Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Сеул, столицата на Южна Корея, е един от най-развитите градове в света. Той е една от най-предпочитаните дестинации за туризъм, заради невероятната смесица от културно-историческо наследство, древна архитектура, широки булеварди с извисяващи се небостъргачи, паркове, вкусна храна и много атракции. Отделете си поне няколко дни, за да разгледате всички забележителности в Сеул, включително няколко обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

Забележителности в Сеул

Планирате пътуване до Сеул и търсите какво да видите, и къде да отидете? Е, значи сте дошли на правилното място. По-долу в публикацията ще откриете всички топ забележителности в Сеул и околността, които всеки турист трябва да посети.

Дворецът Кьонбоккун (Gyeongbokgung)

Дворецът Кьонбоккун е една от най-големите забележителности в Сеул. Традиционно той служи като резиденция на краля и неговото семейство, както и като седалището на правителството. Тук може да се насладите на величествена архитектура и богата култура. По време на японската инвазия дворецът е бил напълно унищожен, но впоследствие е възстановен наново.

Забележителности в Сеул - дворецът Кьонбоккун
Пред тронната зала Гънчонгчон на двореца Кьонбоккун

В същия комплекс се намира и националния фолклорен музей. Той има две части – открита и закрита, но аз разгледах само откритата. Експозициите показват как са живеели обикновените хора и какви са били традициите по времето, когато страната е било селскостопанска.

Не пропускайте да видите церемонията по смяната на охраната на комплекса. Изпълнява се в началото на всеки час от 11:00 до 15:00 часа.

Дворецът Чандоккун (Changdeokgung) и тайната градина Хувон

Дворецът Чандоккун е един от „петте големи дворци“, издигнати от кралете на династията Чосон. Построен е като втори дворец след главния Кьонбоккун. Основната разлика за Чандоккун е, че е построен с пълното намерение да се интегрира в естествената му среда. Сградите са предназначени да бъдат в хармония с ландшафта според принципa baesanimsu. Това означава, че идеалната къща е построена с планина отзад и река отпред. Дворцовите структури са разположени на юг с огромна „тайна градина“ отзад и на север в пълна хармония с околната среда около тях.

Тронната зала в двореца Чандоккун
Тронната зала в двореца Чандоккун

Дворецът Чандоккун е бил обичан повече от всеки друг дворец от царете на династията Чосон, поради просторната и красива градина. Използвана е като място за отдих от членове на кралското семейство. Тя е много живописна и е подходящо за спокойна разходка, заемайки почти 60% от цялата площ на двореца.

Дворецът Чандоккун и тайната градина Хувон в Сеул са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът Ченгьонгун (Changgyeonggung)

Ченгьонгун е третият дворец, построен от династията Чосон. Разположен е точно до Чандоккун, както и до други близки забележителности в Сеул. Ченгьонгун, заедно с Чандоккун, са известни като „Donggwol”или „Източните дворци“. Изграден e за първи път от 4-ия владетел на династията Чосон, крал Седжон (King Sejong), за баща си, крал Теджон (King Taejong). Въпреки това в комплекса е живяла и кралицата, и неслучайно е значително по-малък по размери от на краля. Залите също са доста малки и сравнително малко на брой. През годините дворецът е приютявал както кралски съпруги, така и наложници, а също е използван и за офиси на  правителствени служби.

Главната порта на двореца Ченгьонгун
Главната порта на двореца Ченгьонгун

Друга интересна атракция в комплекса е оранжерията. Тя представлява затворена ботаническа градина и е първата в западен стил в Корея. Сградата е красив микс от стоманена рамка, дърво и покрита със стъкло външност.

Забележителности в Сеул
Голямата оранжерия в двореца Ченгьонгун

Градската крепостна стена

Крепостната стена на Сеул е изградена като предпазна мярка за защита на града от нашественици. Стената е построена за пръв път през 1396 г. по време на династията Чосон. Първоначално стената се е разпростирала 18,6 км. по билото на четирите вътрешни планини на Сеул – Бугаксан, Инвангсан, Наксан и Намсан. Първоначално каменните участъци на стената са издигнати върху планински терен, докато на местата с равна земя са изградени секции с трамбована пръст. По-късно тези участъци са заменени с естествени камъни. През 18 в. камъните, използвани при възстановяването на стената, са оформени със стандартни размери от 40-45 см. по дължина и ширина, правейки стената по-здрава от преди. През 19 в. вече са използвани квадратни каменни блокове (60х60 см.), като на много места покрай перипетите се виждат и надписи върху тях.

Забележителности в Сеул - градската крепостна стена
Градската крепостна стена

Понастоящем много части са бяха съборени, заради подобрения на градската инфраструктура, но все още има много автентични участъци от стената и такива, които са реставрирани. Актуална карта на местата, които може да посетите може да видите тук.

Кралските гробници на династията Чосон

Кралските гробници на династията Чосон са обекти с изключителна важност за страната. Като признание за това те са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в съответствие с Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство. Запазени са в много добро състояние, като нито една не е повредена или унищожена и всички са запазени в оригиналния си вид. Техните местоположения са избрани въз основа на геомантичните традиции и конфуцианските вярвания, т.е. мястото е считано за божествено пространство, изолирано от други области. Вярва се, че духът на кралете и кралиците продължава да оказва положително влияние върху династичната столица на нацията. В резултат на това голяма част от кралските гробници се намират в Сеул.

Гробницата на крал Сонджон
Гробницата на крал Сонджон

Повече информация за гробниците може да намерите тук.

Кварталът Букчон

Букчон е историческо селище, датиращо от почти 600 години по време на династията Хосеон (Joseon). Името Букчон буквално се превежда като „северното село“, защото се намира в хълмист квартал на север от две значими забележителности, между двата кралски дворци Кьонбоккун и Чандоккун. Той е дом на стотици традиционни къщи, наречени ханоки. Тези жилища са построени в специфичен корейски архитектурен стил, предназначени да поддържат баланс с обкръжаващата топография и обикновено са изградени с дълги извити покриви и типичния стил за подово отопление ондол, който спомага да се запази топлината в домовете през зимата. Всъщност това не е туристическа атракция, а нормален жилищен район, в който е препоръчително да се пази тишина. На много места има табели, които приканват туристите да пазят чистота и да не говорят на висок глас.

Древни къщи в района Букчон
Древни къщи в района Букчон

Днес много от тези ханоки са превърнати в културни центрове, музеи, къщи за гости, ресторанти и заведения, което дава възможност на посетителите да се потопят в традиционната култура на Корея.

Сеулската телевизионна кула „N“

Сеулската телевизионна кула „N“ (N Seoul Tower), известна още и като Намсанска кула (Namsan Seoul Tower), е една от най-разпознаваемите забележителности в Сеул. Кулата е заобиколена от парк, наречен Намсан парк (Namsan Park). Обсерваторията на сеулската телевизионна кула „N“ предлага на посетителите 360-градусова панорамна гледка към Сеул. Горната част на кулата е на почти 480 м. надморска височина, включително планината Намсан (243 м.) и височината на кулата (236.7 м.), което я прави една от най-високите в региона. През нощта кулата осветява небето красиво с най-съвременна LED технология.

Гледка от телевизионна кула в Сеул
Гледка от телевизионна кула

Освен че служи като туристическа забележителност, кулата предупреждава хората и какви са условията на въздуха и дали е замърсен. Обикновено четири цвята служат за предупреждение – червен, жълт, зелен и син. Входната такса за обсерваторията е 16 000 ₩ за възрастни и 12 000 ₩ за деца.

Сеулската телевизионна кула "N"
Сеулската телевизионна кула „N“

Район Мьонгдонг (Myeong-dong)

Мьонгдонг е един от най-популярните райони за пазаруване на корейска козметика. Над 1 милион посетители преминават през тази част на града всеки ден, известна като меката на K-Beauty. Самото наименование K-Beauty обединява всички продукти за грижа за кожата, които произлизат от Южна Корея. Тук може да откриете както голямо разнообразие от корейски козметични марки като Amore Pacific, Innisfree, Skinfood, Missha, Nature Republic, така и международни гиганти като Lacoste, ZARA, Bulgari и Louis Vuitton.

Районът Мьонгдонг в Сеул
Районът Мьонгдонг

Тук ще получите много безплатни мостри на всякакви продукти. Магазините почти винаги са претъпкани, така че ще трябва да си предвидите повече време за разглеждане.

Национален парк Букхансан (Bukhansan National Park)

Планината Букхансан се намира в северната част на Сеул и е определена като национален парк през 1983 година. Името  ѝ означава: „Планина, северно от река Хан“. Районът е богат на биоразнообразие с повече от 1300 вида растения и животни. Паркът е известен още като Самгаксан (триъгълната планина), защото обхваща три върха, като най-високият е Baegundae, разположен на 836,5 метра.

Забележителности в Сеул - планината Букхансан
На върха на планината Букхансан

Паркът е посещаван средно от 5 милиона посетители и има честта да бъде в „Световните рекорди на Гинес“ за национален парк с най-голям брой посетители на квадратен метър.

Повече информация за изкачването на най-високия връх на планината Букхансан може да прочетете тук.

Храмът Бонгеунса (Bongeunsa Temple)

Будисткият храм Бонгеунса е една от най-древните запазени забележителности в Сеул, датираща от 794 г. Разположен е на юг от река Хан и първоначално е бил известен като Гьонсеонгса (Gyeonseongsa). Преименуван е със сегашното си име през 1498 г., когато кралица Джонхьон (Jeonghyeon) ремонтира храма. През годините той е служил и като предпазен щит за запазването на будизма в Корея. Символът на храма е 23-метровата каменна статуя на Майтрея, бъдещия Буда, която е една от най-високите в страната. Входът за храмовия комплекс е безплатен.

Великата статуя на Майтрея в храмът Бонгеунса
Великата статуя на Майтрея в храмът Бонгеунса

Мостът Банпо (Banpo Bridge Rainbow Fountain)

Мостът Банпо е известен със своя невероятен фонтан, наречен Moonlight Rainbow Show. Той украсява моста от двете страни с обща дължина 1140 метра (по 570 метра на страна). Благодарение на това тази атракция е вписана в книгата с рекордите на Гинес като най-дългия мостов фонтан. По протежение на дължината на моста са разположени 380 дюзи, които пръскайки вода образуват красиви водни каскади. Вечерта благодарение на LED светлините водата „танцува“ под звуците на различна музика.

Забележителности в Сеул - мостът Банпо
Мостът Банпо

Фестивалът Moonlight Rainbow Fountain продължава само от април до октомври. Времето на шоуто варира в зависимост от сезона, но препоръчвам за вечерното шоу да бъдете около 20.00 ч. на линия.

Статуята на цар Седжон

Статуята на цар Седжон е издигната в центъра на площад Гуангамун (Gwanghwamun Plaza). Посветена е на четвъртия цар на династията Чосон – Седжон Велики, който е една от най-известните исторически фигури в Корея. Статуята е открита е през 2009 година по време на честването на празника на деня на Хангъл (9 октомври). Хангъл е корейската азбука, а неин създател е именно цар Седжон.

Забележителности в Сеул - статуята на цар Седжон
Статуята на цар Седжон

Забележителности около Сеул

Сеул е огромен град и ще ви трябват поне няколко дни, за да разгледате всички забележителности. Въпреки това има две места, които задължително трябва да предвидите за посещение по време на престоя ви столицата на Южна Корея – остров Нами и Корейската демилитаризирана зона.

Остров Нами (Nami Island)

Остров Нами или „Намисеом“ е разположен на 63 километра от Сеул, като дотам се стига за около 2 часа с метро и ферибот. Пътуването до остров Нами е чудесен вариант, ако искате да избягата от бетонната джунгла на града. Островът е едно от най-уникалните места в Южна Корея, подходящо за всички възрасти и сезони. Двете най-популярни места за посещение са алеите с дървета Гинко (Ginkgo Tree Lane) и метасеквои (Metasequoia Lane).

Забележителности около Сеул - остров Нами
Алея с дървета Гинко
Забележителности около Сеул - остров Нами
Алеята с метасеквои

Подробна информация за остров Нами може да намерите тук.

Корейската демилитаризирана зона (ДМЗ)

Посещението на демилитаризираната зона е една от най-популярните еднодневни екскурзии от Сеул. Тя е създадена през 1953 г. по силата на Корейското споразумение за примирие, за да служи като буферна зона между Северна Корея (Корейска народно-демократична република) и Южна Корея (Република Корея). Туристическите агенции предлагат различни пакети за посещение на зоната, включвайки най-интересните забележителности като парк Имджингак (Imjingak Park), моста на свободата, обсерваторията (Dora Observatory), третия тунел и т.н. Не всички екскурзии обаче включват посещение на Съвместна зона за сигурност (JSA – Joint Security Area). Това е единственото място, където физически ще имате възможност да стъпите на територията на Северна Корея. Освен това само тук войниците на двете държави са изправени лице в лице.

Къде да спим в Сеул?

Сеул е огромен метрополис и има няколко централни района, които са популярни сред туристите. Сред най-предпочитаните квартали за спане са Хонгдае (Hongdae), Гангнам (Gangnam), Итаеуон (Itaewon), Мьонгдонг (Myeongdong), Джонгно-гу (Jongno-gu) и т.н.

Гангнам е най-модерният и скъп квартал в Сеул. Той е дом на впечатляващи небостъргачи, молове, шикозни бутици, хотели, лъскави ресторанти и нощни клубове. Цените са доста по-високи от останалата част, но това е нормално пред факта, че е класифициран като бизнес район.

Мьонгдонг е любимо място и рай за шопинг маниаците. Кварталът е изключително популярен сред туристите и едно от най-добрите места за престой.

Итаеуон е най-предпочитаният квартал за чужденците и туристите с ограничен бюджет. Известен е още като най-мултикултурния квартал, заради огромния брой чужденци тук. По улиците ще откриете много ресторанти, клубове и караоке барове. В района се намира американска военна база, така че не би било случайно, ако срещнете много войници.

Booking.com

Хонгдае е един от най-младежките квартали, дом на университета Хонгик. Това е мястото, където ще срещнете много млади хора – ученици, студенти и пътешественици. Районът е известен с нощния си живот и се явява като сериозен конкурент на Итаеуон.

Ако пътувате за пръв път в Сеул Инсадонг е най-доброто място за спане, заради централно му местоположение. Тази част от Сеул съчетава традиционното и модерното, така че ще видите както типични корейски къщи, така и модерни лъскави сгради. Тук може да опитате традиционна корейска храна в някой от многобройните ресторанти.

Джонгно-гу е пулсиращото сърце на историческата част на Сеул. Районът е изключително подходящ, ако искате да сте на близко разстояние до дворците Кьонбоккун и Чандоккун.

Автор

Напиши коментар