Андора

Защо точно Андора? За един пътешественик като мен всяка една непосетена държава е неустоимо изкушение. Ето защо с мои приятели решихме да избягаме за един ден от твърде туристическата Барселона и да добавим още една държава в листата си. Страната е една от най-малките в света, сгушена между Испания и Франция, в източната част на Пиренеите. Столица е Андора ла Веля. Княжество Андора не е член на Европейския съюз, но официалната парична единица е евро. Въпреки това тя е със свободен режим на преминаване за граждани на Европейския съюз. Официален език е каталонският. Държавният глава на княжеството е президентът на Франция и Урхелският архиепископ, който е представител от Испания.

Casa de la Vall, Andorra
Casa de la Vall

Casa de la Vall е най-известната сграда в столицата. Тази историческа къща е построена през 1580 година, а в момента в нея се помещава седалището на Генералния съвет на Андора.

Casa de la Vall, Andorra

На една от централните улички в града гордо заема място един истински шедьовър, дело на гениалния Салвадор Дали. Скулптурата символизира изминалото време, а короната представлява влиянието и господството, което има времето над нас.

La noblesse du temps, Andorra
La noblesse du temps
Река Gran Valira в Андора
Река Гран Валира (Gran Valira)

Река Гран Валира в Андора

Голяма част от туристите посещават страната, за да се насладят на природната красота на планините и за да се възползват от данъчните облекчения на княжеството. Да, точно така – заради липсата на мита стоките (парфюми, цигари, електроника) тук струват с около 20-30% по-евтино от съседните Испания и Франция. Duty free store, Andorra Perfumería Julia, Andorra

Пейзажът изобилства от планински върхове, гори и долини. Страната е особено популярна за посещение през зимата, когато може да се види в пълния ѝ блясък. Може да карате ски или сноуборд, или просто да се наслаждавате на СПА процедури в някой от луксозните хотели.

Гледка в Андора ла Веля Гледка в Андора ла Веля

Гледка по пътя към Андора Гледка по пътя към Андора

Как да стигнете от Барселона до Андора:

  1. Автобус: тръгва от гара Estación de Autobuses de Barcelona (Nord). Цената на двупосочен билет струва 50.85€. Пътуването е с продължителност около 3 часа и 15 минути. Можете да си резервирате билети директно през сайта на ALSA.
  2. Автомобил: това е най-удобният и лесен начин да се стигне до Андора. Имайте предвид, че при наемане на кола под наем в Испания се заплаща такса от 28.50€ при напускане на страната. Освен това се заплащат и такси за магистрали и тунели, които са малко под 20€ в едната посока.

Ако сте пропуснали –  5 причини да посетите красивия испански град Валенсия

 

Намери хотели в Андора
Автор

Напиши коментар