Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Крепостта Овеч в Провадия беше едно от местата, които отчаяно жадувах да посетя в продължение на много години. Именно заради това тя заемаше първо място в списъка ми за задължителни места за посещение по време на пътуването ми към северното Черноморие. Така на път за Варна се отбих през Провадия, за да посетя зашеметяващата крепост Овеч.

Как да стигнем до крепост Овеч?

Крепостта Овеч се намира в Провадия и е разположена върху плато над града, носещо името Калето. Дотам се стига лесно с автомобил, като има и малък паркинг за няколко коли. Провадия, от своя страна, се намира на около 54 км. от Варна, на 57 км. от Шумен, на около 405 км. от София и на около 320 км. от Пловдив. Благодарение на близостта си до морската столица, крепост Овеч може да бъде посетена при всяко едно пътуване, ако разполагате с повече време.


Топ 3 забележителности в Шумен, които всеки трябва да посети


Крепост Овеч – история

Крепост Овеч е изградена през втората половина на ІІІ век, когато зачестяват варварските нашествия от север. Тя е функционирала до края на XVII в. с леки прекъсвания през вековете. В исторически план тя е известна с няколко имена, като най-старото от тях е Проват. Византийците я нарекли Проватон, което означава „овца“, българите я наричат Овеч, а турците Таш хисар (каменна крепост). През годините крепостта е населявана от траки, римляни, византийци, българи и турци.

Достъпът до крепостта се извършва от три места. Източният достъп е запазен в оригинален вид с изсечени в скалата стълби. Подобни стълби има и от западната страна, които личат и до ден-днешен. Главният вход за крепостта е от север. Пред него е изграден дървен мост с дължина 160 метра, който свързва Калето със съседното плато Табиите.

Източният вход на крепостта Овеч
Източният вход на крепостта Овеч

Екопътека Овеч

Екопътека Овеч
Входът на екопътека Овеч

Началото на маршрута към крепост Овеч е от западната страна. Пътеката е добре обособена и поддържана. След кратка разходка от около 15 минути ще стигнете до голяма метална спираловидна стълба със 111 стъпала, която ще ви отведе до върха на платото.

Спираловидна стълба към върха на платото
111 стъпала към върха на платото

Разхождайки се по това древно място ще видите останки от църкви, кули, порти, затвори, раннохристиянски гробници, улици и т.н. Запазени са основите на три средновековни църкви, една от които е митрополитската. На места в скалите са издълбани щерни за събиране на дъждовна и снежна вода. Изкопан е и кладенец с внушителната дълбочина от 79 метра.

Крепост Овеч - кладенец
Кладенец с дълбочина от 79 метра

За да стигнете до дървения мост предварително ще трябва да преминете през главната северна порта, датираща от XII-XIV в. Тя е била основният вход на крепостта Овеч.

Кулата с главния вход на крепост Овеч
Кулата с главния вход
Главната северна порта
Главната северна порта

Крепост Овеч

На първото ниво на кулата се е намирала голяма двукрила врата. Оттам се влизало в изкопан в скалите път по протежение на 15 м. На второто ниво е имало механизъм, който е спускал и вдигал дървената платформа, която се е свързвала с мостовото съоръжение. Третото ниво на кулата вероятно е било покрито и свързано с отбраната на крепостта при нападение. Освен впечатляващите исторически факти, оттук ще можете да се насладите на прекрасни гледки към гр. Провадия и околността.

Гледка над Провадия
Гледка над Провадия

Работно време и вход на крепост Овеч

Можете да посетите крепост Овеч по всяко време, като след 18.00 ч. няма входна такса. Препоръчвам да отидете поне час преди залез слънце, за да разгледате и да се насладите на залеза. Отделете си около 1.30 ч. за разглеждането ѝ.

  • За възрастни – 4.00 лева
  • За учащи и пенсионери – 2.00 лева
  • За деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно
Автор

Напиши коментар