Както вече сте прочели в предишните ми публикации Сеул е изключителен град, който може да ви предложи абсолютно всичко. Естествено времето никога не е достатъчно, за да се усети напълно атмосферата и живота в туптящото сърце на Корея. В тази публикация ще споделя за местата, които посетих в края на престоя ми в Сеул и за някои от не чак толкова популярните забележителности в града. Първата спирка от вечерната ми разходка в столицата на Южна Корея беше мостът Банпо.

Banpo Bridge Rainbow Fountain

Мостът Банпо е известен със своя невероятен фонтан, наречен Moonlight Rainbow Show. Той украсява моста от двете страни с обща дължина 1140 метра (по 570 метра на страна). Благодарение на това тази атракция успя да влезе в книгата с рекордите на Гинес като най-дългия мостов фонтан. По протежение на дължината на моста са разположени 380 дюзи, които пръскайки вода образуват красиви водни каскади. Вечерта благодарение на LED светлините водата „танцува“ под звуците на различна музика. Усещането е невероятно и препоръчвам горещо да се посети вечерта. Близо до моста има много павилиони със сувенири и места за бързо хранене , но може да се направи и пикник на брега на реката.

Banpo Bridge Rainbow Fountain
Мостът Банпо

Banpo Bridge Rainbow Fountain

Фестивалът Moonlight Rainbow Fountain продължава само от април до октомври. Времето на шоуто варира в зависимост от сезона, но препоръчвам за вечерното шоу да бъдете около 20.00 ч. на линия.

Как да стигнем

  • Express Bus Terminal Station, Subway Line № 3, 7 и 9, Exit #8-1

Входна такса

  • Безплатно

Статуята на цар Седжон

Статуята на цар Седжон е издигната в центъра на площад Gwanghwamun Plaza в Сеул. Посветена е на четвъртия цар на династията Чосон – Седжон Велики, който е една от най-известните исторически фигури в Корея. Тя е построена като част от създаването на ново обществено пространство в централен Сеул, разположена до двореца Gyeongbokgung. Открита е през 2009 година по време на честването на празника на деня на Хангъл (9 октомври). Хангъл е корейската азбука, а неин създател е именно цар Седжон.

Статуята на цар Седжон
Статуята на цар Седжон

Статуята на адмирал Yi Sun-sin

На само 250 метра от статуята на крал Седжон се намира друга голяма статуя на същия площад – тази на адмирал Yi Sun-sin. Издигната е в предната част на площад Gwanghwamun на 27 април 1968 г. в чест на смелия дух и ръководството на адмирала. С височина 17 метра тя изглежда впечатляваща на фона на планината. Историята му е доста удивителна и корейците го почитат като най-забележителния военноморски командир.

Статуята на адмирал Yi Sun-sin
Статуята на адмирал Yi Sun-sin

В непосредствена близост до статуята има фонтан, наречен 12.23, който отбелязва 12-те бойни кораба, които адмиралът използва в 23 битки в борбата срещу японската инвазия.

Как да стигнем

  • City Hall Station, Subway Line № 1, Exit #3 или 4
  • Gwanghwamun Station, Subway Line № 5
  • Gyeongbokgung Station, Subway Line № 3, Exit #6
Автор

Напиши коментар