Last Updated on 27.08.2020 by Илиян

Мадарският конник беше поредната фамозна забележителност, която исках да посетя от дълго време. Именно заради това, тя също беше включена в списъка ми като задължително за посещение място по време на моята обиколка в Североизточна България. Така на път от Варна към Шумен не пропуснах възможността да се отбия за разходка до глобалния символ на България.

Къде се намира Мадарският конник?

Мадарският конник се намира в близост до село Мадара, на приблизително 18-20 км. от Шумен и на около 75 км. от Варна. Историческият паметник е част от национален историко-археологически резерват „Мадара“. Дотам може да се стигне с автомобил, като има безплатен паркинг точно пред входа на комплекса.

Национален историко-археологически резерват Мадара

Територията на НИАР Мадара обхваща огромна защитена площ. В пределите си той включва разнообразни археологически артефакти, пещери, скалният барелеф Мадарският конник и красива природа, начело с величествените Мадарски скали. В подножието на Мадарския конник са открити пещерни жилища, древно светилище с каменен надпис на бог Тангра, малка църква, езическо капище, а над него антична и средновековна крепост.

Скален параклис Св. Панталеймон

От входа на резервата има добре обособена пътека по пътя към Мадарския конник. Преди това можете да преминете през малкия скален параклис „Св.Пантелеймон“, разположен непосредствено до Малката и Голямата пещера. Параклисът е бил действащ по време на Второто българско царство, а в него и в наши дни се извършват църковни ритуали.

Мадарският конник - Скален параклис Св. Панталеймон
Скален параклис Св. Панталеймон

В малката пещера са открити различни оръдия на труда, фрагменти от глинени съдове и амулети. Смята се, че е била обитавана още през средния палеолит (200 000 – 150 000 г. пр. Хр.).

Голямата пещера

Голямата пещера е известна още като пещерата на нимфите. Представлява скален навес с височина 30 метра. Според историческите сведения около средата на първото хилядолетие преди Хр. тук се заселват траките. В пещерата те създават светилище, посветено на трите нимфи – богините на плодородието, горите и водите. За това свидетелства открития каменен релеф с тяхно изображение.

Голямата пещера - НИАР Мадара
Голямата пещера

Особено интересна картина се наблюдава през зимата, когато течащата вода замръзне и се образуват висулки, наподобяващи сталактити и сталакмити.

Мадарският конник

След като посетите параклиса и двете пещери можете да се отправите към една от най-известните забележителности в България – Мадарският конник. Той е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство и е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното Средновековие. Представлява изваян в скалата барелеф. Археологическите проучвания сочат, че датира от VIII век след Христа. Изсечен е на височина от 23 метра от основата на скалата. Изобразеният конник е с естествени размери – 2.60 м. височина и 3.1 м. ширина. В дясната си ръка конникът държи поводите на коня, а в лявата – чаша или рог за пиене. Зад конника се вижда тичащо куче, под предните крака на коня лежи прободен лъв, а над нивото на главата на коня е изобразен кръжащ орел с разперени криле. Барелефът е обграден с надписи на гръцки език, отнасящи се до исторически събития от българската история.

Мадарският конник
Мадарският конник

Съществуват различни версии за Мадарския конник, но най-разпространена е тази, че изображението е на българския владетел от миналото хан Тервел (701 г. – 721 г.), за което загатват и надписите около него. Възприема като символ на мощта на Първата българска държава.

Мадарски скали
Мадарски скали

Крепост Матора (Мадарската крепост)

Вляво от Мадарския конник има скална пътека, водеща до Мадарското плато, където е разположена крепост Матора или Мадарската крепост. За да стигнете до крепостта ще са ви необходими около 15 – 20 минути.

Мадарският конник - пътека към крепост Матора
Скалната пътека към крепостта

Тя е с неправилна форма, но с отлично стратегическо положение. Защитните стени са изградени от масивни дялани блокове на височина до 2 м. В средата на северната стена се намира голямата порта, защитена от две петоъгълни кули. Според историците крепостта е имала важна роля в защитата на старите български столици Плиска и Преслав, както и на проходите в средновековна България. Освен останките от крепостните стени, отгоре се открива прекрасна панорамна гледка. 

Крепост Матора
Крепост Матора
Крепост Матора
Крепост Матора

Препоръчвам да я посетите в края на деня, за да имате възможност да наблюдавате залеза.

Гледка от Мадарската крепост
Гледка от Мадарската крепост

Капище Даул таш

На слизане от крепостта можете да посетите друго интересно място, наречено капище. Капището е старобългарски култов комплекс, познат от дълбока древност. Тук се намира свещения камък Даул таш, използван при култови церемонии. Твърди се, че зоната е високо енергийна.

Старобългарски култов комплекс - Мадара
Старобългарски култов комплекс

След покръстването на българите капището е преобразуване в християнска църква. От IX до XIV в. около нея са пристроени манастирски сгради.

Архитектурен комплекс от сгради
Архитектурен комплекс от сгради

Мадарски конник – работно време и цени

Работно време:

  • лятно – всеки ден от 8.30 до 20.00 ч.
  • зимно – всеки ден от 8.30 до 17.00 ч.

Цени:

  • възрастни: 5 лв.; учaщи – 2 лв.
  • хора с увреждания – безплатно.

Какво да видим в околността?

В близост до Мадарския конник се намират средновековните български столици Плиска и Преслав, както и крепостта Овеч в Провадия. Друга опция е да посетите Шумен и да разгледате забележителностите в града.

Автор

Напиши коментар