Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Остров Чеджу (Jeju), наричан още „Хаваи на Южна Корея“, е най-големият остров на Корейския полуостров. Той е дом на някои от най-красивите природни забележителности в света. Климатът на острова е влажен, субтропичен, поради което се е превърнал в предпочитано място за почивка на много корейци. През 2011 година той беше класифициран като едно от новите природни чудеса на света. В центъра на острова е разположена планината Халасан (Hallasan), докато по-интересните места и забележителности се намират на изток и юг. Това е най-високата планина в Южна Корея със своите 1950 метра. Въпреки че остров Чеджу е сравнително малък, то разстоянията не са никак малки, именно заради огромната планина Халасан. Това означава, че за да отидете от север към юг или от изток към запад и обратно ще трябва да направите доста дълго пътуване. По-долу в статията ще прочетете за всички забележителности на остров Чеджу, които успях да посетя по време на престоя ми там.

Забележителности на остров Чеджу

След няколкодневно разглеждане на забележителностите в Сеул реших да отида до най-големия остров в страната – Чеджу. Ако сте любители на природата, така както аз, то остров Чеджу е вашето място. Тук има няколко живописни водопади, планина, пещера, прекрасни плажове, които си струва да посетите. Благодарение на красивата природа милиони туристи посещават острова през цялата година, за да се насладят на всички природни забележителности на остров Чеджу.

Сонгсан Илчулбон (Seongsan Ilchulbong Peak)

Една от най-големите забележителности на остров Чеджу е върхът Сонгсан Илчулбон. Наречен е още върхът на изгрева (Sunrise Peak), заради прекрасния изгрев, който се открива от него. Този величествен 182-метров неактивен вулкан се издига в източния край на острова. Залесеният кратер е заобиколен от назъбени скали, изглеждащ се като гигантска корона. Кратерът на вулкана е с диаметър около 600 метра и височина 90 метра. Обектът е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Сонгсан Илчулбон
Сонгсан Илчулбон
Me at the top of Seongsan Ilchulbong Peak
На върха на Сонгсан Илчулбон

Изкачването от входа до върха на вулкана е с продължително около 25 минути. Пътеката и стълбите са добре маркирани и поддържани, така че изкачването е подходящо за хора от всички възрасти. По пътя не пропускайте да погледнете назад, защото се откриват страхотни пейзажни гледки.

Гледка от Сонгсан Илчулбон
Гледка от Сонгсан Илчулбон

Ако имате късмет близо до плажа, до който може да слезете, ще видите и така известните жени-гмуркачки, наречени хеньо. Това са група жени, някои на възраст от 70 до 80 години, които се гмуркат на 10 метра дълбочина в морето без кислородни маски, за да събират миди, абалони, морски таралежи и краставици, охлюви и други морски дарове. Първите хеньо се появяват още през 18-ти век. Благодарение на тях дълги години на този остров, а може би и до днес, цари матриархатът. Повече за тези жени може да прочетете тук.

Входната такса за Сонгсан Илчулбон е 2 000 ₩ за възрастни и 1 000 ₩ за деца.

Пещерата Манджангул (Manjanggul)

Този забележителен лава тунел е образуван от вулканично изригване и е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тунелът се е формирал преди около 2.5 милиона години и е добре запазен и до ден-днешен, разкривайки прекрасна гледка. Само един километър от общата му дължина е отворен за туристи.

Пещерата Манджангул
Пещерата Манджангул

Тази пещера беше по-различна от тези, които бях виждал преди, заради лава формированията. Освен това пещерата предлага и интересни структури като лава сталагмити и каменни стълбове.

Лава-сталактити в пещерата Манджангул
Лава-сталактити в пещерата Манджангул

Друга интересна част в тунела е т.нар. лава плот. Той е образуван при падането на скални фрагменти от тавана или стената при потока на лава, след което са разнесени и втвърдени на едно място. Най-известният лава плот е наречен „Каменната костенурка“, защото е оформена като остров Чеджу. В някои случаи падналите скали са покрити изцяло с лава приличащи на топки и се наричат лава топки.

Каменната костенурка в пещерата Манджангул
Каменната костенурка

Финалната точка от разходката стига до лава колоната. Тя се е образувала от стичането на лава от тавана към пода, след което се е втвърдила. С височина от 7.6 метра това е най-високата лава колона в света.

Лава-колоната в пещерата Манджангул
Лава-колоната в пещерата Манджангул

Температурата в пещерата е между 11 ~ 21℃. Вътре ще намерите много информация за вида вулканични скали. Цялата разходка ще ви отнеме между 30-40 минути. Входната такса за пещерата Манджангул е 2 000 ₩ за възрастни и 1 000 ₩ за деца.

Плажът Кимньон (Gimnyeong Beach)

Недалеч от пещерата Манджангул се намира един от най-хубавите плажове на остров Чеджу. Кристално чистите води в комбинация с електриково синия цвят на водата и белия пясък пленяват сърцата на всеки един посетител.

Плажът Кимньон - остров Чеджу
Плажът Кимньон
Забележителности на остров Чеджу - плажът Кимньон
Плажът Кимньон

Придвижването из острова може да се осъществи с кола или с градски автобуси. Автобусите са много комфортни и във всички има Wi-Fi. Движат се сравнително редовно, но както вече споменах разстоянията са големи, така че имайте едно наум за времето.

Водопадът Ченджион (Cheonjiyeon Falls)

В буквален превод  водопада Ченджион означава „Небе свързано със земя“. На дъното на водопада има изкуствено езеро с дълбочина 20 метра, а самия пад на водата е 22 метра.

Забележителности на остров Чеджу - водопадът Ченджион
Водопадът Ченджион

От входа до водопада ще минете през добре поддържана павирана пътека с много видове дървета и растения около нея. На места има каменни стъпала и мостчета, които ще ви отведат от другата страна на водата. Пътят до водопада е красив и отнема десет минути, за да стигнете до него.

Каменният мост към водопада Ченджион
Каменният мост към водопада Ченджион

Паркът на водопада е чудесен  и е подходящ за хора от всички възрасти, включително и за инвалиди. Впоследствие разбрах, че работното време на парка е до 22.00 ч., така че бих препоръчал да се посети вечерта, когато водопада е прелестно осветен, а мястото романтично. Входната такса за водопада е 2 000 ₩ за възрастни и 1 000 ₩ за деца.

Скалните статуи Толхарубан (Dol hareubang)

При влизане в парка за водопада Ченджион ще видите големи каменни фигури с човешки лица, наречени „толхарубан“. Това са големи скални статуи, които са считани за богове, предлагащи както защита, така и плодородие. Издълбани са от порест базалт (вулканична скала) и могат да бъдат до три метра височина. Те имат кръгло лице с изпъкнали очи, голям нос и лека усмивка. Според местния диалект буквално означава „дядо, изработен от камък“. Произходът на тези статуи е мистериозен. Историческото обяснение е, че статуите първоначално са разположени на източната, южната и западната порта на крепостта Чеджу като пазители на двореца за защита от демони. Впоследствие поради урбанизацията са отстранени от крепостните стени и преместени другаде.

Скалните статуи Толхарубан
Скалните статуи Толхарубан

В днешно време може да ги видите извън къщите, на мостове, пред ресторанти, магазини и други места. Скалните статуи Толхарубан са една от най-популярните забележителности на остров Чеджу, които с течение на времето са се превърнали в символ на острова.

Забележителности на остров Чеджу, Южна Корея - Толхарубан
Толхарубан

Мостът Сейонгьо (Saeyeongyo Bridge)

След като разгледате водопада и парка може да се разходите по красивия мост Сейонгьо, който е на близко разстояние. Това е най-дългият пешеходен мост в южната част на страната, чиято конструкция е вдъхновена от местна традиционна дървена лодка, наречена „Tewu“. Мостът свързва пристанището на Согуипо (Seogwipo) с острова на птиците (Birds Island).

Мостът Сейонгьо в остров Чеджу
Мостът Сейонгьо

Водопадът Чонбан (Jeongbang Falls)

Водопадът Чонбан е една от най-големите забележителности на остров Чеджу. Това е единственият водопад в Азия, който пада директно в океана. Водите му падат от 23 метра и е един от 3-те големи водопада на остров Чеджу.

Водопад Чонбан на остров Чеджу
Водопадът Чонбан

Входната такса за водопада е 2 000 ₩ за възрастни и 1 000 ₩ за деца.

Скалите Джусанджолиде (Jusangjeollidae Cliff)

Джусанджолиде са невероятни вулканични скали и стълбове, образувани от изригването на вулкана Хасалан в морето. Тези внушителни шестоъгълни и петоъгълни каменни колони са геоложки феномен и са обявени за паметник на културата на остров Чеджу. Формирани са преди хиляди години, когато лавата от вулкана Халасан се е охладила при допира си с морето и се е свила в различни геометричните форми.

Скалите Джусанджолиде
Скалите Джусанджолиде
Скалите Джусанджолиде в Южна Корея
Скалите Джусанджолиде

Входната такса за скалите Джусанджолиде е 2 000 ₩ за възрастни и 1 000 ₩ за деца.

Естественият басейн Соньотан (Seonnyeotang)

Едно от местата, които най-много исках да посетя беше този естествен плувен басейн. Намирането му обаче не беше лесна задача, тъй като не знаех как точно е наименуван. За щастие след няколко показвания на негова снимка, местни хора ни обясниха, че е трудно да се стигне дотам без автомобил. Те бяха така любезни да ни поръчат такси и да обяснят на шофьора къде точно искаме да отидем. Когато пристигнахме там нямаше никакви хора, но малко по-късно започнаха да прииждат. Водата в лагуната беше толкова кристална и тюркоазна, че за момент просто стояхме и се наслаждавахме на красотата и.

Естественият басейн Соньотан - остров Чеджу
Басейнът Соньотан

Чеджу, въпреки че не е много голям остров, е благословен с невероятни терени, величествени върхове, лава пещери и множество водопади. Мястото е подходящо за хора от всички възрасти и горещо го препоръчвам на всеки, който обича природата и природните красоти.

Автор

Напиши коментар