Дойде момента, в който трябваше за трети път да пробвам да посетя Катар. Първите два пъти бяха неуспешни, така че силно се надявах, че този път ще имам повече късмет и ще взема виза. Добрата новина пристигна в България на 22 юни, когато се разбра, че ние попадаме в списъка с виза при пристигане. Качих се на самолета по направление София – Доха и след близо 5 часа кацнах на модерното летище Хамад.

Международно летище Хамад (HIA)

Намира се на 13 километра югоизточно от центъра на града. То бе определено като „най-доброто летище“ в Близкия изток, следвано от двете летища на Обединените арабски емирства, разположени в Абу Даби и Дубай. През 2017 г. летище Хамад се присъедини към елита на световните летища, като стана шестото летище в света, получило признанието „5-звездно летище“ от SKYTRAX. Qatar Airways пък бе обявена за най-добра световна авиокомпания от SKYTRAX за 2017 г. Базираният в Доха превозвач печели престижната награда за четвърти път.

Международно летище Хамад
Международно летище Хамад

Веднага се насочих към емиграционните за виза. Имаше доста народ и за мое учудване опашката вървеше доста бързо. Така след десетина минути се озовах очи в очи с емиграционния агент. Бяха ми зададени стандартните въпроси: кога ще напусна страната, къде е следващата дестинация и къде ще остана да спя. Отговорих искрено, че смятам да остана при приятел, показвайки същевременно адреса му в Доха. С едно движение на ръката агента ми каза, че не го интересува и поиска копие на документа му за самоличност. Показах му го, естествено, след което беше извикан по-старши агент за да потвърди, че всичко е наред.

Виза при пристигане

Визите могат да бъдат получени при пристигане в Катар за 70 одобрени държави. Визата ми струваше 100 QAR (‎€ 23.61). Тази виза може да бъде платена директно на служителя по имиграцията. Те приемат кредитни или дебитни карти. Възможно е да кандидатствате онлайн преди пристигането. Малко след това стана ясно, че Катар премахва входните визи за 80 страни, включително и България.

Доха

Доха е един от онези градове, които се превърнаха в популярна дестинация за пътуване през последните няколко години. Градът се развива с много бързо темпове като в резултат на това личат зашеметяващите нови сгради, хотели, търговски центрове и спортни обекти, излизащи от пустинния пейзаж като футуристичен оазис.

Радостен и доволен с бодра крачка се запътих към изхода, където трябваше да ме вземе Светлана. Излизайки навън, обаче, се сблъсках със суровата действителност – 36°C градуса и адската влага правеха стоенето отвън невъзможно. Топлината сякаш пробождаше с нож тялото ми и само за няколко минутки цялата ми риза беше мокра и осъзнах, че е по-добре да влезна вътре във фоайето. За щастие Светлана беше точна и бързо се шмугнах в колата. Потеглихме към квартирата, където трябваше да нощувам. Домакинът, който също се казваше Илиян, беше изключително гостоприемен, въвеждайки ме в дебрите на арабската кухня. Опитахме няколко местни специалитета придружени с наздравици с пълни чаши от ирландския еликсир Гинес в компанията на Светлана и още двама българи, които от години живеят в Доха.

След като отпразнуваме имените дни със Светлана и нейни приятелки се отправихме съм шикозния бар Wahm. В Катар заведенията затварят точно в 02.00 ч. В клуба имаше хора от цял свят, които се забавляваха и по нищо не личеше, че се намирам в ислямска държава. Продава се всякакъв алкохол, макар и доста по-скъп от Европа. Така например една бира струва QR50 ‎(€ 11.80), толкова е и чаша вино. За да си поръчате алкохолна напитка задължително трябва да си носите паспорта, за да го покажете.

Аз, Светлана и Дана в клуб Wahm

Плановете за следващия ден претърпяха пълно промяна, защото заради силното парещо слънце нямаше как да отидем до пустинята. Температурата на обяд бе точно 45°C, но се усещаше над 50°C.

Уейкбординг в Доха

За сметка на това се отдадохме на кратка разходка из основните забележителности и каране на Уейкбординг. Последното се оказа не чак толкова лесно за начинаещ. Това е един от най-бързо развиващите се водни спортове и е доста атрактивен в Доха. Представлява комбинация между водни ски, сноуборд и сърф. Въпреки всичко си прекарахме страхотен следобед на моторницата в Арабско море, изпълнен с много приятна музика, коктейли и забавни моменти.

 

 
 
 
Аз, Светлана и Дана

Кога да посетим Катар?

Най-доброто време за посещение на Катар е през февруари, когато средната температура е около 20°CВ сравнение през лятото става около 45°C. Също така важна информация е, че в Катар почивни дни са петък и събота.

Музей на ислямските изкуства

Тази емблематична за Доха сграда съдържа най-голямата колекция от ислямско изкуство от три континента, обхващаща 1400 години. Проектирана е от носителя на наградата Прицкер И. М. Пей (архитект на пирамидата на Лувъра). Музеят е безплатен и е отворен в различно време през седмицата, така че трябва предварително да планирате посещението си.

Музей на ислямските изкуства в Доха, Катар

Музей на ислямските изкуства в Доха, Катар

Музей на ислямските изкуства в Доха, Катар

Музей на ислямските изкуства в Доха, Катар

Алея в Доха

Souq Waqif

Souq Waqif е най-доброто място за пазаруване в Доха. Тук можете да се намерите скъпоценни камъни и бижута на Златния пазар, коприна, текстил, подправки, парфюми. Не пропускайте да посетите и пазара на соколи, символ на престиж в тази част на света. Освен това Souq Waqif е пълен с ресторанти и кафенета, където със сигурност ще намерите всякакви вкусни арабски ястия.

Souq Waqif

West Bay

Това е сравнително нов квартал в Доха. Смята се за един от най-известните и предпочитани в града. Включва много модерни сгради, за разлика от други по-стари квартали на столицата.

Аз и Светлана

Гледка към West Bay от Корниш през деня

От другата страна на залива е „Перлата“ – град в рамките на един град, пълен с дизайнерски магазини и луксозни апартаменти, построени на изкуствен остров в залива.

Перлата от птичи поглед

Перлата, Катар

Перлата, Доха, Катар

Така след точно 24 часа напуснах Доха в посока Джакарта, Индонезия. Тук е момента, в който бих искал да благодаря на Светлана за това, че беше с мен през цялото време, показвайки ми живота в катарската столица, както и на неповторимото гостоприемството на Илиян.

 

Автор

Напиши коментар