Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Екопътека Бели Искър се намира на територията на национален парк Рила и е една от най-добре поддържаните екопътеки в България. Паркът е създаден през 1992 година, като основната му цел е да опази богатото разнообразие от растителни и животински видове в този планински масив. Половината от територията му е покрита с естествени гори, а благодарение на екопътеката ще имате възможност да видите любопитни каменни и скални образувания, както и богатото биологично разнообразие на Рила.

Река Бели Искър
Река Бели Искър

Как да стигнем до екопътека Бели Искър?

Началната точка на екопътека Бели Искър започва на около 2-2.5 км. южно от края на село Бели Искър, община Самоков, Софийска област. Дотам се стига по тесен асфалтов път, на места изронен, но подходящ и за леки автомобили. В началото на пътеката има паркинг, но ако не намерите свободно място може да спрете от дясната страна на пътя по протежението на шосето.

Маршрут

Входът на екопътеката е на самото асфалтово шосе, а точно до него има няколко големи информационни табели. Маршрутът е затворен с обща дължина около 7.5 км. и се изминава за около 2 часа. В началото на пътеката надморската височина е 1215 метра, а край Заслона между седми и осми мост е 1380 метра. Най-високата точка на маршрута е при последната площадка – 1528 м., намираща се на левия склон на долината на реката. Маршрутът е подходящ за всички възрастови групи както за приятна лека разходка сред природата, така и за пикник в хубаво време.

Маршрутът на екопътека Бели Искър започва от границата на национален парк Рила и криволичи по протежението на река Бели Искър. Върви се по двата бряга на реката, а на места и по асфалтовия път. Преминаването на реката става по 8 големи (Синия вир, Изгрев, Двата камъка, Тис, Дългия, Бор, Арамлия и Суаро) и 11 по-малки мостчета.

Мост Синият вир - екопътека Бели Искър
Мост Синият вир – начало на екопътеката
Гледка от моста Синия вир
Гледка от моста Синия вир
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър

Екопътека Бели Искър е отлично поддържана с табели и маркирана с лентова маркировка със синя боя. По дължината ѝ са обособени шест места за отдих и почивка, оборудвани с маси и пейки – Езерото, Камъка, Средорек, Здравец, Заслона, Къщата.

Местност Езерото Екопътека Бели Искър
Кът за отдих – местност Езерото
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър

През цялото време се върви срещу течението на реката до момента, в който се достигне до заслона, който е близо до последния осми мост. След него се излиза на главния път и трябва да се върнете наобратно по течението на реката.

Екопътека Бели Искър - Заслона
Заслона

След около 100 метра има отклонение към гориста пътечка с малко изкачване, която води до погледна площадка, откъдето се открива прекрасна гледка към планинската шир. Оттук се виждат Орливи скали, Арамлийски дол, Долен и Горен Сухар, които са дом на два редки и защитени вида животни – скален орел и дива коза.

Погледна площадка - начало
Начало на пътеката към погледната площадка
погледната площадка
Гледка от погледната площадка

След като слезете от погледната площадка пътят върви само по асфалта до самото начало, но ако предпочитате може да прекосите реката по някое от мостчетата и да се върнете по обратния път.

Ако пътувате отдалече препоръчвам да комбинирате екопътека Бели Искър с изкачването на връх Мальовица, като си оставите разходката за втория ден, така както направихме ние.

Автор

Напиши коментар