Last Updated on 03.07.2022 by Илиян

Вазовата екопътека е сред най-популярните и желани туристически преходи в България. Разположена е в един от най-живописните райони в страната на територията на Искърското дефиле. Вазовата екопътека свързва селата Гара Бов и Заселе, като може да започнете разходката както от Гара Бов, така и от село Заселе. По-удачният вариант за маршрут е този от село Гара Бов към село Заселе, тъй като в тази посока пътеката върви нагоре и по-стръмното изкачване се преодолява в началото, докато сте със свежи сили.

Как да стигнем до Вазовата екопътека?

Гара Бов е разположена на около 50 км. от София и на около 195 км. от втория по големина град Пловдив. Пътят с автомобил е много живописен преминавайки през редица красиви гледки по протежението на река Искър. Началото на Вазовата екопътека се пада вляво от главния път София – Враца, тръгвайки по една отбивка веднага след разклона за Гара Бов (пада се отдясно на пътя). Има голяма указателна табела, която сочи наляво, така че няма как да се объркате. Продължавате по тесен асфалтов път до първото Y-образно разклонение. Ние продължихме надясно като в края на пътя има малко площадче, което се използва за паркинг. 

Освен с автомобил, дотам можете да стигнете и с влак. Пътуването от София трае малко повече от един час, като разписанието и цените на билетите можете да откриете на сайта на БДЖ. От гарата до началото на Вазовата екопътека разстоянието е около 2 километра и се изминава за около 30 минути пеш. 

Вазовата екопътека и водопад Скакля

Вазовата екопътека носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов. Твърди се, че именно тук Вазов е създал една от най-известните си творби – „Дядо Йоцо гледа“. Пътеката е създадена през 1972 година, а през 2007 година е обновена като са изградени мостчета, пейки, беседки, парапети и информационни табели. Дължината ѝ е близо 2 км. и отнема около 1 час и 20 минути от нейното начало до с. Заселе. Връщането е доста по-бързо, защото се спускате само надолу.

Първият етап от екопътеката е от паркинга до водопад Скакля, като разходката е сравнително лека и приятна. В началото ще преминете през красиво дървено мостче, а малко след това ще стигнете до живописно място, където водата сякаш извира от една скала.

Начало на Вазовата екопътека
Началото на екопътеката
Малък водопад
Малък водопад

Продължавайки по пътеката след около 10-15 минути ще стигнете до панорамна площадка с гледки към Искърското дефиле и водопада.

Изглед към Искърското дефиле
Изглед към Искърското дефиле
Изглед към водопад Скакля
Изглед към водопад Скакля

Приблизително по средата на маршрута е подножието на водопад Скакля, откъдето започва втория етап на разходката. Пътеката минава точно под водопада и продължава над него до билото му, където приключва маршрута. Първоначално има леко слизане, но малко след това започва рязко изкачване. Пътят става доста стръмен като се преминава през каменни стъпала.

Част от Вазовата екопътека
Част от Вазовата екопътека
Гледка към скалния венец
Прекрасен изглед към подковообразния скален венец
Вазовата екопътека
Вазовата екопътека

Почти навсякъде има изградени метални парапети, осигуряващи безопасно изкачване на участъците. След като изкачите всички стъпала ще стигнете до алея, която води до зона с изградени беседки с маси и пейки, където може да починете и хапнете. Малко преди това има малка площадка, откъдето се открива най-хубавата гледка към водопада.

Водопад Скакля

Водопад Скакля е  един от най-високите водопади в България и се извисява на около 120 метра. Той спуска водите си от местността Варо в източната част на планината Понор, в землището на с. Заселе. Състои се от три каскадно разположени скока. Първият пад е най-високият с височина 85 метра. Тук е мястото да уточня, че водопад Скакля не бива да се бърка с водопад Бовска Скакля, който се намира от страната на село Бов. Освен това, има и водопад Врачанска Скакля, който е разположен във Врачанския Балкан, близо до град Враца. 

Гледка към водопад Скакля
Гледка към водопад Скакля

Най-добро време за посещение на Вазовата екопътека и водопад Скакля

Без съмнение най-доброто време за посещение на Вазовата екопътека и водопад Скакля е през пролетта и в началото на лятото, когато река Скакля е пълноводна. През горещите месеци юли и август водопадът пресъхва и ще може да се насладите само на екопътеката и гледките отвисоко.

Бонус: Панорамна площадка Гара Бов

Ако разполагате с повече време не пропускайте възможността да се разходите до панорамната площадка в Гара Бов. Дотам можете да стигнете с автомобил или пеша. Оттам се открива удивителна гледка към Гара Бов и Искърското дефиле. Има изградена беседка и пейка, до която гордо се вее българското знаме. Освен всичко това, може да се разходите по дървената платформа, откъдето да се насладите на цялата област. 

Гледка от панорамна площадка Гара Бов
Гледка от панорамна площадка Гара Бов
Гледка от панорамна площадка Гара Бов
Гледка от панорамна площадка Гара Бов

Къде да спим в района на Искърското дефиле?

В района на Искърското дефиле няма голям избор от хотели и места за настаняване, което е проблем през летните месеци. Най-предпочитаните къщи за гости се намират в село Заселе, но е силно препоръчително да резервирате поне 10 дни по-рано, особено ако смятате да пътувате през уикенда.

Booking.com

Автор

Напиши коментар