Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Посещението на екопътека Чилингира в Родопите беше първата ми разходка извън града за тази година. Идеята да отидем там се роди изключително спонтанно, след като търсихме различни варианти за кратко пътуване от Пловдив, като целта ни беше лек и ненатоварващ преход. Оказа се, че нито един от компанията не беше ходил там и така решихме да ѝ дадем шанс. Най-странното беше, че аз, като пловдивчанин, изобщо не бях чувал за нейното съществуване и нямах никаква представа откога е обособена като екопътека, но предполагам отскоро. 

Къде се намира екопътека Чилингира?

Екопътека Чилингира се намира само на метри от хотелски комплекс Чилингира. Той е разположен в Родопите над язовир Въча в живописен район. Дотам разстоянието е около 50 км. от Пловдив, около 170 км. от София и на 80 км. от Смолян. По пътя се откриват прекрасни гледки, като на определени места можете да отбиете и да си направите снимки.

Язовир Въча
Язовир Въча

Можете да оставите колата си на паркинга на хотела, точно пред ресторанта, който е напълно безплатен. Оттам само трябва да пресечете от другата страна на пътя по специалната пешеходна пътека. 

Маршрут

Екопътека Чилингира предлага 5 гледки за наблюдение към очарователния язовир Въча. Общата дължина на маршрута е 2 километра (1976 м.), което отнема не повече от час за разходка в зависимост от интензитета на ходене. Екопътеката е подходяща за всички възрастови групи без ограничение. Началото ѝ започва с кратко изкачване на няколко метални стъпала, разположени по средата между импровизиран подслон-спирка за преминаващите автобуси. Там ще откриете информационни карти за маршрута и забележителностите в близките села Осиково и Михалково. 

Карта на екопътека Чилингира
Карта на екопътека Чилингира

След като изкачите стълбите ще достигнете до платформа, откъде се открива гледка № 1 към комплекса и язовира. Първата гледка е само прелюдия към това, което ще видите най-накрая.

Екопътека Чилингира - гледка 1
Гледка 1

Продължавате по не толкова добре утъпкана пътека, и въпреки че няма указателни табели, е почти невъзможно да се загубите или да объркате пътя. На места има гъсти храсталаци, между които трябва да се премине, но са сравнително рядко.

Следващите три гледки са еднотипни, като от всичките ще видите руини от каменни къщи. Според археолози те датират от повече от 350 години.

Екопътека Чилингира - гледка 2
Гледка 2
Екопътека Чилингира - гледка 3
Гледка 3
Екопътека Чилингира
Екопътека Чилингира
Гледка към язовир Въча
Гледка към язовир Въча

Черешката на тортата е гледка № 5, откъдето се открива зашеметяващ изглед към язовир Въча. Ще видите красивите планински масиви от двете страни на язовира и много плаващи къщи на понтони. Има доста места, където можете да седнете и да направите пикник или просто да си починете, наслаждавайки се на гледката.

Екопътека Чилингира - гледка 5
Гледка 5

Други обекти в близост до екопътека Чилингира

  • В случай че разполагате с повече време можете да посетите Червената църква „Света Богородица“, разположена край град Перущица. Тя може да бъде лесно добавена към маршрута от или към Пловдив.
  • На около 15 км. от комплекс Чилингира се намира родопското село Михалково. Там можете да посетите първата чешма с естествено газирана вода у нас. Интересното е, че има само три минерални извора в света, които се доближават по вкус до тази на Михалково: във Франция, Грузия и Германия.

Екопътека Чилингира не е толкова живописна колкото други подобни в Родопите, но ако търсите кратка разходка и не разполагате с много време си заслужава да я посетите, заради прекрасните гледки над язовир Въча. Друго забележително място, откъдето може да се насладите на приказни гледки над язовир Въча е от местността Бекови скали.

Автор

4 Коментара

  1. Екопътека е много силно казано…
    В по-голямата си част е пътека за добитък, а има и доста стръмни участъци.

  2. Много е красиво! Бих искала да посетя това приказно кътче и да повървя по екопътеката. Дали се организира нещо от комплекса, където се настаняват гостите, и дали е безопасна разходката самостоятелно, без да имате някакви познания за местността? Описанието и снимките Ви са много окуражаващи!

    • Здравейте! Благодаря за хубави думи! Нямам представа дали от комплекса организират разходки, но пътеката е изключително безопастна и лесно достъпна. Сигурен съм, че няма да имате никакви проблеми да я извървите самостоятелно.

Напиши коментар