и камък. Между 2000 и 2009 г. гарата беше напълно модернизирана и разширена. Доста често е арена на изложби, модни събития и други атракции.

Забележителности в Антверпен
Централната железопътна гара

Търговската улица Де Меир (De Meir)

Веднага щом излезете от гарата тръгнете по улица Де Кейзерлей (De Keyserlei), чието продължение Меир е главната търговска улица в Антверпен. Меир е мястото, което свързва централната железопътна гара с кметството в Антверпен. По време на вашата разходка ще имате възможност да се насладите красивата архитектура в града.

Търговската улица Меир
Търговската улица Меир

Освен с великолепната архитектура главната търговска улица се гордее с множество международни бутици, ресторанти и магазини за сувенири.

Търговската улица Меир
Търговската улица Меир

Централният площад Гроте Маркт (Grote Markt)

Централният площад е мястото, където са разположени някои от най-популярните забележителности в Антверпен. Площадът е истинско архитектурно съкровище, разположен в сърцето на стария градски квартал. Тук се намират значителен брой изящни сгради, коя от коя по-красива и елегантна, наречени още „къщи на търговските гилдии“. Макар и опожарени през 1576 г., оригиналните сгради са били реконструирани в традиционен фламандски ренесансов стил.

Къщи на търговските гилдии
Къщи на търговските гилдии

До тях е внушителната ренесансова сграда на общината. Кметството е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1999 г. Сградата има дълга история и е ярък пример за ренесансовата архитектура в ниските страни.

Кметството в Антверпен
Кметството в Антверпен

За съжаление по времето, когато посетих Антверпен сградата беше в процес на реконструкция. Освен това деня съвпадна и с провеждането на световното първенство по траял байк.  Участници от различни националности мериха сили в продължение на два дни в тази трудна надпревара.

Световното първенство по траял байк
Световното първенство по траял байк

Фонтанът Брабо (Brabo Fountain)

Фонтанът Брабо в центъра на площад Гроте Маркт изобразява статуя на римския войник Силвий Брабо след победата над гиганта Друон Антигон. Според легендата, Друон Антигон живял на брега на река Шелд (Scheldt River) и събирал такса от пресичащите реката. На тези, които отказвали да платят, той отсичал едната ръка и я хвърлял във водата. Един ден римският войник Брабо отказал да плати таксата, след което отсякъл и хвърлил в реката ръката на великана.

Забележителности в Антверпен
Фонтанът Брабо

Катедралата на Антверпен (Cathedral of Our Lady)

Друга от популярните забележителности в Антверпен е голямата катедрала „Света Богородица“, която е на близко разстояние от главния площад. Това е най-голямата готическа църква в Белгия с височина 123 метра. Строителството и продължава 169 години преди да бъде завършена през 1521 г. Вътре ще намерите някои шедьоври на художника Петер Паул Рубенс. Посещението е безплатно за хора живеещи в провинция Антверпен и 12 € за други.

Катедралата на Антверпен
Катедралата на Антверпен

Музей МАС (MAS Museum Aan de Stroom)

МАС е най-новият музей в Антверпен, който отваря врати през 2011 година. Той се помещава в нова импозантна сграда. Музеят съхранява колекция от над 470 000 експоната, повечето от които са складирани. Има значителен брой изложби както постоянни, така и временни. Тук можете да разгледате както различни колекции от белгийско художници, така и да се гмурнете в историята на Антверпен и световната търговия с диаманти.
За тези, които не проявяват интерес към музея, може да се качат на терасата на покрива, която е със свободен достъп. От върха на сградата се откриват страхотни панорамни гледки към града.

Фондовата борса в Антверпен (Bourse of Antwerp)

Освен всичко друго Антверпен е столицата на световната търговия с диаманти. Първата сграда в света, предназначена за борсов и търговски обмен, е построена в Антверпен през 1531 година. Впоследствие изгаря при пожар, но през 19 в. е реконструирана. От 1997 г. сградата е напълно изоставена в продължение на почти 20 години. След дълъг и продължителен ремонт тя отново е отворена за посетители, които могат да се насладят на зашеметяващия ѝ интериор. Днес сградата носи името Handelsbeurs и в нея се помещават ресторант, луксозен хотел и пасаж.

Заслужава ли си да посетите Антверпен?

Да, Антверпен определено заслужава вашето внимание. Той е компактен град с живописен исторически център, страхотна жп гара, зашеметяваща катедрала и невероятна архитектура.

Автор

Напиши коментар