Last Updated on 24.07.2023 by Илиян

Дворецът Ченгьонгун в Сеул е третият, построен от династията Чосон. Разположен е точно до двореца Чандоккун (Changdeokgung), както и до други близки забележителности в Сеул. Ченгьонгун, заедно с Чандоккун, са известни като „Donggwol” или „Източните дворци“.

Дворецът Ченгьонгун (Changgyeonggung)

Дворецът Ченгьонгун е разположен в сърцето на Сеул. Построен e за първи път от 4-ия владетел на династията Чосон, крал Седжон (King Sejong ), за баща си, крал Теджон (King Taejong). Въпреки това в комплекса е живяла и кралицата, и неслучайно е значително по-малък по размери от на краля. Залите също са доста малки и сравнително малко на брой. През годините дворецът е приютявал както кралски съпруги, така и наложници, а също е използван и за офиси на  правителствени служби.

Другите дворци на династията  Чосон са построени в съответствие със строгите кралски принципи по отношение на дизайна и имат северно-южна ориентация. Дворецът Ченгьонгун е построен по-различно и се отличава с източно-западна ориентация, която е често срещана по време на династията Корьо (Goryeo). Главната тронна зала Мьонджонджон (Myeongjeongjeon), както и портите Мьонджонгмун (Myeongjeongmun Gate) и Хонгуамун са обърнати на изток към планината Наксан, докато структурите по време на династията Чосон гледат на юг.

Портата Хонгуамун (Honghwamun Gate)

Това е главната порта на двореца. В буквален превод означава „насърчаване на хармонията“. Построена за пръв път през 1484 г., но по време на японската инвазия  е тотално унищожена. По-късно през годините портата е възстановена.

Портата Хонгуамун в двореца Ченгьонгун
Портата Хонгуамун в двореца Ченгьонгун

Тронната зала Мьонджонджон (Myeongjeongjeon Hall)

Това е тронната и най-главна зала, където са се провеждали официалните кралски ритуали като коронация, поздравителни церемонии и приеми. Първоначално залата е построена да служи за жилище на кралицата, а не за официални събития на краля. На снимката ще видите царското място, разположено в центъра, а зад него е поставена нагъната картина със слънце, луна и пет върха. Слънцето и луната се отнасят за краля и кралицата, а петте върха означават „петте елемента“ или цялата нация. Картината означава национален просперитет и благоденствие за народа.

Тронната зала Мьонджонджон в двореца Ченгьонгун
Тронната зала Мьонджонджон в двореца Ченгьонгун

В дворцовия комплекс съществуват още много зали, използвани като част от жилищните помещения на кралското семейство, като Янгуаданг (Yanghwadang Hall) и Хуангьонджон (Hwangyeongjeon Hall).

Дворецът Ченгьонгун в Сеул
Залата Янгуаданг в двореца Ченгьонгун
Дворецът Ченгьонгун в Сеул - залата Хуангьонджон
Залата Хуангьонджон в двореца Ченгьонгун

Езерото Чунданджи (Chundangji Pond)

И в този дворец не е пропусната градината. Езерото Чунданджи е малко изкуствено езерце, състоящо се от две части. Направено е от японците през 1909 година, но през 1986 г. е реновирано в корейска традиционна форма.

Езерото Чунданджи в двореца Ченгьонгун
Езерото Чунданджи в двореца Ченгьонгун

Деонсил (Daeonsil – Great Greenhouse)

Оранжерията представлява затворена ботаническа градина и е първата в западен стил в Корея. Построена е от японското колониално правителство през 1909 г., заедно със зоопарк в двореца. Проектът е дело на японски дизайнер и построен от френска компания. Сградата е красив микс от стоманена рамка и дърво и покрита със стъкло външност.

Дворецът Ченгьонгун в Сеул
Голямата оранжерия в двореца Ченгьонгун

По време на японската окупация от 1910-1945 г. комплексът е превърнат в зоологическа и ботаническа градина. През 1983 г. правителството на Корея премахна зоологическата градина и започна да работи за възстановяването на двореца до оригиналния му външен вид и красота.

Входна такса за двореца Ченгьонгун

  • Комбиниран билет за дворците Кьонбоккун, Чандоккун, Ченгьонгун, Токсугун и Кьонгуйгун: 10 000 ₩
  • Еднократен билет: 1 000 ₩
Автор

Напиши коментар