Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Водопад Тупавица е един от най-красивите водопади в цяла Сърбия и една от най-големите природни забележителности край Пирот. Намира се в един от най-живописните райони на природен парк Стара планина, близо до село Дойкинци. Лесният достъп до него го прави предпочитана дестинация сред местното население, а благодарение на социалните мрежи и доста популярен през последните години.

Как да стигнем до водопад Тупавица?

Отправна точка за водопад Тупавица е село Дойкинци. То е разположено на около 37 км. от Пирот на 900 метра надморска височина. Най-лесният начин да стигнете дотам е с автомобил. Предполагам, че може да се стигне и с автобус, но за съжаление не разполагам с информация за разписание, цени и автобусни компании.

За разлика от повечето други планински водопади, този е изключително лесно достъпен за хора от всички възрасти. Водопад Тупавица отстои само на 5 км. от селото и на 4.5 км. от планинския дом (Планинарски дом „Дојкинци“) в края на селото, откъде започва пътеката. Именно там има малък безплатен паркинг, където можете да паркирате. Освен пеша, можете да стигнете и с кола до края на пътеката. По време на разходката видяхме много хора, които предпочитаха да преминат разстоянието с автомобил.

Карта на областта в близост до планинския дом

Пътят, който води до водопада, е маркиран с множество табели и указателни стрелки. Всъщност, няма никакъв шанс да се объркате, защото през цялото време следвате главната пътека.

По пътя към водопад Тупавица
По пътя към водопад Тупавица
Указателни стрелки към водопад Тупавица
Указателни стрелки към водопада

След малко повече от час ходене ще достигнете до един мост, до който се намират пейки и маси за почивка. Оттам пътеката продължава 50 метра нагоре до водопада. Общата денивелация от селото до водопада е 150 метра.

Маршрут водопад Тупавица
Поляната с маси и беседки
Забележителности край Пирот
Последната част от пътеката към водопада

Водопад Тупаница е особено красив по това време на годината, когато водите са пълноводни и дърветата разцъфтели. Неслучайно е обявен за един от най-красивите и живописни водопади в Сърбия.

Водопад Тупавица в Сърбия
Водопад Тупавица в Сърбия

Посещението на водопад Тупавица е идеална възможност да го комбинирате с каньона Росомачки лонци, за който можете да прочетете тук. Селата Славиня и Дойкинци са само на 13 км. разстояние, така че цялото пътуване можете да го реализирате в рамките на един ден от Пирот и определено няма да съжалявате.

Автор

Напиши коментар