В сърцето на шикозния и луксозен квартал Гангнам в Сеул се намира един от най-древните будистки храмове Bongeunsa. Гангнам буквално означава „на юг от реката“. Интересното е, че до началото на 80-те години това е един от най-слабо развитите квартали в столицата. Бурното ми развитие през последните 30 години обаче му спечелиха славата на едно от най-богатите, динамични и влиятелни места. Така най-общо казано до 60-те години на 20 век храмът е бил заобиколен от селски ферми и градини. В момента архитектурата се отличава с високи лъскави сгради и широки булеварди, но не липсват и малки тесни улички с ниско строителство.

Beautiful building in Gangnam

Булевард в Гангнам

Улица в района Гангнам

Малка уличка в Гангнам

Bongeunsa Temple

Посрещнат съм на входа от възрастен кореец, който учудващо остана изумен след като му казах, че идвам от малката и далечна страна България. Както на много други места по света и тук си водят статистика за посетителите в храмовия комплекс. Аз пък оставам изненадан от факта, че входът е безплатен.

Bongeunsa Temple е будистки храм, датиращ от 794 г. Разположен е на юг от река Хан и първоначално е бил известен като Gyeonseongsa. Преименуван е със сегашното си име през 1498 г., когато кралица Jeonghyeon ремонтира храма. През годините храмът е служил и като предпазен щит за запазването на будизма в Корея. Както знаем династията Чосон е насърчавала нео-конфуцианството като държавна идеология, като по този начин будизмът е бил отритван.

Jinyeomun Gate
Jinyeomun Gate – първата и основна порта на храма
Beopwangru
Beopwangru (The Dharma Hall) – Павилионът на Дхарма

Каменни фигури

Small gate in Bongeunsa Temple

В следващата сграда – Bell Pavilion – има четири музикални инструмента – Dharma Drum, Wooden Fish, Cloud-Shaped Gong и Dharma Bell. Тези инструменти звучат вечер преди церемониите с намерението да спасят всички същества.

  • Звукът на барабана спасява всички животински същества на земята;
  • Гонгът е за съществата във въздуха;
  • Дървената риба е за всички същества под водата;
  • Звукът на камбаната спасява всички същества в ада под земята и небето.
Jongru Bell Pavilion
Jongru (Bell Pavilion)

Символът на храма е каменната 23-метрова статуя на Майтрея, бъдещия Буда. Това е една от най-високите каменни статуи в страната.

The Great Statue of Maitreya Buddha
Великата статуя на Майтрея

Храмовият комплекс е спокойно място, където хората могат да избягат от шума и суетата на градския живот. Традиционният стил на сградите, красивите статуи и тесните пешеходни пътечки ще ви пренесат далеч от „бетонната джунгла“. Все пак трябва да се каже, че храмът не е от „задължителните“ места за посещение в Сеул. Но ако се озовете в този район и имате свободно време, то аз препоръчвам да му отделите внимание.

Как да стигнем

  • Samseong Station, Subway Line № 2, Exit #6
  • Cheongdam Station, Subway Line № 7, Exit #2
  • Bongeunsa Station, Subway Line № 9, Exit #1

Входна такса

  • Безплатна

Прочетете още: Нощни щрихи в Сеул – мостът Банпо и статуите на площад Гуангуамун

Автор

Напиши коментар