Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Следващата спирка от моето японско приключение беше Нико. За да стигна дотам, за пръв път в живота си, трябваше да пътувам със световноизвестните високоскоростни влакове „Шинкансен“. Когато си чужденец и искаш да пътуваш из страната, най-удобният и бърз начин за многократно пътуване е с т.нар. карти JR Pass. Този тип карти се продават само и единствено на чужденци, и се поръчват предварително, като ги доставят до адрес. Japan Railways е обединение от множество компании, опериращи в различни региони на Япония. Продължителността на картите може да бъде 7, 14 и 21 дни. Самият ваучер трябва да бъде обменен срещу хартиен JR Pass на някоя от големите ЖП гари или летища. Всеки индивидуално уточнява от коя дата ще започне да използва картата. Притежателите на JR Pass карти трябва само да ги покажат на служителите на гишетата и да преминат към пероните. В Япония, също така, има специални влакове, които са само за жени. Те са розови и се пускат, когато има голямо стълпотворение, с цел да се предпазят жените от неволни опипвания от мъжете.

Шинкансен в Япония
Шинкансен

Как да стигнем от Токио до Нико?

Най-удобният и евтин начин да стигнете от Токио до Нико е с влак. Има няколко различни компании, с които можете да пътувате – Japan Rail (JR) или Tobu. Пътуването отнема около два часа, като влакове има поне веднъж на час.

  • JR Tobu line

Линията JR Tobu е доминираща по маршрута Токио – Нико. Можете да хванете директен влак (Tobu Skytree Line) от Asakusa Station до Tobu Nikko Station за 110 минути. Другият вариант е да се качите на влака (Direct Express Trains to JR Line) от Шинджуку или Икебукуро, като тогава пътуването ще ви отнеме 120 минути.

  • JR Tohoku Shinkansen

Ако сте притежател на JR Pass и сте активирали вашата карта, то най-добрият начин е да пътувате с JR Tohoku Shinkansenеn от гара Токио (Tokyo Station) или Уено (Ueno Station) до гара Уцономия (Utsunomiya Station), като след това ще трябва да се качите на JR Nikko Line до гарата в Нико (Nikko Station).

Какво да видим в Нико, Япония?

Нико е малък град, разположен на входа на национален парк Нико. Паркът предлага живописни планински пейзажи, езера, водопади, горещи извори, диви маймуни и много пътеки за разходка. Самото място е едно от най-старите религиозни и поклонически места в Япония. Бил е център за поклонение на последователите на Шинтоизъм и Будизъм. В Нико светилищата и храмовете са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нико е идеалният вариант да избягате от градската суматоха и бетонната джунгла в Токио.

Свещен комплекс Тошогу, Нико

Свещен комплекс Тошогу в Нико е посветен на една от най-важните фигури в японската история, Токугава Иеясу, основател и пръв шогун на Шогуната Токугава, управлявал Япония в продължение на повече 250 години до 1868 г. Неговото царуване бележи началото на един от най-проспериращите и мирни периоди на страната. Първоначално е бил мавзолей на Токугава Иеясу (Tokugawa Ieyasu), а впоследствие разширен и превърнат в грандиозен комплекс.

Пазителите на портата Яшамон
Пазителите на портата Яшамон в Taiyuin Temple в Нико
Мавзолеят на Токугава Иеясу в Нико
Мавзолеят на Токугава Иеясу в Нико
Стената на портата Йомеймон
Стената на портата Йомеймон

Интересна история имат слоновете на следващата снимка. Това са т.нар. въображаеми слонове (Sozonozo Elephants). Художникът, който ги е нарисувал никога преди това не е виждал истински слонове и ги е пресъздал така, както си е представял, че изглеждат.

Въображаемите слонове в комплекс Тошогу
Въображаемите слонове в комплекс Тошогу

Тошогу е абсолютно задължително място за посещение, когато сте в Япония. Целият комплекст впечатлява с разкошна архитектура и дизайн. Сградите са декорирани с ярки цветове и сложни дърворезби, гарнирани с блестяща позлата.

Свещен комплекс Тошогу, Нико, Япония
Свещен комплекс Тошогу, Нико, Япония
Свещен комплекс Тошогу, Нико, Япония
Свещен комплекс Тошогу, Нико, Япония
Главната сграда на светилището Тошогу в Нико
Главната сграда на светилището Тошогу в Нико
Гробницата на Токугава Иеясу в комплекса Тошогу
Гробницата на Токугава Иеясу в комплекса Тошогу

Мостът Shinkyo

Мостът е една от основните забележителности в Нико. Той е в листата на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Смятан е за един от най-красивите мостове в цяла Япония заради неговата семпла елегантност контрастираща с живописното ждрело на реката, зелените хълмове и бързата вода. По време на феодалните времена по моста е можел да преминава само императорът. Дължината на моста е 28 метра, широк е 7.4 метра и е разположен на височина 10.6 метра над реката.

Каменните фигури на Бодхисатва Джизо

В Япония Джизо е едно от най-обичаните божества. Според фолклора той е известен като пазител и закрилник на децата, и по-специално на тези, които са починали преди родителите си. В японската митология душите на децата, които умират преди родителите им не са в състояние да преминат митичната река Сандзу (Sanzu) по пътя им към задгробния живот, защото не са имали възможност да натрупат достатъчно добри дела и заради страданието на родители им. Неслучайно всяка статуя е с червена шапчица и лигавник. Така Джизо крие децата в дрехите си, за да ги предпази от демони в подземния свят.

Каменните фигури на Бодхисатва Джизо в Нико, Япония
Каменните фигури на Бодхисатва Джизо

Това беше и финалът на пътуването до Нико. Повечето туристи идват от Токио за един ден, съсредоточавайки се върху историческите обекти, но ако имате допълнително време могаже да разгледате красивите водопади, езера и растителност в района. За съжаление, времето през целия ден беше много лошо и валя непрестанно, което ми попречи да се насладя на всичко така, както бих искал. Така и не успях да посетя водопада Кегон, който има славата на един от трите най-красиви водопади в цяла Япония.

Автор

Напиши коментар