Last Updated on 16.08.2023 by Илиян

Дълбоко в сърцето на Турция съществува невероятно красива и магическа област. Кападокия или в превод „Земята на красивите коне“. Кападокия – земя на приказни комини, причудливи скални образувания и необичайни релефни форми. Трудно е да се повярва, че съществува такова място, докато не го видите със собствени очи. Успях ли да ви заинтригувам? Чудесно! Ако вече планирате да посетите този регион продължете с четенето, за да разберете кои са най-популярните забележителности в Кападокия, които си струва да посетим за 2 дни.

Как да стигнем до Кападокия?

Най-лесният и удобен начин да посетите областта Кападокия е с полет до Кайсери или Невшехир. Ако пътувате от България първо трябва да стигнете до Истанбул, след което с вътрешен полет до някой от двата града. Компанията Pegasus Airlines предлага по-ниски цени на самолетни билети, но полети се извършват само от летище Сабиха Гьокчен (Sabiha Gökçen) до Кейсери. Ако искате да кацнете в Невшехир може да използвате компанията AnadoluJet. Полетът до Невшехир е с продължителност 1 час и 25 минути, като отново се лети от летище Сабиха Гьокчен. От летищата има редовни бусчета до различните градчета в областта, които ще ви откарат директно да вашия хотел. Друг вариант да стигнете до Кападокия е с нощен автобус. Всяка вечер има превози от Истанбул, но пътуването е с продължителност около 11-12 часа. Друг вариант да стигнете дотам е с организирана екскурзия от България, но аз лично препоръчвам да си организирате самостоятелно пътуване, за да имате свободата да правите каквото поискате и да посетите всички забележителности в Кападокия, които желаете.

Забележителности в Кападокия
Приказните комини в Кападокия

Атракции и забележителности в Кападокия

Програмата и посещението на някои от най-известните забележителности в Кападокия до голяма степен зависят от периода на пътуване и времето, с което разполагате. Моят престой беше ограничен до една-единствена нощувка, но имах възможност да направя това, заради което бях отишъл – да летя с балон с горещ въздух. В случай, че разполагате с повече време може да посетите и други места в региона, както и да яздите кон или да карате ATV.

Гьореме

Има няколко села, където може да отседнете в областта. Ние избрахме това да бъде Гьореме, защото е с най-централно място с разнообразни възможности за настаняване. Тук може да откриете от бюджетни до луксозни хотели, като много от тях са т. нар. пещерни хотели. В продължение на стотици години хората са използвали меката вулканична скала в региона, за да издълбават къщи, църкви, дори подземни градове. Някои хора все още живеят в такива жилища, въпреки че повечето са преструктурирани на хотели. В централната част на селото има много магазини, заведения и ресторанти, където може да опитате традиционна местна кухня.

Гьореме отвисоко
Гьореме отвисоко

Полет с балон с горещ въздух

Поради прекрасния пейзаж на региона едно от най-популярните неща, които можете да правите тук, е да летите с балон с горещ въздух. Хиляди туристи посещават това живописно място всяка година, за да се насладят на спиращото дъха преживяване. Всяка сутрин преди изгрев слънце много балони излитат, а гледката отвисоко към долината е изумителна и ефектна. Така докато градът още спи стотици балони прелитат над древната област, смайваща със своите невероятни и разнообразни скали, каньони и долини. В известна степен областта Кападокия много наподобява на пустинята Татакоа в Колумбия.

Полет над Кападокия
Полет над Кападокия
Полет над Кападокия
Полет над Кападокия
Полет над Кападокия
Полет над Кападокия

Музей на открито Гьореме

След летенето с балон това е втората най-популярна атракция в областта. Разположен е само на 15-20 минути пеша от центъра на село Гьореме. Представлява комплекс, съставен от множество манастири, издълбани в скалите и датиращи от преди 1000 години. Тук ще видите древни красиви фрески, чиито цветове са запазени и до ден-днешен. Музеят на открито в Гьореме е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1984 г. и е един от първите два обекта на ЮНЕСКО в Турция.

Музей на открито Гьореме
Музей на открито Гьореме
Музей на открито Гьореме
Музей на открито Гьореме
Забележителности в Кападокия
Музей на открито Гьореме

Цени на полет с балон с горещ въздух в Кападокия

Полетът с балон с горещ въздух обикновено струва между 120 и 160€, включвайки транспорт от и до хотела, закуска с кафе или чай, чаша шампанско след полета и сертификат за полет с балон. Има много туроператори, които предлагат услугата с предварителна резервация, но ние на място се договорихме със собственика на хотела ни за цената и полет за след 24 часа. Продължителността на полета е малко повече от един час.

Най-добро време за посещение на Кападокия

Кападокия може да бъде посетена по всяко време от годината. Разбира се всеки сезон носи своето очарование, дори през зимата, когато снегът е покрил красивите скали. Най-добрите месеци за посещение обаче са април, май и септември, октомври. Летните месеци също са подходящи, но тогава има повече туристи и е възможно цените на предлаганите услуги да се по-високи. Ние бяхме в началото на август и беше много горещо и сухо, така че ако планувате посещение по това време не забравяйте своя слънцезащитен крем.

Автор

Напиши коментар