Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

В сърцето на шикозния и луксозен квартал Гангнам в Сеул се намира един от най-древните будистки храмове Бонгеунса (Bongeunsa Temple). Гангнам буквално означава „на юг от реката“. Интересното е, че до началото на 80-те години това е един от най-слабо развитите квартали в столицата. Бурното му развитие през последните 30 години обаче му спечелиха славата на едно от най-богатите, динамични и влиятелни места. Така най-общо казано до 60-те години на 20 век храмът е бил заобиколен от селски ферми и градини. В момента архитектурата в района се отличава с високи лъскави сгради и широки булеварди, но не липсват и малки тесни улички с ниско строителство. Храмът Бонгеунса е една от най-големите забележителности в Сеул и непременно трябва да го посетите, ако пътувате до южнокорейската столица.

Кварталът Гангнам в Сеул
Кварталът Гангнам в Сеул
Кварталът Гангнам в Сеул
Гангнам, Сеул
Улица в района Гангнам
Гангнам, Сеул
Малка уличка в Гангнам
Малка уличка в Гангнам

Храмът Бонгеунса в Сеул

Бях посрещнат на входа от възрастен кореец, който учудващо остана изумен след като му казах, че идвам от малката и далечна страна България. Както на много други места по света и тук си водят статистика за посетителите в храмовия комплекс. Аз пък оставам изненадан от факта, че входът е безплатен.

Храмът Бонгеунса е будистки храм в Сеул, датиращ от 794 г. Разположен е на юг от река Хан и първоначално е бил известен като Гьонсеонгса (Gyeonseongsa). Преименуван е със сегашното си име през 1498 г., когато кралица Джонхьон (Jeonghyeon) ремонтира храма. През годините той е служил и като предпазен щит за запазването на будизма в Корея. Както знаем династията Чосон е насърчавала нео-конфуцианството като държавна идеология, като по този начин будизмът е бил отритван.

Храмът Бонгеунса в Сеул - портата Чиньомун
Портата Чиньомун (Jinyeomun Gate) – първата и основна порта на храма Бонгеунса
Павилионът на Дхарма в храма Бонгеунса в Сеул
Павилионът на Дхарма – Beopwangru (The Dharma Hall)
Каменни фигури на територията на храма Бонгеунса
Каменни фигури на територията на храма Бонгеунса
Храмът Бонгеунса в Сеул
Храмът Бонгеунса в Сеул

В следващата сграда – Bell Pavilion – има четири музикални инструмента – Dharma Drum, Wooden Fish, Cloud-Shaped Gong и Dharma Bell. Тези инструменти звучат вечер преди церемониите с намерението да спасят всички същества.

  • Звукът на барабана спасява всички животински същества на земята;
  • Гонгът е за съществата във въздуха;
  • Дървената риба е за всички същества под водата;
  • Звукът на камбаната спасява всички същества в ада под земята и небето.
Храмът Бонгеунса в Сеул
Jongru (Bell Pavilion)

Символът на храма е каменната 23-метрова статуя на Майтрея, бъдещия Буда. Това е една от най-високите каменни статуи в страната.

Великата статуя на Майтрея
Великата статуя на Майтрея

Храмът Бонгеунса в Сеул е спокойно място, където хората могат да избягат от шума и суетата на градския живот. Традиционният стил на сградите, красивите статуи и тесните пешеходни пътечки ще ви принесат далеч от „бетонната джунгла“.

Как да стигнем до храма Бонгеунса?

Най-лесният, бърз и удобен начин да стигнете до храма Бонгеунса е с метро.

  • Samseong Station, Subway Line № 2, Exit #6
  • Cheongdam Station, Subway Line № 7, Exit #2
  • Bongeunsa Station, Subway Line № 9, Exit #1

Входна такса

  • Безплатна
Автор

Напиши коментар