Last Updated on 19.07.2023 by Илиян

Защо точно Андора? За един пътешественик като мен всяка една непосетена държава е неустоимо изкушение. Ето защо с мои приятели решихме да избягаме за един ден от твърде туристическата Барселона, Испания и да добавим още една държава в листата си. По-долу в публикацията ще ви покажа всички забележителности в Андора, които успяхме да посетим за няколко часа, но първо ще проверим как да стигнем до там.

Как да стигнем от Барселона до Андора?

  • Автобус

Автобусите тръгват от гара Estación de Autobuses de Barcelona (Nord). Цената на двупосочен билет е 36 €. Пътуването е с продължителност около 3 часа и 15 минути. Можете да си резервирате билети директно през сайта на ALSA.

  • Автомобил

Пътуването с автомобил е най-удобният и лесен начин да се стигне до Андора. Имайте предвид, че при наемане на кола под наем в Испания се заплаща такса от 28.50€ при напускане на страната. Освен това се заплащат такси за магистрали и тунели, които са малко под 20€ в едната посока.

  • Организирана екскурзия

Пътуването с организирана екскурзия е опция, за която няма да ви се налага да мислите за нищо. Има различни агенции, които предлагат транспорт и посещение на основните забележителности в Андора.

Забележителности в Андора

Страната е една от най-малките в света, сгушена между Испания и Франция, в източната част на Пиренеите. Столица е Андора ла Веля. Княжество Андора не е член на Европейския съюз, но официалната парична единица е евро. Въпреки това тя е със свободен режим на преминаване за граждани на Европейския съюз. Официален език е каталонският. Държавният глава на княжеството е президентът на Франция и Урхелският архиепископ, който е представител от Испания.

Каса де ла Вал (Casa de la Vall)

Каса де ла Вал е най-известната сграда в столицата. Тази историческа къща е построена през 1580 година, а в момента в нея се помещава седалището на Генералния съвет на Андора.

Забележителности в Андора
Каса де ла Вал

Скулптурата Благородство на времето (The Nobility of Time)

На една от централните улички в града гордо заема място един истински шедьовър, дело на гениалния Салвадор Дали – скулптурата Благородство на времето. Тя символизира изминалото време, а короната представлява влиянието и господството, което има времето над нас.

Забележителности в Андора
Благородство на времето

Парижкият мост (The Paris Bridge)

Парижкият мост пресича река Гран Валира в централната част на Андора. Построен е през 2006 година в модерен и иновативен стил. Мостът е много фотогеничен, като на него са инкрустирани големи букви с името на града – Андора ла Веля.

Парижкият мост
Парижкият мост на заден план

Църквата Сан Еставе (Church of Sant Esteve)

Църквата Сан Еставе е една от най-популярните забележителности в Андора. Намира се в старата част на града и е едно от най-посещаваните места. Построена е през XI-XII в., но през годините е претърпяла няколко промени. Последната променя е през XX в., когато е почти преобразена.

Шопинг

Магазин за парфюми и козметика в Андора
Магазин за парфюми и козметика

Голяма част от туристите посещават страната, за да се насладят на природната красота на планините и за да се възползват от данъчните облекчения на княжеството. Да, точно така – заради липсата на мита стоките (парфюми, цигари, електроника) тук струват с около 20-30% по-евтино от съседните Испания и Франция.

Ски туризъм

Пейзажът изобилства от планински върхове, гори и долини. Страната е особено популярна за посещение през зимата, когато може да се види в пълния ѝ блясък. Може да карате ски или сноуборд, или просто да се наслаждавате на СПА процедури в някой от луксозните хотели.

Естади Насионал
Гледка към националния стадиона в Андора – Естади Насионал

Андора е дестинация, която определено заслужава да се посети, особено ако сте в Барселона и имате един свободен ден на разположение. Най-добрият период за посещение е от май до юни и през септември, когато не е толкова горещо.

Автор

Напиши коментар