Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

След две поредни пътувания до Родопите, реших, че е време за малко разнообразие и посещение на едно от най-загадъчните места в България – Долмен Плочата. Той е считан за най-голямото мегалитно съоръжение от този тип в България и един от най-големите долмени на Балканите. Любопитното е, че е регистриран едва през лятото на 2015 г. понеже регионът, в който се намира, е един от най-слабо проучените в страната, което го прави привлекателно място за посещение за онези, които искат да избягат от тълпите. 

Как да стигнем до Долмен Плочата?

Долмен Плочата е разположен на връх Плочата, част от масива Юнчал в Сърнена Средна гора. Отправна точка за това място е пътят за язовир Дондуково, намиращ се непосредствено след малкото село Златосел. Селото се намира на около 45 км. от Пловдив, на 180 км. от София и на около 87 км. от Стара Загора, което го прави идеално за еднодневно посещение от близките областни градове. На около 2 км. след селото, в дясно от пътя, е началото на пътеката. За улеснение на туристите има поставени две табели – едната за Велков гроб, а другата за Долмен Плочата. До самите табели има импровизиран паркинг, където можете да паркирате.


Разходка до Бекови скали и Червената скала край Равногор


Начало на пешеходен маршрут Долмен Плочата

След като стигнете до табелите ще видите, че има две пътеки. Хванете тази, която ви се пада зад гърба, когато сте с лице към табелите. В началото липсва маркировка, но след като повървите няколко минути ще видите и първите знаци – на някои места те са с червена маркировка, а на други със завързани парцалчета. В началото пътят е равен, но впоследствие се преминава през леко стръмен участък.

Маршрут Долмен Плочата
По пътя към Долмен Плочата

Дължината на целия маршрут е около 2.6 км., а разстоянието се изминава за приблизително един час. Първото място, до което ще достигнете, е Велков гроб. Това е лобното място на четникът Велко Кръстев, част от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Велков гроб
Велков гроб

След това продължавате по пътеката, като на много места има табели и маркировка. Пристигайки до плочата ще се удивите от огромните ѝ размери – 4.1 на 6.1 метра.

Долмен Плочата
Под долмен Плочата

Можете да се качите върху нея, откъдето се открива зашеметяващата гледка към Тракийската равнина. По-смелите могат да слязат малко по-долу, където има други скали. От тях също се разгръща страховита гледка към зеления океан от дървета. 

Долмен Плочата
Спираща дъха гледка от Долмен Плочата
Гледка към Тракийската равнина
Гледка към Тракийската равнина

Кратки факти

Долмените представляват мегалитни съоръжения, изградени от големи каменни плочи. Свързани са с религиозни вярвания и често са използвани като гробници. Предполага се, че датират от средата на II и началото на I в. пр.н.е. Входът на долменът е обърнат на изток, тъй като траките са почитали Слънцето като бог. По този начин владетелят, който е положен в гробница, е виждал цялата територия, над която е господствал.

Друга забележителност в района – Мраморно езеро

Само на 20 км. от с. Златосел се намира изоставената мраморна кариера, по-известна като Мраморното езеро. Езерото е разположено на източния склон на могилата Байлъка, малко преди село Православ. До него се стига като отбиете вляво от пътя, на около километър преди селото, а като ориентир служи голям камък под формата на обелиск. Следват около 500 м. черен път, като можете да паркирате в някоя от отбивките в началото и да се придвижите пеш. Друга опция е да стигнете до самия край, където има импровизиран паркинг. Оттам разстоянието е около 200 м. пеш. 

Мраморното езеро край село Православ
Мраморно езеро

Дълбочината на мраморното езеро достига до 20 м. Въпреки че къпането е забранено, имаше много ентусиасти, които скачаха от скалите на своя отговорност. 

Какво трябва да носим

  • Удобни обувки – може и маратонки
  • Вода
  • Слънцезащитен крем
  • Слънчеви очила
  • Бански и хавлия – ако решите да плувате в езерото

Долмен Плочата и Мраморното езеро са перфектната комбинация, ако търсите различна идея за еднодневна разходка в България. И двете места не са от най-популярните в страната, но определено си заслужава да им дадете шанс.

Автор

Напиши коментар