Last Updated on 15.07.2023 by Илиян

На 27 септември 2019 година Саудитска Арабия официално отвори вратите си към света. Преди това посещенията бяха силно ограничени, като в страната се допускаха само бизнесмени, работещи в държавата, и мюсюлмани, желаещи да посетят свещените градове Медина и Мека. След този исторически момент само за първите 10 дни в страната са пристигнали близо 24 000 туристи. В опит да популяризират туризма, местните власти дори позволиха на несемейни чуждестранни двойки да наемат хотелски стаи заедно – нещо, което е било абсолютно немислимо в миналото. Така невъзможното пътуване до Саудитска Арабия се оказа напълно възможно.

Днешният ми гост реши да разкаже малко повече за своето пътуване до Саудитска Арабия, за живота и нравите в тази доскоро затворена мюсюлманска страна. Катерина Николич, която вече познавате от предишното ми интервю с нея, съвсем наскоро се завърна от пътуване до Саудитска Арабия и днес ще ни разкрие най-интересните неща, които трябва да знаем.

Contents

Здравей, Кате! Първо – защо точно Саудитска Арабия?

Здравей! Напоследък все повече ме заинтригуват нетипични и непознати дестинации. Някак си нямам огромното желание да посещавам туристическите и познати места, а да проправя пътека към не толкова познатото. От много години съм си мечтала да посетя Саудитска Арабия, за да се уверя сама във всичко противоречиво, което бях слушала за нея.

Крепостта Ал Масмак в Рияд
Пред крепостта Ал Масмак

Какво знаеше за Саудитска Арабия преди да заминеш?

Нещата, които знаех, нямаха много общо с това, което изпитах на място. Бях слушала истории за потискането на жените, неуважителното отношение към тях, строгите закони, крайният ислямизъм и невъзможността да си „жена“ в тази страна.

Ал Масмак, Саудитска Арабия
Катерина Николич в крепостта Ал Масмак

Има ли все още стигма около тази държава?

Разбира се, че има. Всеки, който разбра, че ще ходя към Саудитска Арабия каза едно и също – „Ти луда ли си, какво ще правиш там, недей отивай.” Същото ми казваха и за Колумбия, от която също останах очарована. В самолета към Рияд имаше не повече от 40-50 човека, масово пътуващи по работа, а всички членове на кабинния екипаж неведнъж ни разпитваха как така сме избрали Саудитска Арабия за своя следваща дестинация.

Може ли да се каже, че е безопасно да си организираш пътуване до Саудитска Арабия?

По мои впечатления – да. Била съм и в други арабски държави – Катар, ОАЕ, Египет, Йордания и смея да кажа, че никога не съм била посрещана по-топло. Още от самото летище се забеляза вниманието, което ни обърнаха местните и радостта им, че сме отишли да опознаем държавата. А бяхме 3 сами жени на туризъм – рядко явление. Чакайки да преминем през всички проверки, служителите на летището ни дадоха куп съвети какво да посетим и какво да видим по време на престоя си. В хотела ни посрещнаха с чаша чай от каркаде, любезно отношение, безупречно внимание към нас като гости. Навсякъде се движихме с Uber като шофьорите също бяха много отзивчиви. Не спряха да ни повтарят: „Добре дошли в Саудитска Арабия!“

Националният  музей на Саудитска Арабия
Националният  музей на Саудитска Арабия

Как трябва да бъдем облечени в Саудитска Арабия?

Интересното е и че ние много се притеснявахме, защото сме жени, но се оказа, че ако си турист, можеш да носиш каквото си пожелаеш, стига да си с покрити рамене и колене. Любопитно е, че дори и местните не са задължени да носят така наречената „абая“ – дълга дреха, с която се покриват жените там. Те могат да избират – с или без абая, с хиджаб или пък не, с рокля или костюм – няма значение, имаше жени с всякакви облекла.

Дирия, Саудитска Арабия
По улиците на Дирия

За български граждани е необходима виза за Саудитска Арабия. Ще ни разкажеш ли каква е процедурата и лесно ли се получава?

Да, визата е необходима. За целта можете да посетите сайта на Visit Saudi Arabia и да подадете онлайн или да я изкарате на място, като носите необходимите документи – удостоверение за наличност в банковата сметка и паспорт с минимум 6 м. валидност. Получава се лесно и бързо както онлайн, така и на място.

Как стои въпросът с плащането там – трябва ли да си носим достатъчно пари в брой или приемат карти навсякъде?

Абсолютно навсякъде се приемат карти, няма необходимост от пари в брой. Все пак, ако решите да си обмените, съветвам на летището да се сменят долари или евро в местна валута. Курсът е добър.

Колко време остана там и кои са най-популярните забележителности, които всеки турист трябва да посети?

Прекарахме общо 4 дни в Рияд и околността. Тъй като аз самата не бях убедена как ще се чувствам на място, а моите 2 приятелки също, решихме като за първи път да останем 4 дни. Със сигурност ще се върна отново, защото искам да видя Мека и Медина. Много хора в момента ходят към Ал Ула – комплекс в пустинята с луксозни хотели и басейни, които изглеждат наистина много красиво, но според мен е много туристическо и надали ще усетиш магията на Саудитска Арабия именно там.

Нека ви разкажа за Рияд – уникален сблъсък на модерна архитектура, арабски стил, бизнес инвестиции, но и многовековни традиции. Много е лесно придвижването с Uber от точка до точка, като е и доста евтино. Сред любимите ми забележителности са дворецът Ал Масмак със своите спомени от средновековието, Националният  музей, който събира цялата история на Саудитска Арабия и исляма в един модерен прочит, базарът Сук Ал Зел с пъстрите си магазини, паркът Кинг Абдула и разбира се небостъргачът Кингдъм Сентър.

Кингдъм Сентър, Саудитска Арабия
Катерина Николич пред небостъргача Кингдъм Сентър

Все пак, най-любимото ми местенце остана Дирия – центърът и столицата на някогашното Саудитско кралство, където можете да се докоснете до дебрите на арабската архитектура и местната култура. Отново стигнахме до там с Uber (около 25 км. път). Билети се закупуват на официалния сайт https://tickets.diriyah.sa/ като цената на билета включва и консумация в някое от заведенията там. Половин ден е напълно достатъчен да обиколиш комплекса, да разгледаш чудните постройки и да се насладиш на хубава напитка или ястия в ресторантите. Имайте предвид, че алкохолът е напълно забранен в Саудитска Арабия.

Дирия, Саудитска Арабия
Дирия

Разкажи ни за храната там. Кое е най-популярното местно ястие, което не бива да пропускаме?

Арабската кухня си е сходна навсякъде. Когато ние бяхме там беше страшно горещо и хич не ни беше до преяждане, но аз лично мога да живея на салата табуле и салата фатуш – от край време са ми любими. Даже съм си купила от Египет необходимите подправки за фатуш и си я приготвям вкъщи редовно. Арабите са силни на месата – всякакви ястия с агнешко и телешко ще завладеят вкуса ви, а десертите, които можете да опитате ще ви оставят безмълвни.

Успя ли да се запознаеш с някакви местни хора и какво мислиш за тях? Според теб отворени ли са за чужденци, гостоприемни ли са?

Както вече споменах от всички арабски  държави, в които съм била до момента – Саудитска Арабия ме плени с гостоприемство. Сега ще ви разкажа и една уникална история от моето пътуване до Саудитска Арабия. Тренирам от година и половина бразилско Жиу-жицу и имам една такава идея да посещавам тренировки във всяка държава, в която отида. Не предполагах, че в Саудитска Арабия ще има местен женски клуб, но бях изумена, когато открих такъв, свързах се с тях, а те нямаха търпение да ме посрещнат. Взех си кимоното от България, отидох на тренировка и ахнах когато дамите свалиха черните си облекла и под тях имаха красиви цветни кимона.

Боен клуб по Жиу-жицу в Рияд
Боен клуб по Жиу-жицу в Рияд

С какви впечатления остана от срещата си с тях?

Комуникирах повече с жени и слушах немалко истории за живота  им там. Направи ми впечатление, че изглеждат щастливи и доволни, а нещо което ще ви учуди е, че заведенията бяха пълни с дами, които се събираха с приятелки, за да си приказват – точно както в България. Парковете до полунощ и след това гъмжаха от хора, които бяха на пикник, слушаха музика, смяха се и се забавляваха. Всички ни гледаха, но не с неприятно изражение, а точно обратното – радваха ни се, пожелаваха ни приятен престой и ни питаха дали имаме нужда от помощ.

Нещо, което ми направи впечатление също в Дирия – имаше изложение на Forbes Women, където се обсъждаха 100-те най-успели жени в Близкия Изток и значението и силата на жените в бизнеса и икономическото развитие на региона. Брилянтно, атрактивно  и имаше много хора!

Местни жени в крепостта Ал Масмак

Най-доброто време за посещение е от ноември до февруари. Ти обаче беше през месец май. Как беше времето през този период?

О, не ходете през май – хаха. Ние се подложихме на голямо изпитание с тези 39-40 градусови температури, но поне не беше влажно и се търпеше.

Катерина Николич по време на залез в Дирия
Катерина Николич по време на залез в Дирия

И за финал – защо трябва да пътуваме до Саудитска Арабия?

За да спрем да вярваме на всичко, което слушаме и да разчупим представите си. Не казвам, че всичко е перфектно там, със сигурност Саудитска Арабия има да извърви дълъг път в някои отношения, но не е и там където някога е била. Не мисля, че има човек, на който не би му харесало стига да послуша моя съвет… Оставете си предразсъдъците вкъщи, настройте се положително и вижте как Саудитска Арабия ще ви посрещне по същия начин!

Автор

Напиши коментар