Last Updated on 10.09.2023 by Илиян

Днешните ми гости са двама изключително запалени пътешественици. Те са двойка в живота и двойка по прашните пътища на света, като до момента са посетили над 65 държави. И двамата обожават да пътуват и да практикуват различни спортове като дайвинг, плаване с яхта, водолазни сафарита, сърф, ски сафарита, йога и т.н. Страстта и любовта им към приключения ги отвеждат до различни краища на света, а авторските им програми привличат все повече и повече последователи. Представям ви Силвия Атанасова и Евлоги Бирбочуков от Виртуални пътешествия по света.

Contents

Здравейте, Силвия, Евлоги! Да започнем отначало…Как се запознахте двамата и от колко време сте заедно?

Запознахме се точно покрай необичайните приключения и по-конкретно едно пътуване с колела в южен Китай. Силвия: Аз съм китаист по професия и някъде из фейсбук ми „изскочи“, че Евлоги прави нещо толкова различно. Направи ми впечатление, потърсих го. Целта тогава беше да обединим сили и да открием пресечни точки в съвместната ни работа, но животът ни беше подготвил други изненади. Вече 5 години се забъркваме във все по-големи и интересни приключения, но не по отделно, а заедно!  

Кога и къде беше вашето първо съвместно пътуване?

Първото ни по-близко пътуване беше до Лефкада, Гърция, а малко след това (може би след 1 месец) заминахме за Китай. Обикаляхме непопулярни, както казваш „прашни пътеки“ в провинция Съчуан. И сега като се сетим, пред нас изникват сцени на едно горещо, августово лято, в което ние, плуващи в пот, проучваме малки градчета и селца на една безкрайно красива провинция ☺ . Един съвет от нас – ако се запътите към Китай не избирайте август. Освен, че е изключителна жега, това е периодът на отпуски и летни ваканции за децата в Китай и страната е изпълнена с километрични опашки за всичко, навсякъде. ☺

Виртуални пътешествия по света
Силвия и Евлоги от Виртуални пътешествия по света

Как се роди идеята за GoLive и какво правихте преди да започнете собствен туристически бизнес?

Евлоги:  Ще започна аз, защото GoLive e мое „отроче“ :Р , което се роди няколко години преди да се запознаем със Силвия. А ако трябва да върнем лентата назад, преди GoLive бях в сферата на икономиката и финансите за няколко години, работех в няколко фонда и фирми в тази насока. Търсех си моето място, което да ми дава удовлетворение. А идеята за „фабриката за приключения“ (както често я наричаме) се роди спонтанно, породена от хобитата ми и желанието да ги практикувам по-често. В началото бяха организациите за ски ваканции, но поетапно навлязоха и други идеи (дайвинг, хайкинг, плавания, сърф и др), но честно казано никога не съм имал план да правя точно това, което правя в момента.

Виртуални пътешествия по света
Силвия и Евлоги с туристи на връх Еверест

Силвия: Както стана въпрос малко по-горе, аз съм китаист. Работата ми е свързана с китайски език и култура. Преди пандемията се занимавах с входящ туризъм, работех с няколко балкански фирми, като основната ми дейност беше да „разхождам“ китайски туристи на Балканския полуостров, а сега се случва обратното…опитвам се да покажа колко интересен и многолик е Китай на българите. И не само Китай, стараем се да правим авторски маршрути, с които да накараме хората да излизат по-често от комфортната си зона. Това, лично на нас, ни носи изключително удоволствие и се радваме, че все повече хора се припознават в GoLive приключенията и ни се доверяват безрезервно.

Виртуални пътешествия по света
Силвия по време на работа в Китай

Кои са най-големите предизвикателства пред вас като лицата на GoLive?

Може би най-трудното нещо е да поставяме правилните очаквания пред хората. Опитваме се от една страна да ги заинтригуваме с дестинацията, която сме избрали, но от друга страна се притесняваме да не ги подведем и да се окаже, че в крайна сметка това изобщо не е „тяхното нещо“.

Джайсалмер, Индия
В Златния град Джайсалмер

С какво туристическата агенция GoLive е уникална и с какво се отличава в такава конкурентна среда?

Отличава се с отношението си, уникални сме с нестандартния подход за избор на дестинациите.

Как разпределяте работата си? Кой в какво е най-добър?

Силвия: С времето осъзнахме, че сме доста добър екип точно поради причината, че и двамата сме добри в различни сфери на работа и можем да бъдем по-силни, когато сме заедно. Евлоги се занимава с по-активните дестинации за дайвинг, ски, сърф, трекинг и др. Когато сме на място, той се грижи за изпълнението на дейността на местните ни партньори. Освен това административната и финансовата работа лежи изцяло на неговия гръб. Докато аз понякога имам безгранично щури идеи в сферата на културните приключения и срещите с всякакви странни народи по света. Иначе от съм най-силна в маркетинга, социалните мрежи и комуникацията с клиентите.

Виртуални пътешествия по света
Силвия в Хавана, Куба

На какво се наслаждавате най-много, когато сте на път?

На самото преживяване и на споделените емоции с хората от групата. Повечето клиенти впоследствие стават наши приятели и по този начин искрено се забавляваме на всяка нова дестинация, защото е споделена с  приятели.

Виртуални пътешествия по света
Силвия и Евлоги с група туристи в Иран

Как избирате какви приключения да организирате?

Изборът е доста лесен. Ние искаме да отидем навсякъде! ☺ Шегата настрана… Често чуваме някой наш познат или приятел на приятел, да споделя емоционално за интересно място, което до сега не сме чували (така избираме понякога дайвинг дестинациите – пример е Палау, гмуркане с диви китове в Тонга и т.н). Друг път гледаме National Geographic и си казваме „ей, тук искаме да отидем някой ден“. Точно така се случи и с остров Сулавеси, където през ноември ще се срещнем с една от най-мистичните общности в цял свят и техните погребални обичаи.

Колко страни вече сте посетили заедно?

Заедно сме посетили може би около 15-17, но ние и преди да се срещнем по отделно имахме посетени над 50 държави. Сега, част от тях се препокриват, други не – но вероятно на човек се падат около 65 държави.

Имате ли си любима обща дестинация? Какво ви впечатли най-много там?

Япония определено ни е любима. Посещавали сме я и преди да се познаваме. Преди 2 месеца за първи път бяхме заедно там. Пътувахме за около месец и половина и успяхме да видим толкова много интересни места. Едно от най-необичайните беше остров Окинава – най-южната префектура на Япония, на около 4 часа път със самолет от Токио. В Япония ни впечатлява дисциплината, безупречната чистота, уникално разнообразната традиционна храна, стил, вкус и какво ли още не…

Виртуални пътешествия по света
Двамата приключенци пред замъка Мацумото в Япония

От толкова много пътувания остава ли ви време да отидете само двамата някъде?

Рядко оставаме сами на някое по-отдалечено място. Ние сме много общителни и без да искаме се изкушаваме да си поканим приятели, дори и когато пътуването не е част от GoLive програмата ни. И все пак, опитваме се поне веднъж в годината да си подаряваме време само за нас. Съвсем скоро се върнахме от едно пътешествие с кемпер в Испания и Португалия. Обещали сме си за следващата година отново с кемпер да се насочим на север към Норвегия.

GoLive в Португалия
Силвия по време на пътуването с кемпер в градчето Коста Нова, Португалия

Кой е най-забавният и най-неприятният момент от вашите пътешествия?

Силвия: Забавните моменти ги свързваме най-често с плаванията ни на платноходки. Там живеем 10-12 човека на съвсем тясно място и си е един голям Биг Брадър. Разбираме се кой ще прави закуска, кой ще направи нещо за обяд и т.н. Веднъж ни беше свършила сладката вода и някой по погрешка беше направил изключително „любезно“ на всички ни кафе със солена вода. Няма да ви казваме какъв е вкусът на кафе с морска вода. ☺

Евлоги: Сещам се за един такъв неприятен момент – миналата година в Намибия, когато за малко щяхме да се обърнем с джипа по едни пустинни пътища. Беше притеснителен момент, но успяхме да се справим с усмивка. Благодарихме си, че сме живи и здрави и си напомнихме, че приключението започва, когато планът се обърка.

Виртуални пътешествия по света
Силвия и Евлоги от Виртуални пътешествия по света

Ако имате възможност да отидете още утре някъде по света, къде бихте отишли?

Евлоги: Тонга! Ако се замисля може и да има други места, но сега го казвам много емоционално, защото съвсем скоро наши приятели бяха там и това, което видяхме в техните видеа си заслужава да бъде преживяно на 100%. Това е едно от малкото места по света, където може да плувате (само на шнорхелинг) с диви китове, които са на една ръка разстояние.

Силвия: Антарктика. Различно е. Познавам само няколко човека, които са били там и много ми се иска и ние да усетим атмосферата в българската антарктическа база.

Как би изглеждал живота ви, ако не пътувахте?

Силвия: Това е толкова труден въпрос. Аз от както се помня пътувам. В началните години е било благодарение на родителите ми, впоследствие в студентските години винаги съм намирала начин чрез доброволческа работа или друг тип проекти да не спирам да обикалям. Накрая се озовах за магистратура в Китай. Със сигурност ако не пътувах щях да работя с чужденци с различни култури в България. Безкрайно любопитен човек съм и обичам да общувам постоянно с хора, идващи от различни земи, с различни обичаи и традиции.

Евлоги: Много по-скучен и еднообразен щеше да е животът ми. Сигурно щях да намеря някое хоби, което да практикувам в България.

Силвия и Евлоги в Иран

И за финал – какво предстои на GoLive до края на годината?

Само след няколко дни заминаваме за о.Комодо, Индонезия, за дайвинг сафари. След това имаме 10-тина дни в Бали. Предстоят ни щурата Индия, изключителния Иран, дайвинг сафари на о-в Алор, а после о-в Сулавеси (Индонезия), златна есен в Япония,  декември месец и 2024 година ще посрещнем на дайвинг сафари в Малдиви.

Ако ви е харесало интервюто със Силвия и Евлоги от Виртуални пътешествия по света, можете да последвате тяхната страничка във фейсбук. Ако пък искате да научите други вълнуващи истории от български пътешественици кликнете тук.

Автор

Напиши коментар