Last Updated on 04.09.2023 by Илиян

Планувате пътуване с кемпер в Исландия? Страхотна идея! Това е най-доброто решение, ако смятате да посетите тази прекрасна страна. В тази публикация ще споделя всичко, което трябва да знаете, ако планирате пътуване с кемпер в Исландия.

Като много други хора и аз обожавам чувството за безгранична свобода, което ми дава пътуването. Идеята да тръгнете да изследвате нови хоризонти и да не се върнете назад е неописуема. Именно в това е чарът и красотата на пътуването с кемпер – няма да се притеснявате как да стигнете до вашия хотел или да бързате да хванете графика на даден автобус.

Нашият кемпер в Исландия

Пътуване с кемпер в Исландия

Когато започнахме да плануваме пътуване с кемпер в Исландия нямахме никаква представа дали ще ни хареса, но знаехме, че ще бъде интересно и вълнуващо. И сега гледайки назад, това беше най-доброто решение, което можехме да направим. Решение, което ни позволи да се насладим на страната в пълния ѝ блясък и да видим голяма част от най-популярните забележителности в Исландия.

Основният главен път в Исландия
Основният главен път в Исландия

Исландия е от друга планета. Буквално! Страната притежава изобилие от зашеметяващи гледки и ненадмината природна красота начело с удивителни водопади, ледници, планини, гейзери, горещи извори, малки чаровни градчета и още много други забележителности. Там се намира и известният околовръстен път (Ring Road), който обкръжава целия остров и показва най-доброто от Исландия. А какво по-хубаво от това да се събудиш сред природата срещу някоя невероятна гледка?

Гледка към водопада Селяландсфос в Исландия
Да се събудиш с гледка към водопада Селяландсфос

Организация

Преди да започне вашето епично пътешествие с кемпер в Исландия препоръчвам да си направите хубав план. От съществено значение е да го резервирате поне няколко месеца по-рано, особено ако смятате да пътувате през силния туристически сезон през летните месеци. Исландия се превърна в много популярна туристическа дестинация през последните няколко години и туристическия поток драстично се увеличава.

Най-доброто време за пътуване в Исландия е през юли и август (висок сезон). През месец юли ще имате почти 20 часа дневна светлина, а и тогава са отворени всички второстепенни пътища. Естествено ако искате да видите Северното сияние е необходимо да посетите Исландия през зимата.

Застраховка

Горещо препоръчвам да се направи пълна застраховка на автомобила. Силният вятър, чакъла и камъчетата може сериозно да навредят на вашето превозно средство. Друг фактор е променливото време в Исландия, което се променя буквално през няколко минути.

Пътуване с кемпер в Исландия
Живописният околовръстен път
Пътуване с кемпер в Исландия
Околовръстният път

Оборудване

Кемперът, който наехме, беше с капацитет за 6 души, но реално най-добрият вариант е да сте 5. Той е снабден с всички необходими неща за студените нощи в Исландия – одеяла, възглавници, кърпи, както и газова бутилка, поддържаща температурата през нощта. Включваше и посуда, така че не е необходимо да си купувате или носите. Хладилникът и котлонът са други две важни неща, които ще ви бъдат от полза. Банята и тоалетната са разделени помежду си с подвижна врата, докато двете „спални“ със завеси.

Кухнята и масичката за хранене

Превозното средство има и резервоар за 100 литра вода, който може да зареждате напълно безплатно на всяка бензиностанция.

Масичката за хранене и хладилника

Места за нощуване

През 2015 години законодателството на Исландия прие закон за опазване на екосистемата, като се позволява къмпингуване само на определени места. За щастие има много в страната, така че няма да се притеснявате от липса на място за спане. Имайте предвид, че някои места биват затваряни през зимата. Нашият кемпер беше оборудван с навигация, която актуално ни посочваше най-близките места за паркиране и престой.

Гориво

Да, горивата в Исландия определено не са от най-евтините на света. Нито пък настаняването. В този случай, обаче, вие ще имате пътуващ дом на колела, т.е. нулеви разходи за нощувки. Най-разпространената бензиностанция е N1.

Табела с цените на горива в Исландия
Табела с цените на горива в Исландия

Имайте предвид, че голяма част от тях са на самообслужване. Може да плащате с кредитна/дебитна карта или с предплатени карти от 3000, 5000 или 10 000 исландски крони.

Предплатени карти в Исландия
Предплатени карти в Исландия

Съвет

Бъдете винаги много внимателни, когато шофирате и не отбивайте на пътния банкет, особено когато са ситни камъни, чакъл или мека почва. В резултат на невнимание закъсахме на пътя и се наложи да повикаме пътна помощ, за да ни издърпа.

Мястото, на което закъсахме с кемпера
Пътуване с кемпер в Исландия
Пътната помощ, която ни издърпа от банкета

Когато връщате превозното средство, то трябва да бъде в чист вид. Някои от бензиностанциите са снабдени с дълги четки и маркучи с вода, където можете безплатно да го измиете. Друг вариант е да използвате автомивка, но повечето приемат само монети.

Автомат с монети на автомивка в Исландия
Автомат с монети на автомивка в Исландия

Също така резервоарът с отпадната вода трябва да бъде изпразнен, което важи и за резервоара от тоалетната, защото рискувате да платите по 150 €.

Полезна информация

  • Сайт на компанията, от която наехме кемпера – Camper Rental Iceland
  • Наем на кемпер за 6 дни: 153 200 ISK (≈ 1238 €)
  • Пълна застраховка: 37 200 ISK (≈ 300 €)
  • Аварийна кола: 25 000 ISK (≈ 202 €)
  • Общо изминати километри: 1860 км.
  • Среден разход: 12.8 / 100 км.
  • Зареждане на дизел: 49 465 ISK (≈ 401 €)
  • Зареждане на газова бутилка: 5690 ISK (≈ 46 €)
Автор

Напиши коментар