Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Чаровният Мелник е известен като най-малкия град в България. Той е толкова малък, че буквално всичко е разположено около една централна улица, като в града няма банка, аптека, супермаркет, училище, железопътна гара и т.н. Градът е разположен в живописна местност, обграден от интересни геоложки формации. Въпреки малката си площ има редица забележителности в Мелник, които можете да посетите за един уикенд.

Къде се намира Мелник?

Мелник е един от градовете, които винаги съм искал да посетя, но поради своята отдалеченост оставаше на заден план. Градът се намира в Югозападна България в близост до международен път E79. Разположен е китно в полите на Пирин планина на 437 метра надморска височина. Разстоянието от Пловдив до Мелник е около 335 км., от София – около 180 км., а от Варна приблизително 625 км. По-близките големи градове са Сандански и Петрич, съответно на разстояние 22 и 28 км. Най-лесният и удобен начин да стигнете до Мелник е с автомобил, но можете да го направите и с автобус.


Крепост Овеч – разходка до вековната забележителност в Провадия


Забележителности в Мелник

Мелник е един от най-посещаваните градове в България, обявен като архитектурно-исторически резерват и град – музей. Освен с впечатляващата си архитектура, известните чудновати мелнишки пирамиди и Роженския манастир, Мелник е популярен и с първокласното производство на вино.

Започвам разходката с една от най-интересните забележителности в Мелник – хълмът Свети Никола. До върха на хълма можете да стигнете като поемете пътеката, която е разположена срещу музея на виното. Има стара, избеляла от времето табела, която ще ви насочи за посоката. Преди това можете да свиете леко вдясно, където точно пред църквата, има изоставена сграда, от чийто втори етаж се открива прекрасна гледка към част от Мелник и скалите на заден фон.

Гледка към част от Мелник
Гледка към част от Мелник

Връщате се обратно и продължавате по калдъръмената пътека, като неусетно ще навлезете в горичката. След около 10 минути пътят се разклонява на две, но има стара указателна табела, която ще ви насочи – наляво към манастирите Света Богородица Спилеотиса – Света зона и Свети Харалампий, и надясно към църквата Свети Никола и крепост Деспот Слав.

Митрополитска църква Свети Никола

Митрополитската църква Свети Никола беше първата забележителност, която посетих в Мелник. Това е най-старата и най-голяма частично запазена църква в най-малкия град в България. Разположена е на хълма Свети Никола, в централната му част, южно от града. Предполага се, че е построена в началото на ХIII в. като митрополитска църква от севаст Владимир върху тракийско светилище и базилика V век. Представлява трикорабна, триапсидна базилика, с почти квадратен наос.

Църква Свети Никола в Мелник
Митрополитска църква Свети Никола

За съжаление в момента тя е почти разрушена, като е запазена само източната стена и няколко елементи от интериора. Стенописите в църквата са били с много висока художествена стойност, като част от тях се съхраняват в националния археологически музей в София.

Църква Свети Никола в Мелник
Част от главната абсида на църката

Въпреки че е обявена за паметник на културата с национално значение, видимо си личи, че не се полагат абсолютно никакви грижи за това, което е останало. Цялата зона беше обрасла с трева и храсти, а грозно впечатление правеха хвърлените боклуци навсякъде по протежението на пътеката.

Крепост Деспот Слав (Мелнишка крепост)

Крепост Деспот Слав се намира само няколко минутки от църквата Свети Никола. Според историческите сведения е построена през XI век, но през XIII в. е преустроена по време на управлението на деспот Алексий Слав. Крепостта е най-старото и масивно военно съоръжение в Мелник, като стените ѝ са с дебелина 2-3 м., а на височина достигат до 8-10 м. Археологическите находки, заедно с историческите събития, показват четири периода на градеж – ранновизантийски, два средновековни и четвърти, свързан с Деспот Алексий Слав.

Крепост Деспот Слав в Мелник
Крепост Деспот Слав
Останки от крепостта Деспот Слав
Останки от крепостта Деспот Слав

Близо до крепостта има няколко различни по големина и форма водохранилища, които можете да видите.

Водохранилище
Водохранилище до крепостта Деспот Слав
Водохранилище
Водохранилище
Водохранилище
Водохранилище

За съжаление от крепостта не е останало много, а също като при църквата Свети Никола, отдавна не се полагат никакви грижи за запазването и реставрирането ѝ.

Манастир Света Богородица Спилеотиса Света зона

Манастирът Света Богородица Спилеотиса е изграден между 1209-1211 година по заповед на деспот Алексий Слав на мястото на монашески скит пещера. Разположен е върху малка тераса в източната част на хълма Свети Никола. Първоначалната застроена площ на манастира е била около 1650 кв. м., но през вековете вследствие на земетресения по-голямата част от него е унищожена.

Манастир Света Богородица Спилеотиса Света зона в Мелник
Манастир Света Богородица Спилеотиса Света зона
Гледка към Мелник
Гледка към Кордопуловата къща и разрушения храм Св. великомъченица Варвара

Екопътека Мелник – Роженски манастир

Маршрутът от Мелник до Роженския манастир е един от най-предпочитаните от гостите на града. Екопътеката започва от самия град, а отбивката се намира веднага след музея на виното. Преходът изобщо не е труден, напротив, бих казал, че е лесен. Първоначално се минава по черен път, който в последствие преминава в пресъхнало корито на река. Тук-таме има указателни табели или маркировка по дърветата. През втората част на маршрута пътеката продължава нагоре, която води до билото. Оттам тя се разклонява на две – ако тръгнете надясно пред очите ви ще се открият спиращи дъха гледки към мелнишките пирамиди.

Мелнишки пирамиди
Мелнишки пирамиди
Мелнишки пирамиди
Мелнишки пирамиди

Мястото е идеално за кратка почивка и фотопауза. След това ще трябва да поемете в другата посока, която води към Роженския манастир. За пръв път името на манастира се споменава през XIII век, но липсва точна дата за основаването му. По време на османското нашествие е бил опожарен, но през XVI в. е отново възстановен. В наши дни Роженският манастир е много добре поддържан и е отворен за посетители целогодишно.

Роженски манастир
Вътрешният двор на Роженския манастир
Роженски манастир
Роженски манастир

Само на 300 метра от портите на манастира се намира църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, в чийто двор е погребан Яне Сандански.

Екопътеката Мелник – Роженски манастир се изминава за около 1 час и 15 минути в посока. Навръщане можете да се върнете по асфалтовия път от с. Рожен до Мелник, който е с около 20 минути повече. Ако сте гладни препоръчвам да се насладите на вкусните гозби във „Винарна бай Боре“, която се намира в самото начало на с. Рожен. 

Съвет: вземете си вода, защото по пътя никъде няма чешмички. Единството място, откъдето можете да пиете вода, е дворът на Роженския манастир.

Кордопулова къща

Една от най-големите забележителности в Мелник е Кордопуловата къща. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров и е обявена за паметник на културата от национално значение. Принадлежала е на богатия мелнишки род Кордопулов. Построена е на три нива през далечната 1754 година. Тя съчетава в себе си богата архитектура със стопанско предназначение за производство, съхранение и търговия на вино. 

Първото ниво на къща представлява приземие, в което има вкопана изба, където се е приготвяло виното. Там е отлежавало в ръчно издълбани около 200 м. тунели, копани в продължение на 12 години. Тунелите представляват естествен хладилник с целогодишна температура между 7-9 градуса. Капацитетът на избата е между 250 и 300 тона вино, като е имало е бъчви с големина между 30-50 тона, но с течение на годините са се разпаднали. В момента най-голямата бъчва е 12.5 тона.

Бъчви за вино в Кордопуловата къща
Бъчви за вино

Вторият етаж е мястото, където се живеели хора, докато на третия са се водили сделки с гостите.

Една от най-красивите стаи е гостната, която е характерна с два реда по 12 прозореца. Горният ред представляват смесица от венециански и ориенталски стил, докато долните са характерни за българския възрожденски период.

Гостната в Кордопуловата къща в Мелник
Гостната в Кордопуловата къща

Друга интересна стая е спалнята, където камината е във вид на минаре, върху което има православен кръст. Това се обяснява с факта, че по това време в този регион за живеели различни етноси, които са съжителствали в хармония и разбирателство.

Спалнята в Кордопуловата къща в Мелник
Спалнята в Кордопуловата къща

Работно време:

  • Зимно: понеделник (10:30 – 16:30 ч.); вторник – неделя (09:30 – 16:30 ч.)
  • Лятно: понеделник (10:30 – 18:30 ч.); вторник – неделя (09:30 – 18:30 ч.)

Входна такса: 3.50 лева

Болярската къща

Болярската къща е една от най-старите запазени средновековни жилищни сгради на Балканите, макар от нея да са останали само руини. Разположена е на стратегическо място в Мелник. С уникалната си архитектура тя е обявена за архитектурно-исторически паметник с национално значение.

Музей на виното в Мелник

Както вече споменах, Мелник е известен с производството на вино и с уникалната широка мелнишка лоза, за който сорт казват, че е бил любимият на Уинстън Чърчил. Неслучайно през 2013 година по идея на група родолюбиви мелничани е създаден музей на виното. В него се съхраняват местни експонати от бита, включително съоръжения за производство на вино. Посещението включва и пакет с дегустация на няколко вида вина, придружени с хапки филийки хляб.

Музей на виното в Мелник
Музей на виното

Мелнишко вино

Регионът около долината на река Струма е изключително популярен по отношение на винен туризъм. Не можете да отидете в Мелник и да не опитате традиционно местно вино. Един от най-известните сортове е Широка мелнишка лоза. Нарича се така заради големите си листа. Друг традиционен сорт е Ранна мелнишка лоза, познат още като Мелник 55. Получен е от кръстоската между Широка мелнишка лоза и френския сорт Валдиге.

Хотели и къщи за гости в Мелник

Мелник не разполага с голям избор от места за настаняване, затова е хубаво предварително да направите резервация, особено през уикендите. Ние нощувахме в хотел Славова крепост и останахме изкючително удовлетворени от престоя ни там. Хотелът разполага с частен паркинг, което е от голямо значение, особено в малък град като Мелник. Можете също така да резервирате стая в различни старинни къщи за гости, но имайте предвид, че на повечето места не приемат разплащания с кредитни и дебитни карти.

Забележителности около Мелник

Ако разполагате с повече време, можете да посетите някои от най-известните забележителности около Мелник, като местността Рупите или Самуиловата крепост. Особено впечатляваща е статуята на цар Самуил в национален парк-музей „Самуилова крепост“. Зад паметника има музей с различни експонати, снимки и информация. Входът за комплекса струва 2.00 лева за възрастни.

Паметникът на цар Самуил
Паметникът на цар Самуил
Автор

Напиши коментар