Last Updated on 07.09.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Доха, Катар и се чудите какво да може видите? В тази публикация ще ви разходя до най-популярните забележителности в Доха, които може да посетите в рамките на максимум един ден. Но първо нека да разберем къде се намира Катар. Страната е разположена на Арабския полуостров като единствената ѝ сухопътна граница е със Саудитска Арабия на юг, докато останалата част от нейната територия е заобиколена от Персийския залив. Това означава, че ако пътувате със самолет Доха ще бъде вашата първа спирка.

Забележителности в Доха

Доха е един от онези градове, които се превърнаха в популярна дестинация за пътуване през последните няколко години. Градът се развива с много бързо темпове като в резултат на това личат зашеметяващите нови сгради, хотели, търговски центрове и спортни обекти, излизащи от пустинния пейзаж като футуристичен оазис.

Международно летище Хамад (HIA)

Международното летище Хамад е първата от големите забележителности в Доха, с които ще се сблъскате. То се намира се на 13 километра югоизточно от центъра на града. То бе определено като „най-доброто летище“ в Близкия изток, следвано от двете летища на Обединените арабски емирства, разположени в Абу Даби и Дубай. През 2017 г. летище Хамад се присъедини към елита на световните летища, като стана шестото летище в света, получило признанието „5-звездно летище“ от SKYTRAX. Местната авиокомпания, Qatar Airways, пък неколкократно  печели наградата за най-добра световна авиокомпания от SKYTRAX

Международно летище Хамад
Международно летище Хамад

Музей на ислямските изкуства (Museum Of Islamic Art)

Музеят на ислямските изкуства е една от емблематичните забележителности в Доха. Той съдържа най-голямата колекция от ислямско изкуство от три континента, обхващаща 1400 години. Сградата е проектирана е от носителя на наградата Прицкер И. М. Пей (архитект на пирамидата на Лувъра). Музеят е отворен 7 дни в седмицата, като работното време от неделя до четвъртък е от 09.00 до 19.00 ч., а в петък от 13.30 до 19.00 часа. Препоръчително е предварително онлайн да си запазите час за посещение. Цената на билета е 50 QAR (13€).

Забележителности в Доха, Катар
Музей на ислямските изкуства
Музей на ислямските изкуства в Доха, Катар
Музей на ислямските изкуства

Сук Уакиф (Souq Waqif)

Пазарът Сук Уакиф е най-доброто място за пазаруване в Доха. Тук можете да се намерите скъпоценни камъни и бижута на Златния пазар, коприна, текстил, подправки, парфюми и т.н. Не пропускайте да посетите и пазара на соколи, символ на престиж в тази част на света. Освен това Сук Уакиф е пълен с ресторанти и кафенета, където със сигурност ще намерите всякакви вкусни арабски ястия. Този оживен комплекс е една от най-посещаваните забележителности в Доха и предпочитано място за разходка както сред местните, така и сред чужденците. 

Забележителности в Доха
Пазарът Сук Уакиф

Крайбрежната алея Корниш (Corniche)

Крайбрежната алея Корниш е изключително очарователно място за разходка в Доха. 7-километровата алея е популярно място както сред пешеходците, така и сред колоездачите. Докато се разхождате можете да се насладите на прекрасни гледки към морето и небостъргачите в далечината. Освен всичко това, алеята е близо до Музея на ислямското изкуство.

Забележителности в Доха
Изглед към Уест Бей от алеята Корниш

Уест Бай (West Bay)

Районът Уест Бей е сравнително нов квартал в Доха. Смята се за един от най-известните и предпочитани в града. Тук се намират някои от най-известните сгради, правителствени служи и чуждестранни посолства. В тази част на Доха са разположени някои от най-луксозните ресторанти и места за пазаруване.

Забележителности в Доха
Небостъргачи в квартала Уест Бей

Културното селище Катара (Katara Cultural Village)

Културното селище Катара е разположено между Уест Бей и Перлата на Катар. То е перфектен пример отразяващ културата, наследството и архитектурата на Катар. Тук се намират централната и златната джамия на Катар, операта, амфитеатър в гръцки стил, галерии, магазини и заведения за хранене.

Перлата на Катар (The Pearl Qatar)

Перлата на Катар е изкуствено построен остров в залива, наричан още „Арабската ривиера“. Тази част от Доха прави впечатление с яхтените пристанища в средиземноморски стил, архитектурата, хотелите, частите вили и луксозните дизайнерски магазини. 

Перлата на Катар
Перлата на Катар отвисоко
Забележителности в Доха
Перлата на Катар

Уейкбординг в Доха

Една от най-големите атракции в Доха е уейкбордингът. Това е един от най-бързо развиващите се водни спортове, който е доста атрактивен и предпочитан тук. Представлява комбинация между водни ски, сноуборд и сърф. Въпреки високите температури под жаркото слънце успяхме да се насладим на страхотен следобед на моторницата в Арабско море, изпълнен с много приятна музика, коктейли и забавни моменти.

Уейкбординг в Доха
Уейкбординг в Доха
Уейкбординг в Доха

Кога е най-доброто време да посетим Катар?

Доха е един от целогодишно посещаваните градове, особено ако имате дълъг престой между свързващи полети. Все пак ако решите да остане по-дълго време, най-доброто време за посещение на Катар е в периода декември – февруари. По това време температурите варират от 20°C до 25°C, което прави разходките изключително приятни. За сравнение през летните месеци юли и август градусите се покачват до около 45°C. 

Заслужава ли си да посетим Доха?

Да, според мен си заслужава да посетите Доха поне веднъж. Градът е извън радарите на туристите, така че тук няма да се сблъскате с тълпи от туристи. Разбира се, това не е от най-евтините дестинации и определено не е за хора с ограничен бюджет. Все пак ако искате да отметнете още една държава не се колебайте да посетите Катар поне за един ден.

 

Автор

Напиши коментар