Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

След два дни престой в Киото реших да се разходя до Нара. Пътуването в рамките на един ден е абсолютно достатъчно, ако искате да видите главните забележителности и атракции. Някога Нара е била столица на Япония в периода от 710 до 784 година и като такава е дом на много храмове и светилища, както и на световноизвестния парк със сърничките, което прави градът предпочитана дестинация за хора от всички възрасти.

Как да стигнем от Киото до Нара?

Нара се намира на 35 км. от Киото и е лесно достъпна за еднодневно пътуване. Градът е свързан чрез богата транспортна мрежа, включвайки влакове, автобуси и автомобили. Най-удобният начин е да пътувате с влак. Има две линии, които свързват двата града:

  • JR Nara Line

Тези влакове заминават от JR Kyoto Station и пристигат на JR Nara Station. Пътуването отнема около 50 минути, ако се качите на експрес (kaisoku). Ако хванете местната линия (futsu), пътуването ще ви отнеме около 70 минути. Притежателите на JR Rail Pass пътуват безплатно, а за тези, които нямат, билетът ще им струва ¥ 710.

  • Kintetsu Kyoto Line

Тази линия е подходяща, ако не сте притежател на JR Rail Pass. Гарата Kintetsu Nara е с по-централно разположение и с по-удобен достъп до основните забележителности. По-бързият начин да стигнете от Киото до Нара е с Kintetsu-Limited Express за 35 минути. Този влак тръгва два пъти на час и ще ви струва около ¥ 1280. Има и местен влак, който ще ви струва ¥ 720, но продължителността на пътуване е 50 минути.

Нара – забележителности и атракции

Градът е пълен с исторически съкровища, включително някои от най-старите и най-големи храмове в цялата страна. Първото нещо, което ме впечатли в Нара бе спокойствието, което цареше. Нямаше ги тълпите с хора, които виждах всяка сутрин в Токио.

Парк Нара

Първата ми цел бе известният парк на сърничките в Нара. Нара парк е голям парк в центъра на града. Основан е през 1880 година и е една от основните забележителности. Той е дом на стотици свободно разхождащи се сърнички и елени. В Шинтоизма са смятани за пратеници на боговете като близо 1200 еленчета са се превърнали в символ на града и дори са определени като природно богатство. Присъствието им е доста забавно, защото постоянно идват към теб с надеждата, че ще получат от оризовите питки, които продават за храна.

Паркът на сърничките в Нара
Паркът на сърничките в Нара
Паркът на сърничките в Нара
Сърничка в парка

Капак за канализационна шахта в Нара

Храм Тодайджи

След разходката в парка се насочих към храма Тодайджи, която е най-голямата дървена сграда в света и един от най-значимите храмове в Япония.

Портата Нандаймон на храма Тодайджи
Портата Нандаймон на храма Тодайджи

Портата Нандаймон (Великата южна порта) е главният вход на храма Тодайджи. Тази дървена порта се  характеризира с две статуи пазители, наречени Нио защитници (Niō Guardians). Статуите са построени през 1203 година и са високи 8.5 метра. В японската митология Нио защитниците обикновено са двама, които стоят на стража пред портата на японските будистки храмове. Agyō е с отворена уста и стои отдясно на храма, а Ungyō е със затворена уста и стои отляво. Портата и Нио статуите са вписани като национални богатства.

Залата на Големия Буда в Тодайджи, Нара
Залата на Големия Буда в Тодайджи, Нара

Храмът Тодайджи е построен е през 752 година и е известен още като „Великия храм на изтока“. В самия храм се намира и най-голямата статуя на Буда в страната. На 15 метра височина седящия Буда представлява Вайрочана, ограден от две Бодхисатви.

Големият буда Вайрочана в Тодайджи
Големият буда Вайрочана в Тодайджи

След Залата на Големия Буда се насочих към храма Нигацудо (Nigatsu-dō), която е една от най-важните структури в комплекса Тодайджи. Оттам се открива чудесна гледка към Нара.

Живописна уличка водеща към храма Нигацудо
Живописна уличка водеща към храма Нигацудо
Гледка от храма Нигацудо в Нара
Гледка от храма Нигацудо в Нара

Храм Кофукуджи

Пагодата на Кофукуджи в Нара
Пагодата на Кофукуджи в Нара

Тази пагода е втората по височина в Япония със своите 50.1 метра и е част от храма Кофукуджи (Kōfuku-ji). Построена е през 730 година, но е реконструирана през 1426 г. Кофукуджи е построен през 710 година като семеен храм на най-мощния клан по време на периодите Нара и Хеян – Фудживара. По време на разцвета на клана се е състоял от над 150 сгради.

Източната златна зала на храма Кофукуджи
Източната златна зала на храма Кофукуджи

В самите храмове и исторически забележителност може да видите много дечица, които още от малка възраст биват водени по тези места, за да попиват от великата история на тази страна. По-големите пък често са водени от своите учители, които им преподават английски. Така например бях спрян от учител по английски, който ме помоли да отговоря на част от въпросите на деца, които изучават езика на Шекспир. Той ми обясни, че чрез този метод на обучение децата много по-лесно се научават на произношението на думите, защото имат възможност да се упражняват да говорят с туристи.

С ученици в храмов комплекс Тодайджи
С ученици в храмов комплекс Тодайджи

Деца в храма Тодайджи в Нара

Историческите паметници в Нара са важна част от еволюцията на японската архитектура и изкуство. Неслучайно те са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Бонус: Възпоменателен музей Окумура

Музеят се управлява от строителна компания Окумура. Повече прилича на изложба, отколкото на музей. Експонатите са свързани с историята на компанията и технологията при строителството за устойчивост на земетресения. Посещението е абсолютно безплатно, като освен това ще получите и чаша кафе или чай.
Един от акцентите там е симулаторът на земетресения. Можете да седнете на люлеещ се стол и да усетите трите най-силни земетресения в Япония.

Симулатор на земетресения в Нара
Симулатор на земетресения
Автор

2 Коментара

  1. Много увлекателно и информативно са написани пътеписите! Не съм била все още в Япония, но Нара ще бъде и сред моите спирки там. А за повече информация какво да посетя ще чета тук 🙂

    • Благодаря за хубавите думи, Мирослава. Надавям се един ден да имате възможност да се докоснете до японската култура.

Напиши коментар