Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Както вече сте прочели в предишните ми публикации Сеул е изключителен град, който може да ви предложи абсолютно всичко. Естествено времето никога не е достатъчно, за да се усети напълно атмосферата и живота в туптящото сърце на Корея. В тази публикация ще споделя за местата, които посетих в края на престоя ми в Сеул и за някои от не чак толкова популярните забележителности в града. Първата спирка от вечерната ми разходка в столицата на Южна Корея беше мостът Банпо – фонтанът на дъгата.

Мостът Банпо – фонтанът на дъгата (Banpo Bridge Rainbow Fountain)

Мостът Банпо в Сеул е известен със своя невероятен фонтан на дъгата, наречен Шоуто на лунната дъга (Moonlight Rainbow Show). Той украсява моста от двете страни с обща дължина 1140 метра (по 570 метра на страна). Благодарение на това тази атракция успя да влезе в книгата с рекордите на Гинес като най-дългия мостов фонтан. По протежение на дължината на моста са разположени 380 дюзи, които пръскайки вода образуват красиви водни каскади. Вечерта благодарение на LED светлините водата „танцува“ под звуците на различна музика. Усещането е невероятно и препоръчвам горещо да се посети вечерта. Близо до моста има много павилиони със сувенири и места за бързо хранене , но може да се направи и пикник на брега на реката.

Мостът Банпо - фонтанът на дъгата в Сеул
Мостът Банпо – фонтанът на дъгата
Мостът Банпо - фонтанът на дъгата
Мостът Банпо – фонтанът на дъгата

Фестивалът „Шоуто на лунната дъга“ продължава само от април до октомври. Времето на шоуто варира в зависимост от сезона, но препоръчвам за вечерното шоу да бъдете около 20.00 ч. на линия.

Как да стигнем до моста Банпо?

  • Express Bus Terminal Station, Subway Line № 3, 7 и 9, Exit #8-1

Входна такса

  • Безплатно

Статуята на цар Седжон (The statue of king Sejong)

Статуята на цар Седжон е издигната в центъра на площад Гуангамун в Сеул. Посветена е на четвъртия цар на династията Чосон – Седжон Велики, който е една от най-известните исторически фигури в Корея. Тя е построена като част от създаването на ново обществено пространство в централен Сеул, разположено до двореца Кьонбоккун. Статуята е открита е през 2009 година по време на честването на празника на деня на Хангъл (9 октомври). Хангъл е корейската азбука, а неин създател е именно цар Седжон.

Статуята на цар Седжон в Сеул
Статуята на цар Седжон

Статуята на адмирал И Сун Шин (The statue of admiral Yi Sun-sin)

На само 250 метра от статуята на крал Седжон се намира друга голяма статуя на същия площад – тази на адмирал И Сун Шин. Издигната е в предната част на площад Гуангамун на 27 април 1968 г. в чест на смелия дух и ръководството на адмирала. С височина 17 метра тя изглежда впечатляваща на фона на планината. Историята му е доста удивителна и корейците го почитат като най-забележителния военноморски командир.

Статуята на адмирал И Сун Шин
Статуята на адмирал И Сун Шин

В непосредствена близост до статуята на адмирал И Сун Шин има фонтан, наречен 12.23, който отбелязва 12-те бойни кораба, които адмиралът използва в 23 битки в борбата срещу японската инвазия.

Как да стигнем до статуите на цар Седжон и адмирал И Сун Шин на площад Гуангамун?

  • City Hall Station, Subway Line № 1, Exit #3 или 4
  • Gwanghwamun Station, Subway Line № 5
  • Gyeongbokgung Station, Subway Line № 3, Exit #6
Автор

Напиши коментар