Last Updated on 10.01.2024 by Илиян

Посещението на паметник Създатели на българската държава беше част от моята обиколка в търсене на най-популярните забележителности в Шумен. Неслучайно този мемориален комплекс заемаше първо място от местата, които исках да посетя в този град.

Къде се намира паметник Създатели на българската държава?

Паметникът Създатели на българската държава се намира в Шумен и е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Открит е официално на 28 ноември 1981 година. Извисява се гордо над града на около 450 м. надморска височина.

Как да стигнем до паметника?

До паметника може да се стигне с кола или пеш, но трябва да се изкачат 1300 стъпала, започващи от центъра на града. Ако сте ранобудници, като мен, и искате да посетите пеша паметника, то най-добрият начин е да го направите рано сутрин, когато все още няма хора и слънцето не е толкова парещо.

1300 стъпала
Част от 1300 стъпала по пътя към върха

Когато стигнете до мемориалния комплекс Създатели на българската държава ще останете възхитени от мащабите и грандиозността на този паметник. Освен това, отгоре се откриват невероятни гледки към Шумен и околността. Някои веднага ще направят сравнение на фигурите на българските пълководци с популярните герои от Трансформърс. 

Паметник Създатели на българската държава

Посетителите ще имат възможност да видят няколко вида изкуство – архитектура, скулптури, мозайки, надписи от старобългарски хроники, символи. Мемориалът представя важни моменти от българската история от VII до Х в., а редица скулптори изобразяват владетелите на първата българска държава.

Пръв е изобразен хан Аспарух, основателя на държавата, със забит в земята меч казва: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя“.

Хан Аспарух - паметник Създатели на българската държава
Хан Аспарух

Следват скулптурите на Тервел – дипломата, Крум – законодателя и хан Омуртаг – строителя, а около тях са цитирани откъси от стари византийски хроники.

Паметник Създатели на българската държава
Скулптурите на хан Тервел, хан Крум и хан Омуртаг

Под скулптурите се намират записаните думи на хан Омуртаг: „Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг.“

Надпис с думи на хан Омуртаг
Гравиран надпис с думите на хан Омуртаг

Следващата статуя е на княз Борис I – Покръстител на българите. Изобразен е леко приведен напред от трона си с поглед, който казва, че трябва да бъдем единни за благото на народа.

Скулптурата на княз Борис I
Скулптурата на княз Борис I

Важна част сред паметника Създатели на българската държава е фигурата на цар Симеон. По време на неговото управление България се превръща в една от най-великите европейски държави, като разширява територията на страната до три морета. Периодът на неговото царуване е известен като Златен век на българската култура. Цар Симеон е представен с високо вдигна лява ръка, символизираща царската власт. Около него са изобразени книжовници, боляри и войници.

Фигурата на цар Симеон
Фигурата на цар Симеон

На останалите бетонни тела е монтирана мозайка-триптих. Интересна е концепцията на мозайките, които са конструирани под различен ъгъл и пресъздават идеята за създаването, развитието и възхода на България. Фигурите на мозайките са съчетани с шрифтова композиция над тях. На първото пано са изобразени воините приветстващи хана, заедно с руническата писменост с черти и резки, използвана от славяни и прабългари. На второто пано е изобразено приемането на християнството, заедно с глаголицата, създадена от Кирил и Методий. Третото пано пресъздава книжовниците и будителите – братята Кирил и Методий, техните ученици Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд, заедно с кирилицата.

Мемориален комплекс Създатели на българската държава
Мозайка-триптих с трите пана

Смайващо допълнение към целия комплекс Създатели на българската държава е извисяващата се скулптура на гранитен лъв, който е символ на българската сила и стремеж към свобода.

Скулптурата на гранитния лъв
Паметникът със скулптурата на гранитния лъв

Паметник Създатели на българската държава е невероятно място, което всеки един българин трябва да посети поне веднъж в живота си. То ни разказва за историята на България, за нашите предци и затова как трябва да гледаме обединени в бъдещето.

Работно време и цена

Работното време на екскурзоводите на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ е от 8.30 ч. до 19.30 ч. Входната такса е 4 лв. за възрастни и 1.50 лв. за учащи и пенсионери, но ако отидете в извън работните часове е безплатно.

Автор

Напиши коментар