Посетих двореца Changgyeonggung след като вече бях разгледал Gyeongbokgung и Changdeokgung. Това е третият дворец, построен от династията Чосон. Разположен е точно до Changdeokgung, както и до други близки забележителности в Сеул. Changgyeonggung, заедно с Changdeokgung Palace, са известни като „Donggwol”или „Източните дворци“. Предимството е, че всички тези обекти може да ги видите в рамките на един ден.

Changgyeonggung Palace

Дворецът е разположен в сърцето на Сеул. Построен e за първи път от 4-ия владетел на династията Чосон, крал Седжон (King Sejong ), за баща си, крал Теджон (King Taejong). Въпреки това в комплекса е живяла и кралицата и неслучайно е значително по-малък по размери от на краля. Залите също са доста малки и сравнително малко на брой. През годините дворецът е приютявал както кралски съпруги, така и наложници, а също е използван и за офиси на  правителствени служби.

Другите дворци на династията  Чосон са построени в съответствие със строгите кралски принципи по отношение на дизайна и имат северно-южна ориентация. Дворецът Changgyeonggung е построен по-различно и се отличава с източно-западна ориентация, която е често срещана по време на династията Goryeo. Главната тронна зала Myeongjeongjeon, Myeongjeongmun Gate и Honghwamun Gate са обърнати на изток към планината Наксан, докато структурите по време на династията Чосон гледат на юг.

Honghwamun Gate

Това е главната порта на двореца. В буквален превод означава „насърчаване на хармонията“. Построена за пръв път през 1484 г., но по време на японската инвазия  е тотално унищожена. По-късно през годините портата е възстановена.

Honghwamun Gate
Honghwamun Gate

Myeongjeongjeon Hall

Това е тронната и най-главна зала, където са се провеждали официалните кралски ритуали като коронация, поздравителни церемонии и приеми. Първоначално залата е построена да служи за жилище на кралицата, а не за официални събития на краля. На снимката ще видите царското място, разположено в центъра, а зад него е поставена нагъната картина със слънце, луна и пет върха. Слънцето и луната се отнасят за краля и кралицата, а петте върха означават „петте елемента“ или цялата нация. Картината означава национален просперитет и благоденствие за народа.

Myeongjeongjeon Hall
Тронната зала отвътре

В дворцовия комплекс съществуват още много зали, използвани като част от жилищните помещения на кралското семейство.

Yanghwadang Hall
Yanghwadang Hall
Залата Hwangyeongjeon в двореца Changgyeonggung
Hwangyeongjeon Hall
Traditional Korean roof

Chundangji Pond

И в този дворец не е пропусната градината. Това малко изкуствено езерце се състои от две част. Направено е от японците през 1909 година, но през 1986 г. е реновирано в корейска традиционна форма.

Chundangji Pond

Езерото Chundangji

Daeonsil (Great Greenhouse)

Оранжерията представлява затворена ботаническа градина и е първата в западен стил в Корея. Построена е от японското колониално правителство през 1909 г., заедно със зоопарк в двореца. Проектът е дело на японски дизайнер и построен от френска компания. Сградата е красив микс от стоманена рамка и дърво и покрита със стъкло външност.

Голямата оранжерия в двореца Changgyeonggung

По време на японската окупация от 1910-1945 г. комплексът е превърнат в зоологическа и ботаническа градина. През 1983 г. правителството на Корея премахна зоологическата градина и започна да работи за възстановяването на двореца до оригиналния му външен вид и красота.

Входна такса

  • Комбиниран билет за всички дворци: Changdeokgung Palace (включително Huwon Secret Garden), Changgyeonggung Palace, Deoksugung Palace, Gyeongbokgung Palace и Jongmyo Shrine: 10 000 ₩
  • Еднократен билет: 1000 ₩
Автор

Напиши коментар