Last Updated on 18.01.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Болоня, Италия? Отличен избор! Болоня е един от най-подценяваните градове в страната и често се пренебрегва от туристите за сметка на популярните дестинации като Рим, Венеция, Флоренция, Милано, Верона, Неапол, Комо и т.н. Градът е разположен в сърцето на областта Емилия Романя, което го прави идеален вариант за комбинирано пътуване до някои от най-големите забележителности в Италия. Болоня е известна със своята красота, богата история, исторически сгради и страхотна кухня. Да, точно така! Болоня има репутацията на италианската гастрономическа столица. По-долу в публикацията ще прочетете за най-популярните забележителности в Болоня, които всеки трябва да посети.

Забележителности в Болоня

Има 3 съществени думи на италиански, които обобщават Болоня – La Dotta, la Grassa e la Rossa (ерудирана, пълна и червена). Първата дума се отнася заради най-стария университет в света, който е основан през 1088 г., втората заради вкусната храна и третата, заради червените керемиди и стени на сградите в историческата част. Като добавим историческите арки (портици), част от световното наследство на ЮНЕСКО, както и други важни забележителности в Болоня, градът несъмнено трябва присъства във вашите списъци с желания.

Пиаца Маджоре (Piazza Maggiore)

Започваме разходката в Болоня от туптящото ѝ сърце Пиаца Маджоре. Това е главният площад в града, като повечето от знаковите места за посещение са на кратко пешеходно разстояние от него. Площадът може да ви послужи като оправна точка за всички забележителности в Болоня. Тук се намират някои от най-грандиозните сгради – базиликата Сан Петронио, палацо д’Акурсио (палацо Комунале), палацо дел Подеста, палацо дей Нотаи и палацо дей Бианки. На северозапад от площада се намира Пиаца дел Нетуно с неговия великолепен фонтан на Нептун.

Пиаца Маджоре в Болоня
Пиаца Маджоре

Фонтанът на Нептун (Fontana del Nettuno)

До площад Маджоре се намира фонтанът на Нептун от 16-ти век. В центъра му се издига величествената фигура на Нептун, изваяна от фламандския скулптор Джамболоня. Фонтанът е типичен пример за периода на Маниеризма и е истинско произведение на изкуството.

Забележителности в Болоня - фонтанът на Нептун
Фонтанът на Нептун

Базиликата Свети Петроний (Basilica di San Petronio)

Тази невероятна базилика се намира на главния площад Пиаца Маджоре и една от топ забележителностите в Болоня. Посветена е на покровителя на Болоня Свети Петроний. Строежът на базиликата започва през 1390 до 1479 г., но фасадата ѝ никога не е довършена. Когато погледнете фасадата ще видите, че долната част е богато украсена от бял и розов мрамор, докато горната е само от тухли и липсва мраморна облицовка.

Забележителности в Болоня - базилика Свети Петроний
Базилика Свети Петроний

Архитектурата и декорацията във вътрешната част на базиликата са доста зашеметяващи. Най-впечатляващото нещо, обаче, е Меридианът на Касини. Проектиран през 1655 г. от астронома Джовани Доменико Касини, всеки ден по обяд слънчевата светлина проблясва през дупка в свода на църквата и осветява линията.

Базиликата Свети Петроний
Интериорът на базиликата Свети Петроний

Светилището на Мадоната от Сан Лука (Santuario della Madonna di San Luca)

Когато сте в Болоня непременно трябва да посетите една от големите забележителности в града – светилището на Мадоната от Сан Лука. Църквата е разположена на върха на планината Монте дела Гуардия (Monte della Guardia), като оттам можете да се насладите на зашеметяващи гледки към Болоня. Разстоянието от централната част на града до светилището е 4.9 км. Най-добрият начин да стигнете дотам е пеш през най-дългия портик в света с 666 арки. На моменти пътеката става малко стръмна, но е преодолима. Веднъж щом стигнете върха ще имате възможност да се полюбувате на чудесни гледки, но най-добрата е от купола на църквата срещу скромно дарение от 5€. Ако не искате да ходите пеш, имате опция да хванете автобуса San Luca Express от Piazza Maggiore.

Светилището на Мадоната от Сан Лука
Светилището на Мадоната от Сан Лука

Двете наклонени кули на Болоня (Torri di Bologna)

Двете наклонени кули (известни още като Le Due Torri) са едни от най-големите забележителности в Болоня. Разположени са в сърцето на града на площад Пиаца ди Порта Равеняна (Piazza di Porta Ravegnana) и могат лесно да послужат като ориентир. И двете са една до друга и са кръстени на знатни фамилии, които са ги построили.

Двете кули в Болоня
Двете кули

По-високата се нарича Асинели (97,2 м), докато по-ниската, но по-наклонена кула, се нарича Гарисенда (48 м). Интересното е, че през Средновековието в Болоня е имало десетки подобни кули, построени от заможни семейства, за да покажат богатство и влияние, а и за да послужат като отбранителни съоръжения.

Кула Асинели
Кула Асинели

Срещи 5€ посетителите могат да се изкачат по 498-те тесни стъпала в кулата Асинели, от чийто връх ще имат възможност да се насладят на невероятна гледка към целия град. Единственото условие е предварително онлайн да резервирате билет на сайта на кулите или на място в информационния туристически офис в Болоня.

Арките на Болоня (Portici di Bologna)

Историческият център на Болоня е изключително компактен за пешеходци, като най-добрият начин е да го разгледате под историческите арки (портици). Те представляват частично затворени пътеки, облицовани с арки и колони. Няма друг град в света, който да има толкова много арки като Болоня. Тук има почти 40 километра, построени по различно време, всяка със собствен уникален стил и декорация.

Арките на Болоня
Красиво декорирани тавани на историческите арки (портици)

Освен всичко друго, те служат като перфектна защита от лятното слънце и подслон от дъжда.

Арките на Болоня
Арките на Болоня

През 2021 г. арките на Болоня са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Автор

Напиши коментар