Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Трите смолянски езера са разположени по левия склон на река Черна в подножието на връх Снежанка. В миналото техния брой е надхвърлял 20, но сега са останали само 7, като останалите са се превърнали в блата. Екопътека Трите смолянски езера включва трите най-горни езера – Тревистото, Бистрото и Мътното. По време на разходката покрай трите смолянски езера ще видите обозначените с табели „Трон на Евридика“ и „Лирата на Орфей“. Представляват интересни дървета, чиито форми са се преплели и съединили под формата на трон и лира.

Как да стигнем до екопътека Трите смолянски езера?

Екопътека Трите смолянски езера се намира на около 10 км. от Смолян, около 97 км. от Пловдив и на 245 км. от София. Идвайки от Пампорово в посока Смолян, малко преди табелата за гр. Смолян, завивате надясно и следвате указателната табела за нахождението на езерата. Ще стигнете до една голяма поляна, откъдето започва екопътеката. Ще се ориентирате по параклиса, къмпингуващите и паркираните автомобили.

Начало на екопътека Трите смолянски езера

По протежение на цялата екопътека има маркировка и указателни табели, така че няма как да се объркате. Разходката е подходяща за хора от всички възрасти, като няма да ви отнеме повече от час. Началото на екопътека Трите смолянските езера поставя Тревистото езеро.

Тревисто езеро

Тревистото езеро е разположено на 1540 м. надморска височина. Наречено е така, защото половината от площта му е покрита с еднометров торфен пласт, по чиято повърхност растат буйни треви. От тук при ясно и слънчево време се открива прекрасна гледка към Орфееви скали.

Смолянски езера - Тревисто езеро
Тревисто езеро
Смолянски езера - Тревисто езеро
Тревисто езеро

Тази част от екопътеката е особено популярна за почитателите на пикник туризма. Има голяма поляна, където през уикендите могат да бъдат забелязани много автомобили, кемпери, палатки и барбекюта. Като ориентир можете да използвате и малкия параклис, разположен на поляната.

Бистро езеро

На около 100 метра източно от Тревистото езеро ще видите Бистрото езеро, в което се оглеждат вековните смърчови гори. То е разположено почти на същата надморска височина – 1541 метра. Мястото е много живописно, като пейзажът наподобява на алпийска панорама.

Бистро езеро
Бистро езеро
Смолянски езера - Бистро езеро
Бистро езеро

Мътно езеро

Най-високо разположеното от трите смолянските езера е Мътното езеро. Намира се на около 1590 метра надморска височина. Дълбочината му е 4.5 метра, което го прави най-дълбокото езеро. За да стигнете до него ще трябва да хванете пътеката покрай Бистрото езеро. Пътеката е една идея стръмна, но в никакъв случай сложна.

Трите смолянски езера - Мътно езеро
Мътно езеро

Точно в тази част на маршрута се намират дърветата с форми на „Трона на Евридика“ и „Лирата на Орфей“.

Лирата на Орфей
Лирата на Орфей

От „Лирата на Орфей“ можете да се спуснете през гората и ще излезете в края на асфалтовия път, откъдето да тръгнете към началото на екопътеката.

Друга възможност е да поемете към лифт Смолянски езера – връх Снежанка, но трябва предварително да проверите дали функционира. Когато ние бяхме там (01.05.2021 г.) лифтът беше затворен.

Ако разполагате с малко повече време може да комбинирате посещението на Трите смолянски езера с близките забележителности като пещера Ухловица, Агушеви конаци или каньона на водопадите.

Автор

Напиши коментар