Last Updated on 25.11.2023 by Илиян

Планирате пътуване до Централна Азия? В тази публикация ще прочетете за маршрута, който осъществих, посещавайки някои от най-големите забележителности в две от най-непознатите страни в този регион – Киргизстан и Узбекистан. Те ще ви отведат до спиращи дъха гледки – от величествените планини и девствената природа на Киргизстан до завладяваща архитектура по Пътя на коприната в Узбекистан, и всичко това в невероятна симбиоза със съветското минало на двете републики. Страните от Централна Азия определено са отвъд отъпканите пътеки, но пък любими места на приключенци и пътешественици.

Пътуване до Киргизстан и Узбекистан – маршрут за 21 дни

Ден 1: Пристигане в Истанбул и разглеждане на някои основни забележителности. Вечерен полет с Pegasus Airlines по маршрут Истанбул – Бишкек, Киргизстан
Ден 2: Настаняване в Бишкек, пътуване до Токмок с посещение на кулата Бурана и обратно, вечерна обиколка на Бишкек, нощувка
Ден 3: Еднодневно посещение на национален парк Ала Арчар, нощувка
Ден 4: Пътуване от Бишкек до Каракол, нощувка
Ден 5: Еднодневно посещение на каньона Сказка, нощувка
Ден 6: Еднодневно посещение на скалите Джети Огуз, нощувка
Ден 7: Пътуване от Каракол до Бишкек, разглеждане на Бишкек, нощувка
Ден 8: Вътрешен полет от Бишкек до Ош, разглеждане на града, нощувка
Ден 9: Сухопътно преминаване на границата, напускане на Киргизстан и влизане в Узбекистан. Разглеждане на граничния град Андижон, влак до Ташкент, нощувка
Ден 10: Бърз влак от Ташкент до Самарканд, разглеждане на града, нощувка
Ден 11: Разглеждане на Самарканд, нощувка
Ден 12: Еднодневно пътуване до Шахрисабз, нощувка
Ден 13: Разглеждане на Самарканд, вечерен влак до Бухара, нощувка
Ден 14: Разглеждане на Бухара, нощувка
Ден 15: Разглеждане на Бухара, нощувка
Ден 16: Ранен влак от Бухара до Хива, нощувка
Ден 17: Еднодневно пътуване до Аралско море, нощувка
Ден 18: Разглеждане на Хива и отпътуване с влак до Ташкент (≈ 15.30 часа)
Ден 19: Пристигане сутринта в Ташкент, разглеждане на града, нощувка
Ден 20: Разглеждане на Ташкент, нощувка
Ден 21: Разглеждане на Ташкент, нощувка
Ден 22: Международен полет с Uzbekistan Airways от Ташкент до Истанбул, разглеждане на града, нощен автобус до България

Ден 1: Истанбул

Нашето триседмично пътуване до Централна Азия започна от един от най-космополитните градове в света – Истанбул. Имахме на разположение около 12 часа и затова бързо се насочихме към квартал Балат, което беше едно от местата, които не бях посещавал по време на предишните ми пътувания до най-големия град в Турция. Кварталът се намира в европейската част на Истанбул и е много живописен със стотици пъстроцветна къщи, малки кафенета и барове, и така популярните цветни стълби, които привличат хиляди почитатели на социалната мрежа Инстаграм. Останалата част от деня премина в спокойни разходки, посещение на археологическия музей, както и вечеря в типичен ливански ресторант преди късния вечерен полет.

Ден 2-4: Бишкек

Бишкек е идеалното място, откъдето да започнете своето пътуване в Киргизстан. Като столица и най-голям град в страната, Бишкек е задължителен за посещение. Не пропускайте да пoсетите Ош Базар, площад Ала – Тоо (Ala-Too Square), монументът на Манас Велики, статуята на Владимир Илич Ленин и парк Панфилов (Panfilov Park), които са сред най-големите забележителности в Бишкек. Многобройните сгради в съветски стил все още напомнят за времето, когато Киргизстан беше част от великия съветски съюз СССР.

Монументът на Манас Велики
Монументът на Манас Велики
Забележителности в Бишкек, Киргизстан
Кметството в Бишкек – поглед от площада на филхармонията Токтогул Сатилганов

Ако разполагате с повече време включете във вашите програми и еднодневни посещения до кулата Бурана и национален парк Ала-Арча.

Кулата Бурана се намира на около 85 км. от Бишкек, в близост до град Токмок. Тя е била част от великия Път на коприната, като първоначално е построена с височина 44 метра, но вследствие на природни катаклизми в момента е около 25 метра. Пътуването до Токмок е с продължителност около 1 час и 30 минути с маршрутка, но оттам трябва да хванете такси, което да ви закара до самата кула. Ние успяхме още първия ден да осъществим това пътуване, което беше и първи реален сблъсък с живота и нравите в Киргизстан.

Пътуване до Централна Азия - кулата Бурана
Кулата Бурана

Национален парк Ала-Арча е разположен около дефилето на река Ала-Арча в планината Тяншан на 40 км. южно от Бишкек. Има много добре поддържани туристически пътеки, така че можете да се разходите самостоятелно. Много хора предпочитат да се разходят в рамките на един ден, но има и такива, които предпочитат да пренощуват на територията на парка.

Национален парк Ала-Арча
Национален парк Ала-Арча

Ден 5-6: Каракол

Каракол е четвъртият по големина град в Киргизстан и най-голям град в областта на езерото Исък Кул. Заради стратегическото си местоположение Каракол е изходна точка към много природни забележителности, а освен това притежава зашеметяващо историческо и кулинарно наследство от киргизи, татари, руснаци, узбеки, уйгури, дунгани и др. Две от най-големите природни забележителности в Киргизстан са разположени на близко разстояние от града и могат да бъдат посетени в рамките на един ден.

Каньонът Сказка е едно от местата, които задължително трябва да посетите, ако планирате пътуване до Централна Азия. Гарантирам ви, че ще останете безмълвни от цветния скалист пейзаж.

Каньонът Сказка
Каньонът Сказка

Скалите Джети Огуз (Седемте бика) са другата популярна природна забележителност. Представляват защитена геоложка зона, разположена на около 25 км. югозападно от Каракол. Пейзажът и гледките са нереално красиви, особено когато се изкачите до върха на хълма.

Пътуване до Централна Азия - Скалите Джети Огуз (Седемте бика)
Скалите Джети Огуз (Седемте бика)

Освен красивите природни забележителности не пропускайте да разгледате и Каракол. Впечатление правят катедралата Света Троица (Holy Trinity Cathedral) и джамията Дунган (Dungan Mosque).

Ден 7: Бишкек

Вечерта се върнахме в столицата след близо 6-часове пътуване с маршрутка от Каракол. Вечерта успяхме да се насладим на кулинарни изкушения в един от най-предпочитаните ресторанти в столицата – Пишпек.

Ден 8: Ош

Рано сутринта пристигнахме в Ош с вътрешен полет от Бишкек. Летяхме с авиокомпания Airline Tez Jet, а билети купихме от офиса ѝ в столицата. След като се настанихме се спуснахме в разглеждане на забележителности. Ош е вторият по големина град в Киргизстан и определено има какво да ви предложи. В рамките на един ден успяхме да посетим най-интересните места в града като статуята на Владимир Ленин, централната джамия Сюлейман Тоо, както и едноименната свещена планина, която е единствения обект на ЮНЕСКО, разположен изцяло на територията на Киргизстан. Веднага след планината се насочихме към най-големия базар в Ош – Jayma Bazzar. Той е необятен, оживен и изключително колоритен с огромно разнообразие от стоки. Гледките, звуците и ароматите са неописуеми.

Централната джамия Сюлейман Тоо в Ош, Киргизстан
Централната джамия Сюлейман Тоо

Ден 9: Напускане на Киргизстан и влизане в Узбекистан, разглеждане на Андижон и пътуване до Ташкент

В този ден напуснахме Киргизстан и влязохме сухопътно в Узбекистан. От границата хванахме такси, което да ни закара до близкия по-голям град Андижон. След като пристигнахме в града веднага посетихме най-голямата джамия в региона – „BOSH“ Jome’ Masjidi, открита през 2021 година. Тя е построена в античен стил с кули от двете страни с височина 54 метра. Джамията е истинско бижу, което задължително трябва да посетите. След като я разгледахме хванахме влака към столицата Ташкент, където трябваше да пренощуваме. Препоръчително е да резервирате билети за влак предваритително на сайта на узбекистанските държавни железници.

Джамията BOSH Jome' Masjidi в Андижон
Джамията BOSH Jome’ Masjidi в Андижон

Ден 10-13: Самарканд

Много рано сутринта хванахме влака към Самарканд, който е един от най-древните градове в Централна Азия, важен център по пътя на коприната между Китай и Запада. Повече от две хилядолетия градът е бил на кръстопътя на световните култури. Тук ще останете зашеметени от спиращата дъха ислямска архитектура. Историците и поетите описват града като „Рим на Изтока“ или „Перлата на източния мюсюлмански свят“.

Пътуване до Централна Азия - площад Регистан в Самарканд
Светлинно-звуково шоу на площад Регистан

Не пропускайте да посетите невероятно красивите места като площад Регистан, заобиколен от джамията и медресета, мавзолеят Gur-e-Amir, некропола Шах-и-Зинда, джамията Биби Ханъм, обсерваторията Улугбек и много други.

Мавзолеят Gur-e-Amir в Самарканд
Мавзолеят Gur-e-Amir в Самарканд

Една от най-популярните еднодневни екскурзии от Самарканд е Шахрисабз. Там някога е била кралската резиденция на националния герой на Узбекистан Амир Тимур. Градът е един от най-древните в Централна Азия, основан преди повече от 2700 години. През 2000 година историческият център на Шахрисабз е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там се намират останките от величествения дворец Ак-Сарай, чието строителство започва през 1380 г. и продължава 24 години до 1404 г., точно преди смъртта на Тимур. В момента там се намира огромна статуя на Амир Тимур. За да разгледате целия комплекс са ви необходими около 3-4 часа.

Статуята на Амир Тимур в Шахрисабз
Статуята на Амир Тимур и руините на двореца Ак-Сарай на заден план

От общи 3 нощувки в Самарканд разпределихме 3 пълни дни в Самарканд и 1 в Шахрисабз.

Ден 14-15: Бухара

Следващият град, който посетихме по време на нашето пътуване до Централна Азия беше Бухара. Бухара е поредният диамант в короната на Узбекистан. Градът е разположен по протежението на древния път на коприната и е служил като основен център за търговия, култура, наука и религия. В Бухара ще имате възможност да видите около 140 архитектурни паметника, включително множество джамии и медресета. Градът е включен в световно наследство на ЮНЕСКО. Не пропускайте да видите топ забележителностите в Бухара: Чор Минор, Арката на Бухара, джамията Боло Хауз, кулата минаре Калян, Медресе Мири-Араб, джамията Калан, медресето Улугбек и много други.

Пътуване до Централна Азия - Чор Минор в Узбекистан
Чор Минор
Пътуване до Централна Азия - Кулата минаре Калян в Узбекистан
Кулата минаре Калян

Ден 16-18: Хива

Старият град (нар. Ичан Кала) на Хива е истински музей на открито, град с древна култура и неповторима атмосфера. Повечето забележителности са разположени във вътрешността на старата част, оградена от 10-метрови крепостни стени. Не пропускайте да посетите един от символите на Узбекистан минарето Калта Минор. То е истинско произведение на изкуството, облицовано с цветни плочки и изглеждащо превъзходно от всеки ъгъл. Други интересни забележителности в Хива, които може да видите са: мавзолеят на Палаван Махмуд(Pakhlavan Makhmud Mausoleum), медресето Мохамед Амин (Mohammed Amin Madrassah), цитаделата Куня-арк (Citadel Kunya-ark), петъчната джамия Friday Mosque (Juma Mosque) и много други. Също както Самарканд и Бухара, Хива е била важна спирка по прословутия път на коприната и неслучайно е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Минарето Калта Минор в Хива
Минарето Калта Минор
Пътуване до Централна Азия - Хива
Гледка над Хива

Една от популярните еднодневни екскурзии от Хива е до корабното гробище в Аралско море. Обиколката включва посещение на различни забележителности по пътя към Аралско море. Някога това е било четвъртото по големина езеро в света, но от 1960 г. насам е намаляло с повече 40%, оставяйки зад себе си необятна солена пустиня.

Корабното гробище в Аралско море край Муйнак
Корабното гробище в Аралско море край Муйнак

Ден 19-21: Ташкент

Последните три дни от нашето пътуване до Централна Азия бяха предназначени за разглеждане на столицата на Узбекистан Ташкент. Градът остава малко в сянката на историческите места Самарканд, Бухара и Хива, но въпреки това е приятна дестинация за няколко дни. Ташкент е модерен град с множество паркове, градини, фонтани, статуи, музеи и ресторанти. Някои от най-големите забележителности в Ташкент, които не бива да пропускате са: базарът Чорсу (Chorsu Bazaar), джамията Хазрат Имам (Hazrat Imam Mosque), площадът на независимостта (Independence Square), Монументът на Амир Тимур на едноименния площад (Amir Timur square), легендарният хотел Узбекистан (Hotel Uzbekistan), една от най-новите атракции – джамията Минор (Minor mosque), както и още много други. Не пропускайте и впечатляващите и уникални метростанции, които са едни от най-красивите в света.

Площадът на независимостта в Ташкент
Площадът на независимостта
Базарът Чорсу в Ташкент
Базарът Чорсу
Метростанция Космонавтлар
Метростанция Космонавтлар
Автор

Напиши коментар