Като много други хора и аз обожавам чувството за неограничена свобода, което ми дава пътуването. Идеята да тръгнете да изследвате нови хоризонти и да не се върнете назад е неописуема. Именно в това е чарът и красотата на пътуването с моторхоум – можете да отидете докъдето стига пътя. Пътувайки с моторхоум няма да се притеснявате как да стигнете до вашия хотел или да бързате да хванете графика на даден автобус.

Моторхоум в Исландия

Когато започнахме да плануваме пътуване с моторхоум нямахме никаква представа дали ще ни хареса, но знаехме, че ще бъде интересно и вълнуващо. Едно от най-добрите места в света, където можете да се наслаждавате на такова епично приключение е Исландия. А за да почувствате Исландия в целия ѝ блясък трябва да пътувате в цялата страна. И сега гледайки назад, това беше най-доброто решение, което можехме да направим.

Ring Road в Исландия

Исландия е от друга планета. Буквално! Страната притежава изобилие от зашеметяващи гледки и ненадмината природна красота. Освен това там може да се насладите на удивителни водопади, ледници, планини, гейзери, горещи извори, малки чаровни градчета и още много други забележителности. Там се намира и известният Ring Road път, който обкръжава целия остров и ще ви покаже най-доброто от Исландия. А какво по-хубаво от това да се събудиш сред природата срещу някоя невероятна гледка?

Гледка към водопада Seljalandsfoss
Да се събудиш с гледка към водопада Seljalandsfoss
Организация

Преди да започне вашето епично пътешествие с моторхоум препоръчвам да си направите хубав план. От съществено значение е да го резервирате поне няколко месеца по-рано, особено ако смятате да пътувате през силния туристически сезон през летните месеци. Исландия се превърна в много популярна туристическа дестинация през последните няколко години и туристическия поток драстично се увеличава.

Най-доброто време за пътуване в Исландия е през юли и август (висок сезон). През месец юли ще имате почти 20 часа дневна светлина, а и тогава са отворени всички второстепенни пътища. Естествено ако искате да видите Северното сияние е необходимо да посетите Исландия през зимата.

Застраховка

Горещо препоръчвам да се направи пълна застраховка на автомобила. Силният вятър, чакъла и камъчетата може сериозно да навредят на вашето превозно средство. Друг фактор е променливото време в Исландия, което се променя буквално през няколко минути.

Живописният път 1 или Ring Road
Живописният път 1 или Ring Road

Ring Road, Iceland

Оборудване

Моторхоумът, който наехме, беше с капацитет за 6 души, но реално най-добрият вариант е да сте 5. Той е снабден с всички необходими неща за студените нощи в Исландия – одеяла, възглавници, кърпи, както и газова бутилка, поддържаща температурата през нощта. Включваше и посуда, така че не е необходимо да си купувате или носите. Хладилникът и котлонът са други две важни неща, които ще ви бъдат от полза. Банята и тоалетната са разделени помежду си с подвижна врата, докато двете „спални“ със завеси.

Моторхоум отвътре

Превозното средство има и резервоар за 100 литра вода, който може да зареждате напълно безплатно на всяка бензиностанция.

Моторхоум отвътре

Места за нощуване

През 2015 години законодателството на Исландия прие закон за опазване на екосистемата, като се позволява къмпингуване само на определени места. За щастие има много в страната, така че няма да се притеснявате от липса на място за спане. Имайте предвид, че някои места биват затваряни през зимата. Нашият моторхоум беше оборудвам с навигация, която актуално ни посочваше най-близките места за паркиране и престой.

Гориво

Да, горивата в Исландия определено не са от най-евтините на света. Нито пък настаняването. В този случай, обаче, вие ще имате пътуващ дом на колела, т.е. нулеви разходи за нощувки. Най-разпространената бензиностанция е N1.

N1 Iceland

Имайте предвид, че голяма част от тях са на самообслужване. Може да плащате с кредитна/дебитна карта или с предплатени карти от 3000, 5000 или 10 000 исландски крони.

N1 prepaid card

Съвет

Бъдете винаги много внимателни, когато шофирате и не отбивайте на пътния банкет, особено когато са ситни камъни и чакъл или пък, когато почвата е мека. В резултат на невнимание закъсахме на пътя и се наложи да повикаме пътна помощ, за да ни издърпа.

Закъсал моторхоум на пътя

Моторхоум

Когато връщате превозното средство, то трябва да бъде в чист вид. Някои от бензиностанциите са снабдени с дълги четки и маркучи с вода, където можете безплатно да го измиете. Друг вариант е да използвате автомивка, но повечето приемат само монети.

Автомат с монети на автомивка в Исландия

Също така резервоарът с отпадната вода трябва да бъде изпразнен, което важи и за резервоара от тоалетната, защото рискувате да платите по 150 €.

Полезна информация
  • Сайт на компанията, от която наехме моторхоума – Camper Rental Iceland
  • Наем на моторхоум за 6 дни: 153 200 ISK (≈ 1238 €)
  • Пълна застраховка: 37 200 ISK (≈ 300 €)
  • Аварийна кола: 25 000 ISK (≈ 202 €)
  • Общо изминати километри: 1860 км.
  • Среден разход: 12.8 / 100 км.
  • Зареждане на дизел: 49 465 ISK (≈ 401 €)
  • Зареждане на газова бутилка: 5690 ISK (≈ 46 €)

Приключение в Исландия – Ден 1: Златният кръг (The Golden Circle)

Автор

Напиши коментар