Кападокия – една сбъдната мечта

Дълбоко в сърцето на Турция съществува невероятно красива и магическа област. Кападокия или в превод „Земята на красивите коне“. Кападокия – земя на приказни комини, причудливи скални образувания и необичайни релефни форми. Трудно е да се повярва, че съществува такова място, докато не го видите със собствени очи. Така направих и аз точно преди 3 години, когато посетих тази приказна област.

Horses Cappadocia

Fairy Chimneys Fairy Chimneys

Rock Formation Cappadocia-1

Гьореме

Има няколко села, където може да отседнете в областта. Ние избрахме това да бъде Гьореме, защото е с най-централно място с разнообразни възможности за настаняване. Тук може да откриете от бюджетни до луксозни хотели, като много от тях са т. нар. пещерни хотели. В продължение на стотици години хората са използвали меката вулканична скала в региона, за да издълбават къщи, църкви, дори подземни градове. Някои хора все още живеят в такива жилища, въпреки че повечето са преструктурирани на хотели. В централната част на селото има много магазини, заведения и ресторанти, където може да опитате традиционна местна кухня.

Гьореме отвисоко

Полет с балон с горещ въздух

Поради прекрасния пейзаж на региона едно от най-популярните неща, които можете да правите тук, е да летите с балон с горещ въздух. Хиляди туристи посещават това живописно място всяка година, за да се насладят на спиращото дъха преживяване. Всяка сутрин преди изгрев слънце много балони излитат, а гледката отвисоко към долината е изумителна и ефектна. Така докато градът още спи стотици балони прелитат над древната област, смайваща със своите невероятни и разнообразни скали, каньони и долини.

Полет над Кападокия Полет над Кападокия Полет над Кападокия

Полетът с балон с горещ въздух обикновено струва между 120 и 160€, включвайки транспорт от и до хотела, закуска с кафе или чай, чаша шампанско след полета и сертификат за полет с балон. Има много туроператори, които предлагат услугата с предварителна резервация, но ние на място се договорихме със собственика на хотела ни за цената и полет за след 24 часа. Продължителността на полета е малко повече от един час.

Полет над Кападокия Полет над Кападокия

Музей на открито Гьореме

След летенето с балон това е втората най-популярна атракция в областта. Разположен е само на 15-20 минути пеша от центъра на село Гьореме. Представлява комплекс, съставен от множество манастири, издълбани в скалите и датиращи от преди 1000 години. Тук ще видите древни красиви фрески, чиито цветове са запазени и до ден-днешен. Музеят на открито в Гьореме е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1984 г. и е един от първите два обекта на ЮНЕСКО в Турция.

Rock Formation Cappadocia Rock Formation Cappadocia Rock Formation Cappadocia

Goreme Open Air Museum Goreme Open Air Museum Goreme Open Air Museum Goreme Open Air Museum Goreme Open Air Museum Goreme Open Air Museum

Как да стигнете до Кападокия

Най-лесният и удобен начин да стигнете до Кападокия е с полет до Кайсери или Невшехир. Компанията Pegasus Airlines предлага по-ниски цени на самолетни билети от летище Сабиха Гьокчен (Sabiha Gökçen) в Истанбул, но само до Кейсери. Ако искате да кацнете в Невшехир може да използвате компанията AnadoluJet. Полетът до Невшехир е с продължителност 1 час и 25 минути от летище Сабиха Гьокчен. От летищата има редовни бусчета до различните градчета в областта, които ще ви откарат директно да вашия хотел. 

Друг вариант да стигнете до Кападокия е с нощен автобус. Всяка вечер има превози от Истанбул, но пътуването е с продължително около 11-12 часа.

Най-добро време за посещение на Кападокия

Кападокия може да бъде посетена по всяко време от годината. Разбира се всеки сезон носи своето очарование, дори през зимата, когато снегът е покрил красивите скали. Най-добрите месеци за посещение обаче са април, май и септември, октомври. Летните месеци също са подходящи, но тогава има повече туристи и е възможно цените на предлаганите услуги да се по-високи. Ние бяхме в началото на август и беше много горещо и сухо, така че ако планувате посещение по това време не забравяйте своя слънцезащитен крем.


Прочетете още: Да разгледаш Атина за 24 часа… Да, възможно е!

Автор

Напиши коментар