Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Ловеч е един от китните български градове, в които буквално ще се влюбите от пръв поглед. Поне така се получи при мен. Престоят ми там беше част от моето пътешествие в България през средата на юли и въпреки че нямах никаква представа какво ме очаква, останах изключително доволен от всички атракции и забележителности в Ловеч, които успях да посетя. За тези, които за пръв път ще посетят Ловеч, препоръчвам да започнете от чаровния квартал Вароша, та чак до Ловешката средновековна крепост. 

Забележителности в Ловеч

В тази публикация ще ви представя най-популярните забележителности в Ловеч, които трябва да бъдат посетени, когато сте в този красив град. Всички тях можете да ги посетите в рамките на един ден, така че да ви остане време и за някоя от съседните на града природни забележителности като Деветашката пещера и Крушунските водопади.

Карта със забележителности в Ловеч
Карта с всички забележителности в Ловеч

Архитектурно-исторически резерват Вароша

Започнах моята обиколка на Ловеч със старата градска част, която е изключителен архитектурно-исторически резерват. Известен е с името Вароша и е разположен по десния бряг на река Осъм. Освен тази част, Вароша обхваща и част от зданията по левия бряг на реката в близост до покрития мост и парк Стратеш.

Архитектурно-исторически резерват Вароша
Архитектурно-исторически резерват Вароша

Архитектурно-исторически резерват Вароша в Ловеч

В пределите на резерват Вароша се намират над 200 исторически и архитектурни забележителности в Ловеч. Някои от най-популярните са: църквите „Света Неделя“ и „Успение Богородично“, музей “Васил Левски”, Ловешка средновековна крепост, Етнографският комплекс, покрития мост и т.н. Повечето от обектите са свързани с възрожденското строителство, предимно в периода от началото до 70-те години на XIX в.


Топ 3 забележителности в Шумен, които всеки трябва да посети


Неповторимата архитектура, чаровните тесни калдъръмени улички и културно-исторически паметници правят квартал Вароша неизменна част от вашето пътуване в Ловеч.

Архитектурно-исторически резерват Вароша
Из тесните улички на квартал Вароша

Ловешка средновековна крепост

Ловешката средновековна крепост е една от най-големите забележителности в Ловеч, която не бива да пропускате. Тя се намира в пределите на архитектурно-историческия резерват Вароша, разположена на скалистия хълм Хисаря. Голяма част от крепостта е реставрирана, като има редица информационни табели на територията на обекта. 

Ловешка средновековна крепост
Крепостната стена

Според археологически данни Ловешката крепост започва да функционира през IX-X век. Преди това, първото заселване на хълма е през каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), като за това свидетелстват откритите части от жилища, каменни оръдия, фрагменти от глинени съдове и други. На по-късен етап възниква и тракийскo селище (ІV – ІІ в. пр. Хр.), последвано от ранновизантийско (V-VІ в.), след което хълмът остава пуст в продължение на два-три века.

Ловешка средновековна крепост
Ловешка средновековна крепост
Ловешка средновековна крепост
Ловешка средновековна крепост – кулата

Ловешката крепост е заемала две естествено защитени тераси на хълма, а производствената и занаятчийската част на града са били разположени по склоновете на хълма. По време на проучванията са разкрити останките на седем църкви, представители на три различни архитектурни типа, както и голямо количество накити, предмети на бита, оръдия на труда, керамика. Голяма част от крепостта е реставрирана, като са обособени пътеки, за да може посетителите да се насладят максимално отблизо. Освен историческите руини от върха на кулата се открива и прекрасна панорамна гледка към Ловеч.

Гледка над Ловеч
Гледка над Ловеч
  • Време за разглаждане: около 40 минути.
  • Цени: възрастни – 4 лв. / комбиниран – 5 лв.; учащи и пенсионери – 2 лв. / комбиниран – 3 лв.

*Препоръчвам да си купите комбиниран билет с посещение на старата градска баня „Дели Хамам“.

Паметник на Васил Левски

На един хвърлей камък разстояние от крепостта се намира друга от известните забележителности в Ловеч – най-големият паметник на Васил Левски в България. Открит е през 1964 година и оттогава става символ на града.

Забележителности в Ловеч - Паметник Васил Левски
Паметникът на Васил Левски

Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи

Етнографският музей се помещава в две съседни къщи в квартал Вароша. Тук имах невероятното щастие да изслушам беседата на етнографа Пламен Ечков, който изключително пламенно ми разказа за историята на комплекса. Ако някога посещавате този музей не пропускайте тази възможност и вие. 

Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи
Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи
Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи
Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи

Интериорът и експонатите на къщите пресъздават ежедневието и домашния бит на местните жители от края на ХІХ и началото на ХХ век. Наблюдава се и смесване на стиловете породено от западноевропейското влияние. И двете къщи са с отлична запазена сходна архитектура. В мазето на Драсовата къща ще видите огромни бъчви, в които е съхранявано и отлежавало вино.

Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи
Възстановка на оригинално изглеждаща стая
  • Време за разглеждане: 20 минути.
  • Цена: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.

Музей Васил Левски

Музеят се намира в старинния квартал Вароша и е с национално значение. Експозицията отразява борбите на българите за национално освобождение. Тук се намира и най-богатата в България сбирка от лични вещи на Левски, както и личното му оръжие.

Храм Успение Богородично

Храмът е построен 1834 година и е разположен в архитектурно-исторически резерват Вароша. Той е поредната сграда, която е паметник на културата от национално значение. Не пропускайте да разгледате прекрасния дърворезбен иконостас и амвон.

Храм Успение Богородично в Ловеч
Храм Успение Богородично

Стара градска баня Дели Хамам

След обиколката на част от забележителностите в кв. Вароша се насочих към старата градска баня Дели Хамам, за чието посещение вече бях взел комбиниран билет, заедно с Ловешката крепост. Нямах никаква представа какво ме очаква, но пък елементът на изненадата беше поразителен. Не очаквах очите ми да се сблъскат с такава културна ценност от национално значение със страхотен архитектурен облик.

Стара градска баня Дели Хамам
Стара градска баня Дели Хамам

В момента бившата баня е превърната във виртуален музей на водата. Всъщност се оказа, че това е единственият музей в Европа от този тип. Банята е построена през XVI-XVII век и се смята за последния турски хамам, използван като хигиенна баня в страната. Дели Хамам е действала с уникална древна отоплителна система хипокауст, позната при изграждане на други подобни съоръжения още от античността.

Посетителите могат да научат за строителството и използването на банята чрез специално проектирани мултимедийни ефекти и програми.

  • Цена: възрастни – 4 лв.; учащи и пенсионери – 2 лв.
  • Работно време: сряда – четвъртък 9.00 – 13.00 ч. и 14.00 – 18.00 ч.  / петък – неделя 10.00 – 14.00 ч. и 15.00 – 19.00 ч.

Художествена галерия Проф. Т. Сокеров

Ако сте почитатели на изкуството непременно трябва да посетите художествената галерия и къщите-дарения на художниците. Галерията включва три сгради – изложбена зала, Къща на дарителите и Къща дарение Никола Манев, като всички се намират в архитектурно-историческия резерват Вароша. Последните две се помещават в стари възрожденски къщи. В Къщата на дарителите са експонирани много авторски графики, рисунки, керамични пана и дървопластика на двама художници, свързани с Ловеч – Димитър Казаков – Нерон и Мирчо Мирчев. В къща дарение Никола Манев се съдържат много картини, дарени на Ловеч от големия български художник Никола Манев.

Керамични пана на Димитър Казаков - Нерон
Керамични пана на Димитър Казаков – Нерон
Южна земя - Никола Манев
Южна земя – Никола Манев
  • Работно време: понеделник – петък 10.00 – 18.00 ч. / събота 9.00 – 17.00 ч.

Покрит мост

Разхождайки се из централната част на града няма как да не забележите друга от големите забележителности в Ловеч – прочутият покрит мост. Той е построен от известния български строител майстор Колю Фичето през 70-те години на XIX-ти век и оттогава се е превърнал в символ на Ловеч. Първоначално мостът е проектиран като транспортен и пешеходен, докато в наши дни е само за пешеходци.

Забележителности в Ловеч - Покрит мост
Покрит мост

През годините мостът е възстановяван, преустрострояван и ремонтиран, след като пожар го изпепелява през 1925 г. Днес мостът се доближава до оригиналния си вид, а в дюкянчетата можете да си купите сувенири.

Алея Баш бунар

Ако се нуждаете от малко спокойствие и уединение, то алеята Баш бунар е перфектното място. Намира се в подножието на башбунарските скали на левия бряг на р. Осъм. Тя следва извивките на реката по протежение на 2 км. Оформена е като парк и място за отдих.

Чешмата на Бяла Анаста - алея Баш бунар
Чешмата на Бяла Анаста – алея Баш бунар

Алея на космонавтите

Друго интересно място в Ловеч е известната алея на космонавтите. Въпреки че не е от най-известните места, то ако имате време си заслужава да отидете. Намира се на западния бряг на река Осъм и представлява малък парк с посадени брези от космонавти, астронавти и учени от различни държави посетили града. До всяка бреза е поставена плоча с името на човека, който я е засадил, като първата е дело на първия български космонавт Георги Иванов.

Забележителности в Ловеч - Алея на космонавтите
Алея на космонавтите

Други известни забележителности в Ловеч са парк Стратеш и зоологическата градина, които нямах възможност да посетя, но си обещах да го направя следващия път, когато съм там.

Къде да хапнем в Ловеч?

След уморителен ден в разходки и разглеждане на забележителности в Ловеч, очаквано исках да хапна нещо вкусно. По препоръка на приятели посетих ресторант Драката и останах очарован от топлото посрещане и вкусните гозби. Заведението предлага богат избор традиционна българска кухня. Менюто е много любопитно под формата на вестник, където можете да прочетете историята на бирария Драката. Местоположението на ресторант Драката е повече от страхотно – на самия център на Ловеч на метри от покрития мост. Освен това, той разполага и с малка тераса с прекрасна гледка към река Осъм и моста. Не пропускайте предварително да резервирате маса, защото местата на тераската са ограничени.

Покрит мост
Гледка към покрития мост от ресторант Драката

Къде да спим в Ловеч?

Имах удоволствието да нощувам в хотел Вароша, намиращ се в едноименния кокетен възрожденски квартал. Отличната локация, безплатният паркинг, уютната атмосфера и перфектното обслужване направиха престоят ми повече от прекрасен. Любопитна е декорацията на хотела с картини на известни български художници като Никола Манев, Лъчезар Ошавков, Владимир Киров и др., правейки коридорите малка кокетна галерия. На близко разстояние от хотел Вароша са разположени знакови забележителности в Ловеч, като музеят на Васил Левски и покрития мост. Не пропускайте да си резервирате стая в хотел Вароша, когато сте в Ловеч, за да се насладите на максимален комфорт.

Автор

Напиши коментар