Last Updated on 22.01.2024 by Илиян

Какво е чувството да пътуваш в 33 държави, 52 дестинации и 5 континента за период от 4 месеца? Барселона, Картахена, Сан Франциско, Хонолулу, Оукланд, Сидни, Токио, Куала Лумпур са само много малка част от маршрута на това околосветско пътешествие с круизен кораб. За да разкаже повече за приключението си с круизен кораб, днес гост ще ми бъде любител – пътешественичката Виктория Андреева.  

Contents

Здравей, Виктория! Четиримесечно околосветско пътешествие с круизен кораб не звучи никак зле.  

Здравей, Илиян! От шест месечна възраст съм по планините, а за десетия ми рожден ден за пръв път бях в чужбина. Баща ми е бил на 7 експедиции в Антарктида като лекар на българската база на остров Ливингстън.

Егюий дю Миди, Франция
Егюий дю Миди

С майка ми пък доста сме обикаляли из България, Балканския полуостров и голяма част от Европа с автобус и влак, пътували сме със самолет на сафари в Африка. На по-късен етап открихме и круизните пътешествия, като „пробно“ такова беше до Германия, Дания и Норвегия. Не си прекарахме никак зле,  но определено това околосветско пътешествие с круизен кораб беше „черешката на тортата“. 

Както вече споменах, посетила си някои от най-популярните градове в света. Кое от всички места ти направи най-силно впечатление и ще помниш винаги? 

Безспорно завинаги в сърцето ми ще остане Папуа Нова Гвинея. Красива, екзотична, не толкова популярна за туризъм страна с гостоприемен народ. Посетихме Алотау и Рабаул с активния вулкан Тавурвур.

Околосветско пътешествие с круизен кораб
С местно семейство в Папуа Нова Гвинея

А кое от местата те разочарова? 

Токио, но не бих казала, че ме е разочаровал, просто до някаква степен не оправда представите ми за високотехнологичен и модерен мегаполис. Най-елементарно е, че не можеш да си купиш билет за градския транспорт с карта. Трудно приемат дори валута различна от японската йена.  

Лимитираното време в определени дестинации не е ли недостатъчно, за да се усетят духа, културата и навиците на местните? 

Дали ще бъдеш на дадено място 1, 3 или 5 дни, винаги ще има нещо, което не си видял. Когато знаеш коя е дестинацията предварително и че времето ти е ограничено, ти си правиш план според личните ти интереси кои места да посетиш. Едно от нещата, което прави уникално това околосветско пътешествие с круизен кораб, е че добиваш обща представа за света и  винаги можеш да се върнеш обратно там, където най-много ти е харесало. 

Околосветско пътешествие с круизен кораб
В селището на племето Ембера в Панама

Битува мнението, че круизните пътувания не са предпочитани сред младите хора. Какво те накара да предприемеш едно такова пътешествие? 

Причината, поради която най-вероятно младите не ходят на круизи е финансова, но и липсата на информираност също. Но мисля, че като цяло в България този вид туризъм тепърва набира все по-голяма популярност. В Европа отдавна круизите са на мода сред всички възрасти. Аз съм била на няколко круиза и има не малко млади хора. А какво лично мен ме накара да предприема това пътешествие е огромното желание да обиколя света, погледнат от друга перспектива, да се докосна до различни култури. Изминахме общо разстояние от 66 737 км по вода, прекосявайки Атлантическия океан, Тропика на Рака, Тропика на Козирога, Панамския канал, Тихия океан, Екватора, Линията на смяна на датата или меридианът, намиращ се на 180° от Гринуичкия меридиан, който обозначава смяната на един календарен ден със следващия го, плавахме над Големия Бариерен Риф, прекосихме Индийския океан и се прибрахме обратно в Европа, минавайки през Суецкия канал. Какво повече да искам? 

Околосветско пътешествие с круизен кораб
Самоа

Как успя да се откъснеш от работа за цели 4 месеца? Това на практика е непосилно за голяма част от хората. 

Имам късмет с прекрасни и свестни работодатели, които ми разрешиха да изляза в неплатен отпуск. В действителност, повечето от младите хора бяха загубили работата си, а тези, които ръководят собствен бизнес, си носеха лаптопите и работеха на борда, засичала съм ги и по кафенетата около пристанищата. Но пък това пълноценна почивка ли е? Не мисля.

А как стои въпросът с интернета на борда? Може ли да се работи от разстояние? 

Една от най-скъпите услуги на борда е именно интернетът. Можеш да си плащаш на ден или да си вземеш пакет за целия престой за едно, две или повече устройства – само Browse или Browse & Streaming. Аз взех Browse за две устройства за всичките 119 дни и ми излезе около €1100. Много по-важно обаче е, когато сме в открито море, a и не само, да включим телефона си в самолетен режим. Още в началото на круиза ни дадоха карта на света, където бяха обозначени маршрутът на кораба и в кои точки сигналът ще е силен и къде не чак толкова. Моята работа е свързана с VPN, който сателитът блокира, затова не успях да работя от разстояние, а честно казано не бих искала, защото съм отишла да се откъсна от рутината, да опитам различни неща, да се наслаждавам на пътуването и забавленията на борда. 

Околосветско пътешествие с круизен кораб
Остров Уполу, Самоа

Като всяко пътуване и това си има своите предимства и недостатъци. Би ли споделила какво най-много ти допадна и какво не? 

Изключително вълнуващо е да се събуждаш всяка сутрин на различно място, дали на пристанище, или просто да съзерцаваш необятната морска шир. Да се любуваш на изгревите и залезите, на светлините на Golden Gate Bridge, Harbor Bridge и операта в Сидни от терасата с чаша просеко в ръка са незабравими спомени и гледки, които дори и най-скъпият хотел не би могъл да ти осигури.

Виктория в Сидни, Австралия
Виктория в Сидни, Австралия

Толкова свикнах с кораба, запознах се с хора от цял свят, създадох приятелства за цял живот, а каютата се превърна в мой дом за 4 месеца. Дори и да е имало някое дребно неудобство, цялостното преживяване го компенсира, затова няма нещо, което да не ми е допаднало.   

Имаше ли моменти, в които си искала да спреш пътуването и да се прибереш със самолет? Ако да – защо? 

Любопитното е, че отговорът е „да“. За много кратък миг точно към средата на пътешествието нещо ме бяха хванали лудите, дали заради жегата или нещо друго, но исках да си хвана самолет от Сидни обратно към дома. 

Виктория в Сейнт Винсент и Гренадини
Виктория в Сейнт Винсент и Гренадини

После се замислих колко глупаво би било това, колко време съм чакала, колко усилия съм хвърлила и колко много хора биха искали да са на мое място точно в този момент. След този миг на отклонение започнах да ценя повече това, което имах и да се наслаждавам истински на пътуването. 

Кой е най-добрият начин да се предпазим от морска болест? 

Стабилизаторите на кораба са доста добри и въобще не се усеща rolling. Спомням си, че от целия маршрут единствено през Гибралтарския проток при навлизане на кораба от Средиземно море в Атлантическия океан се усети малко по-силно. В аптеката на кораба се продават лепенки срещу морска болест. Аз лично не съм си купувала, повече хората от екипажа ги ползваха. По-страшна беше „морската болест“, след като неусетно изпих 5 коктейла „Long Island“ по време на полинезийското парти. (смее се). Затова най-доброто средство за предпазване от морска болест,  е да се ограничи алкохолът. (смее се) 

А сега малко практическа информация – можеш ли да ни споделиш кои са най-важните неща, които трябва да знаем преди да тръгнем на околосветско пътуване с круизен кораб? 

Да, първо да проверим валидността на паспорта, все пак може и да изтече, докато стане време за околосветско и да се наложи да си го подновим преди пътуването. Второ, тъй като круизната компания не се ангажира с изготвяне на визи, трябваше всеки самостоятелно да си извади необходимите такива. Като задължителни изобщо да те допуснат да се качиш на кораба, бяха тези за САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Трето,  не взимайте много дрехи, половината така и така не се обличат, а и винаги можем да си купим по някоя нова по пътя. Ние тръгнахме с по два средно-големи куфара на човек, като единият беше полу-пълен, за да остане място за сувенирите на връщане. Разбира се, имаше хора и с по 8+ куфара и пак не им стигнаха, та се снабдиха с по един-два допълнителни от Виетнам.

Рабаул, Папуа Нова Гвинея
Гледка към круизния кораб от град Рабаул, Папуа Нова Гвинея

Медицинските услуги на борда са скъпи. Един елементарен преглед е €100. Човек никога не може да знае какво ще му се случи, затова е препоръчително да си направи застраховка. Аз имах годишна такава на Алианц за цял свят. И на последно място, но не и по важност, е да си направим списък с държавите, които са заложени в маршрута и за които е възможно  да си вземем местна валута в кеш предварително особено за покупки от местните пазари, където е по-трудно да разполагат с ПОС терминал. 

Със сигурност на много хора би им било интересно да знаят каква е цената на това околосветско пътуване с круизен кораб и колко време предварително трябва да се резервира каюта? 

Не бих се ангажирала със споменаване на суми, понеже цените варират спрямо избор на круизна компания, различните категории каюти, времетраене и маршрут. Тъй като круизната компания MSC няма офис в България, бих посъветвала всеки, който се интересува от подобно околосветско пътешествие с круизен кораб да потърси в интернет туристическа агенция – посредник. А каюта може да се резервира до две години по-рано.  

Околосветско пътешествие с круизен кораб
На пристанището в Генуа пред круизния кораб на MSC

Освен цената за пакета има ли някакви „скрити такси“ на борда? 

Няма „скрити такси“. Има допълнителни такси, които са обявени предварително. Например, за допълнителна задължителна такса се счита service charge tax. Беше по €10 на ден, а сега е €12 и се плаща преди отпътуване накуп. По всяко време на денонощието можеш да си вземеш извлечение на бордовата сметка от рецепцията. 

А в каква валута се плаща на круизния кораб? 

Всички цени са в евро. В първия ден още на check in ти се дава бордна карта с отпечатани твоето име, номера на каютата, дните престой, името на ресторанта и номерът на масата ти за вечеря. Картата служи както за отваряне на каютата, така и за плащане на борда на услуги извън пакетната цена. Последното става след като си регистрираш дебитна или кредитна карта на специална машинка.  

Можеш ли да си вземеш храна и напитки на борда? 

Не се налага и не е нужно при това изобилие на борда. Аз като любител на бирата и шоколада си купувах от местните марки в зависимост от държавата и си внасях в каютата в разумни количества. При обратно качване на борда, всеки пътник и целият негов багаж минава щателно през скенер, така че ако охраната открие нещо нередно, просто се конфискува. 

 

Автор

Напиши коментар