Last Updated on 26.02.2024 by Илиян

Посещението на Ботаническата градина и дворецът в Балчик беше поредната спирка от моето пътешествие по северното Черноморие в България. Като част от 100-те национални туристически обекта на страната, те бяха отдавна в моето полезрение. Ботаническата градина е идеалното място, ако искате да избягате от града и да се насладите на спокойствието и тишината. Тя предлага приказно разнообразие от пъстроцветни растения и чудесни гледки към Черно море. По-долу в статията ще прочетете за местата, които посетих и смятам, че си заслужават да бъдат разгледани.

Карта на Ботаническата градина в Балчик
Карта на Ботаническата градина в Балчик

Ботаническата градина в Балчик

Ботаническата градина в Балчик включва в себе си архитектурно-парков комплекс Двореца, защитена зона Ботаническа градина, градина Разсадника и оранжерията. Създадена е през 1955 година като филиал на Ботаническата градина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Можете да я срещнете и с нейното пълно наименование – Университетска ботаническа градина – Балчик. Площта на градината е около 19.4 хектара, включвайки повече от 4900 видове растения. Понастоящем архитектурно-парковият комплекс е със статут на паметник на градинското и парково изкуство.

Градина Разсадника

Още с влизането си в ботаническата градина ще попаднете на градина Разсадника. Това е най-новата част от градината, която е приспособена за хора с увреждания със специален сектор за незрящи. Тук ще намерите различни колекции от рози, лечебни растения и декоративни треви, както и красив цветен партер със сезонно зацветяване.

Лимониум в Ботаническата градина в Балчик
Лимониум
Артишок Ботаническа градина Балчик
Артишок
Западна туя Смарагд
Западна туя Смарагд
Тагетес
Тагетес
Подсунка
Подсунка
Лилиум Ботаническа градина Балчик
Лилиум
Хемерокалис дневна лилия
Хемерокалис дневна лилия
Мушкато Ботаническа градина Балчик
Мушкато

Експозиционна оранжерия

В тази специално проектирана оранжерия ще откриете постоянната експозиция от кактуси и сукуленти, която е втора по големина в Европа след тази в Монако.

Кактуси и сукуленти
Кактуси и сукуленти

Божествена градина

Божествената градина е едно от най-емблематичните места в Ботаническата градина в Балчик. Най-красивата част от нея е огромния цветен партер със сезонно зацветяване. Близо до него е ароматната градина и величествената вековна топола.

Божествената градина
Божествена градина – цветен партер със сезонно зацветяване

Алпинеум

В непосредствена близост до вековната топола се намира алпинеума, където растенията са естетично аранжирани със скални късове.

Розариум

В тази част от градината ще видите колекция от над 50 вида увивни, полиантови, щамбови и влачещи рози. Близо до розариума се намира едроцветната магнолия, която е сред най-старите на Балканския полуостров.

Гетсиманска градина

След розариум можете да продължите до най-долната част на парка, където се намира „Гетсиманската градина“. В тази част се извисява огромен представител на двуделен гинко билоба и рядкото екзотично бонбонено дърво. Там растат още райска ябълка, нар, смокиня и т.н. Пак там ще видите малък параклис и аязмото. 

От Гетсиманската градина се преминава в градина „Мави дълга“ (Синята вълна). Тя е изградена по протежение на най-ниската крайбрежна тераса.

Градина Синята вълна
Градина Синята вълна

Градина при водопада

Едно от романтичните места на територията на комплекса е „Мостът на въздишките“. Съществува легенда, че ако си намислиш желание и преминеш през моста със затворени очи, то ще ти се сбъдне. От него се открива красива гледка към водопад с височина над 25 метра. Около водопада има много зеленина и цветя, правейки го изключително фотогенично.

Гледка към водопада от моста на въздишките
Гледка към водопада от моста на въздишките

Освен всички екзотични видове в ботаническата градина ще имате възможност да видите и редки дървета като каучуково и книжно дърво, както и метасеквоя. 

Всички градини в ботаническата градина в Балчик са очарователно свързани с различни каменни алеи, мостчета, тунели, пътечки и други, правейки мястото изключително приятно за разходка. Градината е много добре поддържана и почти всички растения са с имена на български и английски език.

Ботаническата градина е неразривно свързана с двореца в Балчик. След като разгледате градините неусетно ще попаднете на територията на двореца, за който ще прочетете по-долу.

Дворецът в Балчик

Историята на двореца в Балчик е доста интересна и любопитна. Когато през 1921 г. румънската кралица Мария посещава това място, тя остава очарована от него и не след дълго решава да направи своя лятна резиденция. Нарича я с турското име „Tenha Yuvah“, което в превод означава са­мот­но­ и уе­ди­не­но­ гнез­до, но за всички остава „Тихото гнездо“. Строителството му започва през 1924 г. и приключва през 1936 г. В архитектурата на двореца се преплитат по очарователен начин различни кул­ту­ри, вяр­ва­ния и сти­ло­ве. Сред най-големите забележителности тук са вила Тихото гнездо, Римска лоджия (Нимфеум) и Параклис „Стела Марис“.

Вила Караулното

Това е главният вход на Двореца откъм сушата. Голямата двукрила порта на сградата се отваряла, за да посрещне гостите и приятелите на кралицата. В издълбаните в стените на тунела ниши денонощно стояли стражи на пост. От втория етаж на вила Караулното могат едновременно да се наблюдават четири посоки: към Ботаническата градина, морето, Двореца и вила Избънда (Победа).

Вила Караулното
Вила Караулното

Вила Тихото гнездо

Това омайно кътче е било вилата на кралицата. Представлява неголяма триетажна сграда до самия бряг на морето. Интересното е, че ако погледнете вилата отдалече ще помислите, че това е джамия, заради върха на кулата, който прилича на минаре. В момента във вилата има музейна изложба, която показва лични вещи на кралица Мария.

Вила Тихото гнездо
Вила Тихото гнездо

Малко преди самата вила на крайбрежната алея ще забележите ав­тен­тич­ен мра­морен трон, украсен с глави на лъвове. Той е до­не­сен от Фло­рен­ция, а от него кралицата е съзерцавала необятното море.

Мраморният трон
Мраморният трон

С построяването на „Тихото гнездо“ започва и изграждането на дворцовия комплекс. Постепенно в района биват изградени параклис, няколко вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил, както и терасовидни градини.

Нимфеум

Храмът на водата (Нимфеумът) е едно от най-романтичните и фотогенични места в комплекс Двореца. Чешмата, която се намира в Нимфеума е изградена през 1863 г. Над нея има мраморна плоча с надпис: „Пийте със здраве бистра вода от тази нова чешма, построена благодарение на Асан Угли син на Холед ага“. Водата, която се стича във водното огледало по средата на Нимфеума отразява небето, а вечер звездите и луната. Именно заради това кралицата обичала да посреща рождените и именни дни точно тук.

Нимфеум
Нимфеум

В западна посока от „Моста на въздишките“, за който споменах по-горе, се намират всички жилищни сгради в комплекса. Някои от вилите функционират като малки хотели със стаи и апартаменти, в които можете да нощувате. За „Моста на въздишките“ се твърди, че той свързва два свята – единия, който дава отмора на тялото, а другия – зареждащ блаженство в душата и сърцето. 

Вила Принц Николай

Близо до моста се намира и вила „принц Николай“. Там ще имате възможност да опитате няколко различни вида вина и ако ви хареса да си купите. 

Вила Принц Николай Балчик
Вила Принц Николай

Вила Сюита

Една от най-красивите сгради в комплекс Двореца е вила Сюита. Тя е била предназначена за приближените на кралицата. Тя разполага с вътрешен двор и малък басейн и също приема посетители, желаещи да нощуват на територията на ботаническата градина и двореца.

Вила Сюита
Вила Сюита

Цени за Ботаническата градина и Двореца

Входната такса за двата обекта е комбинирана, но се заплаща на две отделни каси. Малко е объркващо, нали? Това се прави, защото са две различни административни структури и няма как да посетиш едното място без другото.

  • Възрастни – 30 лв. (15 лв. за Ботаническата градина и 15 лв. за Двореца)
  • Ученици, студенти и пенсионери – 7 лв. (5.00 лв. за Ботаническата градина и 3 лв. за Двореца)
  • Деца до 7 г. – безплатно

Пригответе си пари в брой, защото не приемат кредитни и дебитни карти.


Вечер в Лайтхаус Голф и СПА хотел край Балчик


Работно време на Ботаническата градина и Двореца

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ е отворен за посетители целогодишно.

  • април: 8.30 – 19.00 ч.
  • май – август: 8.00 – 20.00 ч.
  • септември: 8.00 – 19.00 ч.
  • октомври: 8.30 – 18.00 ч.
  • ноември – март: 8.30 – 17.00 ч.

Адрес: гр. Балчик, ул. Акад. Даки Йорданов №1


Посещението на ботаническата градина и двореца в Балчик беше страхотно изживяване. Градината е много красива с впечатляващо богатство от цветя, кактуси и много редки дървета, осигурявайки една спокойна и релаксираща атмосфера. Дворецът на кралицата със своите антични експонати също заслужава да бъде посетен и разгледан. Отделете си между 3-4 часа за разглеждане на архитектурно-парковия комплекс в Балчик.

Автор

Напиши коментар